Skupština grada oprečno o završnom računu budžeta Novog Sada

Usvajanje izveštaja o budžetu Novog Sada za prošlu godinu na sednici Skupštine grada proteklo je uz oprečne stavove vlasti i opozicije oko toga da li su dobro trošene finansije i sumnju da je vlast već krenula u pripeme za predizbornu kampanju.
Skupština grada oprečno o završnom računu budžeta Novog Sada
Foto: 021.rs

Naime, kako je pokazao završni račun, Gradska kasa je imala suficit više od šest milijardi dinara, s tim da je deo tog novca raspoređen, dok će ostatak od nešto više od dve milijarde biti naknadno podeljen.

Gradonačelnik Miloš Vučević je bio zadovoljan time što ima suficita i što su prihodi bili odlični, pa je Novi Sad prošle godine imao 29 milijardi dinara na raspolaganju. Međutim, kako je ocenio, nije zadovoljan rashodima koji su bili oko 80 odsto. Vučević je naveo da će preostali novac biti upotrebljen za kupovinu gradskih autobusa i radove.

"Ostaje nam oko 2,5 milijarde da raspodelimo u rebalansu. Očekujem da ćemo oko 20. juna imati predlog odluke o rebalansu budžeta. Najveći deo novca će ići za kupovinu 50 autobusa za GSP, potom za obrazovanje i putnu infrastrukturu, a ostatak za druge segmente, koji su važni za funkcionisanje grada", naveo je Vučević.

Gradonačelnik je dodao i da suficitom nije predviđeno da se plati dug GSP-a za gorivo i poverioci "Stana", zbog čega se ova preduzeća sada kod banaka zadužuju za 670 miliona dinara.



On je naveo primer Spensa, za koji je nedavno procenjeno da može da uzme kredit od 100 miliona dinara za isplatu otpremnina, za nešto više od 60 radnika i da će se to kroz godinu dana nadoknaditi kroz manje troškove za plate. Vučević ističe da je slično i sa GSP-om, koji će dobiti sredstva za kupovinu autobusa i time će biti manji troškovi za rezervne delove i gorivo, jer će koristiti jeftiniji gas, dok će "Stan" ovako isplatiti sva svoja potraživanja i postati dovoljno stabilan da može da izmiruje kredit narednih godina.

Opozicija je ocenila da završni račun budžeta grada pokazuje da lokalna vlast nastavlja sa višegodišnjom praksom loših planova, podsetivši da od 2013. iz godine u godinu prebacuje oko šest milijardi dinara kao "suficit".

Šef odbroničke grupe Srpske radikalne stranke Đurađ Jakšić je ocenio da su prihodi odlični, ali da Novi Sad ponovo pokazuje da ima vlast koja ne zna šta će sa šest milijardi dinara, što je čak više nego budžeti mnogih opština. On je pomenuo da su se sa tim novcem mogli pokrenuti kapitalni projekti, kao što su izgradnja prečistača otpadnih voda, gradnja javne garaže, kanalizacije u prigradskim naseljima i slično.

Slično je rekao i Veljko Krstonošić, šef odborničke grupe Demokratske stranke, koja i dalje bojkotuje rad Skupštine, ali u holu pred svaku sednicu medijima iznese stav o dnevnom redu. On je ocenio da gradonačelnik sa najavom nabavke više od 50 autobusa za GSP novcem od suficita, kao i drugim projektima koji mogu da se realizuju u relativno kratkom roku, kao što je asfaltiranje ulica, pokazuje da SNS kreće u kampanju pred lokalne izbore narednog proleća.

"Ovo će biti predizborni rebalans i biće usklađen samo sa kupovinom jeftinih političkih poena: Kupovaće se autobusi, renoviraće se i asfaltirati ulice, gde god budu mogli. Oni misle da će time izaći u susret građanima, ali to je pogrešna politika i to smo videli sto puta do sada. To ih neće spasiti od katastrofalnih rezultata na izborima naredne godine", kaže Krstonošić.



Na Skupštini su bez veće rasprave usvojene i druge odluke. Šta je još bilo na dnevnom redu pročitajte OVDE.

  • Vesele sedamdesete

    05.06.2019 18:09
    Bazeni
    Itako se cekalo na otvorene bazene jer je spens krajem osamdesetih kad su prokisli bureci i jogurtasice preuzeli vlast ostao duzan heroj pinkiju milion dolara a rupa se izgradila i sva oprema je bila u spensu da bi se zavrsio dvadest g kasnije za vreme me rodnija pa je dosao klon da svojim i doveo dino park umesto da zavrsi bazen sa skakaonicom koju bi osim onih koji znaju i vole da skacu u vodu koristili i plivacko skakacki klubovi jet to je olimpijski sport i to jedan od najatraktivnijih all cupaj pa sadi pa opet cupaj je bolhi biznis al tako je kako je pokojni zijad zik napidao pocetkom 80tih novi sad je syerilan grad i sve je pogodio u kultnoj novosadskoj urbanoj pesmi
  • mile

    05.06.2019 10:17
    Najveci deo prihoda ostvaruje se prodajom zemljista koje je davno uredjeno(Promenada islicno),kao i povecanjem raznih poreza i nameta.Malo je toga sto je oprihodovano kao rezultat dobrih poteza vlasti.
  • milicica

    05.06.2019 10:15
    a GSP
    ce i dalje gomilati nepotrebnu radnu snagu i pricati da grad ne dotira za godisnje karte za starije sugradjane i bolesne, mada je evidentno da nam autobusi trebaju ali bi bilo i vaznijih stvari a opozicija narocito demokrate neka cute pa i oni su to isto radi9li pred izbore.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti