Studenti FTN-a osvojili prvo mesto na evropskom prvenstvu u robotici

Studenti Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu osvojili su prvo mesto na evropskom prvenstvu u robotici "Eurobot 2019", održanom u Francuskoj protekle subote.
Tim činili su studenti četvrte godine Mehatronike. Nakon pet takmičarskih rundi oni su se plasirali razigravanje (play-off) sa još sedam timova. U finalnom meču naš tim pobedio je ruski tim Reset sa Skoltech kosmičkog centra, Instituta za nauku i tehnologiju iz Moskve i time osvojio Eurobot 2019.
 
Iz tima profesora sa Departmana za industrijsko inženjerstvo i menadžment koji su pripremali studente ističu da je ovo 19. put da studenti FTN-a predstavljaju Srbiju na ovom takmičenju i da su svake godine imali zapažen uspeh, zauzimajući više puta drugo, treće i četvrto mesto. 
 
"Ove godine su Srbiju učinili prvakom u ovoj oblasti u veoma jakoj konkurenciji zemalja sveta, i kada je u pitanju znanje, i kada je u pitanju oprema od koje su sačinjeni roboti", navodi doc. dr Jovica Tasevski. 
 
"Kada postoji oblast u koju se ulažu milijarde i koja je paradigma savremenog pristupa nauci i digitalnoj transformaciji industrije - a to je robotika, i kada se popnete na najviše mesto na takmičenju sa sebi sličnima, a ipak sa ne tako dobrom idejom i realizacijom kao što je vaša, onda reči samo sputavaju sjaj odličja. Pobeda inteligencije, snage, volje, snova, znanja i ljubavi prema tehnologijama koje će doneti bolje sutra jeste pobeda koja otvara nove horizonte za takmičenja u budućnosti. Ali će ta takmičenja biti u realnom svetu, a nagrada će biti posao koji volite i koji vam omogućava da svi oni koje volite lepo žive sa vama. Ponosni roditelji znaju koliko je to važno i koliko im ovi trenuci znače", kaže prof. dr Bojan Lalić, direktor Deparmana za industrijsko inženjerstvo i menadžment i posebno ističe da je na svoje studente ponosna Škola robotike Departmana, Departman i Fakultet tehničkih nauka.
 
 
Studenti FTN i ranije su predstavljali Srbiju na takmičenju Eurobot, odakle su se vraćali sa brojnim nagrada. Medalje iz Francuske studenti FTN-a donosili su 2016, 2017. godine, dok su prošle godine bili četvrti.  
 
Takmičenje je održano u gradu La Roš sir Jon od 30. maja do 1. juna i okupilo je 33 timova iz 16 zemalja Evrope, Afrike, Azije i Severne Amerike. Srbiju je predstavljalo tri tima koja su pobedila na Nacionalnom takmičenju: PMG robotics, Memristor i Probotech sa Fakulteta tehničkih nauka.
 
Tema ovogodišnjeg takmičenja bila je Atom factory, u čast Dmitriju Mendeljejevu, velikom hemičaru, koji je pre 150 godina revolucionarno promenio naša shvatanja materije i napravio klasifikaciju hemijskih elemenata. Roboti su imati zadatak da na terenu izvedu akcije koje simbolično predstavljaju eksperiment, vrše klasifikacijui merenje atoma, i još mnoge druge stvari potpuno autonomno.
 
Takmičenje "Eurobot" održava se redovno od 1998. godine.
  • bivši takmičar

    04.06.2019 22:31
    zaista bravo
    @Bravo FTN
    Eurobot je studentsko (amatersko) takmičenje, i nije jedino u svetu robotike. Izuzetno je zahtevno za učesnike, i rekao bih jedinstveno po tome što ne možete kupiti gotovog robota i baviti se programiranjem, kao na velikoj većini takmičenja. Taj softver mora biti ispraćen dobrim mehaničkom realizacijom i pouzdanom elektronikom. Studenti tu uče da svoju ideju o rešavanju nekog problema sprovedu u delo i zaista izgrade fizički sistem (robota) koji moraju biti potpuno autonomni. Potrebna je ogromna posvećenost studenata i učenika da istraju u tom rešavanju, posebno što se većina, prvi put u svom obrazovanju, susretne sa pravim timskim radom. Studente treba podržati da istraju u tom zadatku, i tu je najveći problem. Zato ovo takmičenje nije popularno. Mnoge zemlje su ugasile ovo takmičenje, ili su blizu gašenja, dok u drugim raste popularnost.
    Nastavni kadar nije u mogućnosti da dugoročno podrži svoje studente. Tu se vidi veličina i snaga prof. Borovca, zahvaljujući kome je ovo opstalo u našoj zemlji ovih 19 godina. BG uni. ima mlade ljude na nekoliko fakulteta koji podržavaju ovu priču, i čiji timovi postaju bolji i zreliji iz godine u godinu.
    Zemlje navedene u linku su one koje su organizovale nacionalno takmičenje, što je obavezno za zemlje sa više od 3 tima. Zaista sada nije isključivo evropsko takmičenje, ali je to bila zamisao pre 20ak godina.
    Jedinu korist od takmičenja imaju studenti, a to su znanje i iskustvo rada u timu koje steknu, i tako treba da ostane!
  • Zoja

    04.06.2019 22:08
    Imena
    Pre svega - neko od onih koji su komentarisali nije pažljivo čitao, pa nije video da je smer MEHATRONIKA.
    Ono što meni nedostaje u ovom izveštaju su imena studenata. Koliki god da je tim, zar ne mislite da je šteta ne pomenuti prvake poimence?
  • Bravo FTN

    04.06.2019 16:31
    Eurobot
    @Mika
    Svaka cast Katedri za mehatroniku na FTN-u. Izuzetno sam ponosna na ove studente, i ne bih da umanjujem njihov uspeh, ali ovo takmicenje nije toliko rasprostranjeno kako se kod nas predstavlja, vec je popularno na pojedinim univerzitetima u pojedinim zemljama (cak ni u BG-u nije priblizno popularno). Ovde mozete videti sve zemlje ucesnice ove godine: http://www.eurobot.org/eurobot/eurobot-2019/national-contests
    Ima ih 12 i nisu sve evropske, tako da se ovo tesko moze zvati evropskim prvenstvom. Studentska takmicenja su mnogobrojna u svetu, ali nasi fakulteti ne ucestvuju na mnogima, pa se onda ona na kojim ucestvujemo predstavljaju kao “najprestiznija”.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti