Odbornici Skupštine grada sutra o završnom računu budžeta Novog Sada

Novosadska skupština će u utorak, 4. juna razmatrati završni račun budžeta Novog Sada za prošlu godinu, a daće i saglasnost da se Republici preda zemljište nedaleko od autoputa, kako bi se na tom mestu izgradila fabrika čokolade.
Odbornici Skupštine grada sutra o završnom računu budžeta Novog Sada
Foto: 021.rs

Mada se može očekivati da na sednici najviše reči bude o gradskoj kasi, još jedna tačka dnevnog reda za koju se očekuje da će izazvati znatnu pažnju je potez lokalnih vlasti da se saglase da se deo zemljišta nedaleko od Kaćke petlje ustupi švajcarskoj kompaniji, kako bi se na toj lokaciji u budućnosti izgradila fabrika čokolade. Zašto Novi Sad bez naknade daje 13.000 kvadrata pročitajte OVDE.

Šta god opozicija bude rekla o ovom potezu, kako onaj deo koji je bojkotovao prethodne sednice, tako i onaj koji prisustvuje zasedanjima, jasno je da će odluka biti usvojena jer koalicija oko SNS ima više nego dovoljno glasova podrške.

S druge strane, opozicija će sigurno mnogo više pažnje posvetiti završnom računu budžeta za prošlu godinu. Kako je 021.rs već pisao (OVDE), Novi Sad je 2018. godinu završio sa suficitom, a dobio je i pozitivnu ocenu Državne revizorske institucije uz samo manje knjigovodstvene greške.

Izveštaji o poslovanju javnih preduzeća su takođe uglavnom pozitivni i pokazuju da su gradske firme poslovale pretežno u plusu od nekoliko miliona dinara, mada ovo treba uzeti sa rezervom, jer su svi dobili od po nekoliko desetina do više stotina miliona dinara subvencija, tako da je i očekivano da na kraju posluju pozitivno. Ovaj put na dnevnom redu su izveštaji Zoohigijene, Vodovoda i kanalizacije, Informatike, Gradskog zelenila, Tržnice, Lisja i Čistoće.  

Pred odbornicima će biti i predlozi da se GSP i Stan zaduže za 670 miliona dinara, i to prvo preduzeće kako bi platilo dug za gorivo, a drugo preduzeće kako bi izmirilo ranije bankarske kredite. Više o novom zaduživanju javnih preduzeća pročitajte OVDE.

Na dnevnom redu su i izveštaji o radu Doma zdravlja "Novi Sad", Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata, Centra za socijalni rad i Štaba za vanredne situacije u 2018. godini.

Ipak, odluka koja će najviše obradovati građane i oko koje se ne očekuje rasprava je da se u Novom Sadu produži grejna sezona i da od naredne jeseni traje od 1. oktobra do 15. aprila, a postojaće i mogućnost da se u slučaju hladnijih dana sa grejanjem počne već 15. septembra, odnosno da  grejna sezona traje do 15. maja. Više o ovoj odluci u OVOM tekstu.

Pred odbornicima Skupštine su i dva regulaciona plana, tj. odluke o izradi istih tako da će se tek prilikom javnog uvida saznati šta urbanisti predlažu u planu uređenja dela Sportskog centra "Sajmište" koji podrazumeva otvorene bazene, odnosno šta planiraju za blok između ulica Mičurinove, Novosadskog sajma i Futoške.

Razmatraće se i plan za rodnu ravnopravnost za ovu i narednu godinu, kao i odluke o uspostavljanju saradnje Novog Sada sa francuskim gradovima Engijen le Ben, Sen lu la Fore i Tavernji.

Odbornici će se upoznati i sa izveštajem Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode o stanju životne sredine u Novom Sadu, o čemu je 021.rs pisao OVDE.

Na dnevnom redu je i nekoliko kadrovskih promena, ali i potvrđivanje odluka posebnih komisija nakon konkursa da na čelnim mestima Urbanizma, Lisja i Novosadske toplane ostanu dosadašnji direktori. O imenovanjima čitajte više OVDE.

  • Jacovitti

    03.06.2019 18:48
    Godinama u nazad, ovi izveštaji o radu Javnih preduzeća su puni pohvala o pozitivi, kao što će biti i sada. A onda, kao i do sada, nakon par godina od hvalospeva, samo isplivaju produkti identični onima kada se začepi javni WC. Usledi mala promena na čelima javnih preduzeća, ili, bolje rečeno - rokada. Počinioci isplivalih produkata se malo izmešaju, izrotiraju, što horizontalno, što vertikalno i onda opet hlaspevi. Do sledećeg začepljenja i isplivavanja probavne produkcije. Bilo, kako bilo, produkti su uvek tu!
  • Cocco

    03.06.2019 18:40
    Onmaj cirkus sa Detelinare teraju iz grada. Ne trpe konkurenciju!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti