Novi Sad ustupa deo gradskog zemljišta za fabriku čokolade

Skupština grada bi na sednici sutra, 4. juna trebalo da odobri da pojedine gradske parcele bez naknade budu ustupljene Republici Srbiji, saznaje 021.rs.
Novi Sad ustupa deo gradskog zemljišta za fabriku čokolade
Foto: 021.rs (Plac gde će se graditi frabrika)

Naime, odbornici će raspravljati o tome da 11 parcela površine 13.026 kvadrata, koje su u vlasništvu Novog Sada, bez naknade budu ustupljene Republici kako bi bile pridodate zemljištu gde će švajcarska kompanija "Beri Kalebo" (Barry Callebaut) graditi fabriku čokolade.

Kako se vidi iz predloga odluke, Grad Novi Sad će po zahtevu Razvojne agencije Srbije i na osnovu memoranduma koji su Grad, Republika i "Beri Kelebo" potpisali, a u cilju realizacije projekta od značaja za Srbiju, ustupiti niz parcela pored puta M7, tj. na izlazu na autoput iz Novog Sada prema Zrenjaninu, gde je već nikao niz poslovnih objekata.

Gradske parcele će bez naknade biti predate Direkciji za imovinu RS, a odluka predviđa da će, ukoliko se ne realizuje investiciono ulaganje, ovih 13.000 kvadrata biti vraćeno Novom Sadu.

Uvidom u podatke Katastra, 021.rs se uverio da ove gradske parcele nisu glavna površina za gradnju fabrike, nego se naslanjaju na niz parcela koje imaju oko 40.000 kvadrata i koje su u vlasništvu preduzeća "Mops invest" iz Beograda. Kako se radi o firmi koja se bavi prodajom zemljišta i nekretnina, može se naslutiti da je "Beri Kalebo" kupio ili će tek od njih kupiti zemljište.

Podsetimo da je gradonačelnik Miloš Vučević medijima rekao da su Švajcarci od "privatnika" nabavili plac.

Kažimo i da prema podacima iz APR-a firma "Mops invest" postoji od februara 2017. godine i u vlasništvu je Aleksandra Popovića, koji je javnosti poznat kao vlasnik Grand produkcije i firme "Bavaria Motorrad" čiji je vlasnik narodni poslanik SNS-a Ostoja Mijailović.

Podaci u katastru pokazuju i da je zemljište pored puta M7, gde će nići fabrika čokolade, 2017. godine pripadalo Unikredit banci u postupku izvršenja protiv hipotekarnog dužnika.

  • debil

    06.06.2019 00:28
    magacin
    sve te firme koje dođu da proizvode, neko vreme i proizvode jer nas plaćaju jako malo, samo još u Srbiji mogu naći ovako jeftinu radnu snagu, sve okolne zemlje imaju skuplje radnike, e sad nakon nekog vremena kad ispoštuju taj minimum koliko moraju raditi onda ugase proizvodnju i onda od te fabrike naprave magacin, e onda se automatski povećava proizvodnja u državi odakle je ta firma došla npr Švajcarska tj oni smanjuju kod sebe nezaposlenost jer se povećava proizvodnja i te proizvode onda samo donose tj uvoze ovde u Srbiju i plasiraju jer već su u šemi i znaju i kome i kako plasirati, ok plate oni porez itd, u svakom slučaju sa druge strane eto nek rade ALI da naša vlast toliko ne radi na tome da osposobi makar bilo koju našu fabriku u Srbiji to je strašno, samo se diče Dolaze nam ovi Dolaze nam oni, Lir i Delfi došli da uvezuju kablove, te kablove uvoze, a fabrika NovKabel na 500m od njih, pa da je neko pametan i kaže ok sklapajte vi te kablove u Srbiji sa našim jeftinim radnicima ali će te kupovati od nas kablove iz Novkabela recite kakve da pravimo i pravićemo vam, ali ne naravno što bi neko razmišljao, država bez industrije je nula, turizam itd sve je to nula naspram industrije, trenutno su nam na vlasti teške mlakonje, nemaju petlju ni zašta, a mlakonje su jer nemaju podlogu da imaju petlju jer podloga je jaka industrija koja automatski stvara nezavisnost, uz to su i nestručni u svim oblastima, pravosuđe da i ne spominjem, vojsku nemamo, ma uŽas
  • fedop

    05.06.2019 16:56
    PA, M#@#$ vam J%^^*...
    Ja ne dam !
    imam proizvodnju cokolade! pomozite MENI da bolje prodam u svetu. a ne DAVATI strancima da GUSE i moju proizvodnju.
  • Poklončić

    04.06.2019 23:45
    Ko da im je dedovina
    Po sistemu "mi ne znamo kako pa dodjite vi, sve cemo vam "pokloniti" a oko provizije cemo se dogovoriti". Zato ce male privrednike satirati, bake koje pored pijace prodaju cvece iz svoje baste da bi prezivele ce goniti komunalna...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.