Danas Trka planinskih bicikala i Trka guralica, Petrovaradinska tvrđava zatvorena za saobraćaj

Trka planinskih bicikala održava se danas, 2. juna, na Petrovaradinskoj tvrđavi, a organizuje Biciklistički klub "Novi Sad".
Takmičari će se nadmetati u 12 kategorija. Kup Srbije, stoga počinje u 14 časova, a start glavne Međunarodne UCI C1 trke planiran je za 16 sati.
 
"U Srbiji do sada nikada nije bila organizovana trka planinskog biciklizma na ovaj način. Pored toga što je staza atraktivna jer se vozi starom Tvrđavom i delom Podgrađa, trka je zanimljiva jer je otvaramo za javnost. Želimo da stvorimo atmosferu Vimbldona i približimo planinski biciklizam ljudima, te nas zbog toga gore očekuje pravi spektakl. Već dok se budete penjali na Tvrđavu prolazite tik uz stazu i na korak od takmičara, što je nesvakidašnje za ovakve trke kod nas", priča direktor trke Nemanja Vajs.
 
Pored starta nalazi se i takozvana Chill zona, gde će posetioci moći da uživaju u muzici, pojedu sladoled i osveže se.
 
Posebna atrakcija jeste Trka guralica - takmičenje u vožnji malih bicikala bez pedala za decu do pet godina"Važno je napomenuti da roditelj daje saglasnost da je dete zdravo i sposobno da učestvuje u trci guralica, a svako dete koje završi trku dobija poklon od Capriola. Takođe urganizujemo i tombolu za sve učesnike Capriolo Gur-Gur trke", objašnjava Vajs.
 
Najmlađe učesnike očekuju vredne nagrade, poput guralica, kaciga i trubica za bicikle, ali i animatori." Trka guralica prošle godine posebno je oduševila Novosađane i zaista je bila jaka konkurencija. Bilo je čak klinica koji su se spremali i vežbali za trku, zato joj se radujemo i ove godine", dodaje Vajs.
 
Start je bespatan, dužina trke je 15 metara. Pravo učešća imaju sva deca do pet godina. Takmičenje se odražava u tri kategorije (deca do 3 godine, deca do 4 godine i deca do 5 godina). Svaka kategorija je zasebna i nema mešanja. Devojčice i dečaci voze zajedno. Na startu je najviše šestoro dece, u zavisnosti od broja prijavljenih u narednu rundu ide dvoje ili troje
 
Trka guralica startuje u 15.30 časova.
 
Trka je inače u zvaničnom kaledaru UCI (Svetska biciklistička unija), te donosi 60 bodova. Staza je ista i za žene i za muškarce, a za bodove i vredne nagrade, takmiči se u dvanaest kategorija (KUP SRBIJE - Kadeti i Kadetkinje, Poletarci i Poletarke, Mlađi Poletarci i Poletarke, Mastersi i CFA).
 
Ova trka, ne samo što donosi bodove za Olimpijske igre u Tokiju, već je i uvod u održavanje Evropskog prvenstva u planinskom biciklizmu u Novom Sadu 2021. godine, te je utoliko značajnija za naš grad.
 
Petrovaradinska tvrđava će do 19 časova biti zatvorena za saobraćaj. Do starta/cilja, koji se nalaze na parkingu kod Muzeja grada svi posetioci moraće da dođu peške, a usput će moći, da na samo nekoliko metara od biciklista, vide delove trke.
  • Natasa K.

    02.06.2019 19:15
    Ruglo od aktivnosti
    Trka koja podrazumeva spuštanje biciklima niz stepenice tvrđave je vrhunski primitivizam!
    Nemar prema kulturnom nasleđu, nemar prema sopstvenom telu i potencijalna opasnost za prolaznike od kojih su takmičari odvojeni žutom trakom, govori koliko mozga imaju organizatori ovakve aktivnosti.
    Treba da se srami svako ko je na bilo koji način omogućio da se ovakva aktivnost odigra na Petrovaradinskoj tvrđavi koja je istorijski spomenik pod zaštitom države!
  • COCCO BILL

    02.06.2019 13:05
    A šta ima kome da smeta kritična masa, trke na Mišeluku ili ovo danas ? Ovakvi komentari su besmisleni...
  • czm

    02.06.2019 11:44
    ovoliko trka nema ni u Nemackoj .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti