Preminuo bivši gradonačelnik Novog Sada Jovan Dejanović

Bivši gradonačelnik Novog Sada Jovan Dejanović umro je u 92. godini.
Preminuo bivši gradonačelnik Novog Sada Jovan Dejanović
Foto: 021.rs
Dejanović je rođen u Velebitu kod Kanjiže 1927. godine, kao jedno od desetoro dece.
 
Tokom okupacije završio je u zloglasnom mađarskom logoru Šarvar, a potom je prebačen u logor Heršig u Nemačkoj. Iz Nemačke je došao u Novi Sad gde je završio Industrijsko-zanatsku školu, potom je pohađao Političku i Srednju fiskulturnu školu, te posle dve godine stekao diplomu i postao prvi sekretar pokrajinske Komisije za fizičku kulturu. Kasnije je diplomirao na Višoj školi za organizaciju rada.
 
1974. biran je za odbornika, a potom i predsednika Skupštine opštine Novi Sad, a na tu dužnost je ponovo izabran 1978. Kad je Novi Sad 1980. transformisan u sedam opština i konstituisana Gradska zajednica, izabran je za predsednika Gradske skupštine i na toj funkciji ostao do 1982. godine.
 
Za Dejanovića se vezuje da je značajan doprinos dao urbanoj izgradnji, sređivanju privrednog i komunalnog stanja u gradu, kao i razvoju prosvetno-kulturnog i sportskog života. Za vreme osmogodišnjeg mandata na čelu Novog Sada, podignute su zgrade Srpskog narodnog pozorišta i Spensa, izgrađeni Most slobode i limanski Dom zdravlja.
 
Nosilac je Zlatne plakete SNP i Zlatne medalje Jovan Đorđević (1981), kao i francuske Legije časti (1984) za doprinos unapređenju jugoslovensko-francuskih odnosa. Dobitnik je Oktobarske nagrade Novog Sada iste godine, a 2016. mu je uručena Februarska nagrada za doprinos razvoju grada u periodu od 1974. do 1982.
 
- Najviše gradsko priznanje dodeljeno je Jovanu Dejanoviću za ostvarenje smelih ideja, čime je dao izuzetan doprinos razvoju Novog Sada tokom vršenja funkcije predsednika Skupštine opštine, odnosno Gradske skupštine Novog Sada u dva mandata, kada je Grad doživeo privredni, urbanistički i kulturni procvat izgradnjom škola, bulevara, Doma zdravlja i objekata koji su postali simboli Grada, kao što su Srpsko narodno pozorište, Most slobode i Gradski sportski centar "Vojvodina - navedeno je u obrazloženju iz Skupštine grada.
 
Vreme i mesto sahrane će biti naknadno objavljeni.
  • /

    05.06.2019 15:38
    /
    @Toma
    toliko ste se zapalili ispravljanjem istorije

    priznajte nekada uradjeno, lakse cemo ziveti zajedno
  • Mika

    05.06.2019 11:29
    Eto recite ilustracije koliko je nadmocno dualno obrazovanje. Bivsi gradonacelnik je jedan od najboljih primera sta treba uciti i znati, da bi uspeh bio zagarantovan.
  • Toma

    05.06.2019 10:43
    Odgovor za /
    Toliko ste se zapalili o lickom poreklu mesta Velebit i humkama da ste zaboravili ili Vam nije poznato da se imenice, pa time i nazivi mesta pisu VELIKIM POCETNIM SLOVOM!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti