FOTO: Prvi "Bloomsday" u Novom Sadu: "Džojs je pop ikona"

Književni festival "Bloomsday", posvećen Džojsovom delu "Uliks" održava se u Novom Sadu danas, 16. juna, dana kada se i odvija celokupna radnja ovog romana.
FOTO: Prvi "Bloomsday" u Novom Sadu: "Džojs je pop ikona"
Foto: 021.rs
U Njegoševoj ulici, ispred zgrade broj 24 okupili su se brojni poštovaoci Džojsovog dela. Novosađani su ovaj dan obeležili prodajnom izložbom knjiga pisaca iz prve polovine XX veka, igrokazom i razgovorima o Džojsu i njegovom opusu. 
 
U igrokazu koji je počeo nešto posle 17 časova, glumci Alisa Lacko i Danilo Milovanović predstavili su strastveni odnos između Džojsa i njegove supruge Nore, čitajući pisma koja joj je on pisao, ali i čitali su priču "Mrtvi" iz Džojsove zbirke od 15 pripovedaka.
 
U razgovoru nazvanom "'Uliks' - najznamenitija (ne)pročitana knjiga" učestvovali su Aleksandar Šurbatović, urednik i književnik i Vladimir Gvozden, profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Razgovor je moderirao Marko Srdanović. Šurbatović se nije složio sa ovim nazivom razgovora i ocenio da je "Uliks" vrlo čitano delo.
 
"Ako već i jeste tako, suprotstavite se ljudima koji govore da je to najpoznatija knjiga koju niko nije pročitao tako što ćete je pročitati, jer susret sa Džojsom je prilika da svako susretne književnost kao takvu", naveo je.
 
Sagovornici su se složili da je Džejms Džojs danas dostigao status pop ikone i da se on, njegova dela i njegovi likovi konstantno referenciraju u drugim književnim, filmskim i umetničkim ostvarenjima. 
 
Festival je nastavljen drugim delom pozorišnog igrokaza. 
 
U razgovoru "Svi 'Uliksi' jugoslovenske književnosti" učestvovali su Teofil Pančić, Vladislava Gordić-Petković, a moderirao ga je Bojan Krivokapić.
 
Maratonsko čitanje "Uliksa" počinje u 20 časova i svi Novosađani su pozvani da "čitaju 'Uliksa' do besvesti, pa bar u pokušaju da opovrgnu mišljenje da je to najpoznatija knjiga koju ljudi ne čitaju".
 
"Bloomsday" je jedan od najznačajnijih i najrasprostranjenijih književnih festivala u svetskim okvirima (održava se u više od 50 gradova), koji slavi verovatno najznamenitiji dan u istoriji moderne književnosti - 16. jun -  dan kada se odvija celokupna radnja romana "Uliks" Džejmsa Džojsa. Ovaj praznik je prvobitno slavljen samo u Dablinu, i to 1924. godine, za vreme Džojsovog života, ali je postao popularan tek decenijama kasnije. 
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti