FOTO: Nova divlja deponija na izvorištu Petrovaradinska ada

JKP "Vodovod i kanalizacija" saopštilo je da se ponovo stvorila divlja deponija na izvorištu Petrovaradinska ada, a da se tu nalazi i divlje naselje koje nema kanalizaciju, kao i ugostiteljski objekat.
"U martu 2019. godine skrenuli smo pažnju javnosti, pre svega građanima, da zaštita izvorišta pitke vode postaje sve zahtevniji zadatak, ali i da naše preduzeće čini sve da adekvatno odgovori tom izazovu. Tada je istaknuto da ljudski faktor i te kako utiče na okruženje i kvalitet života na šta ukazuje necivilizovano vladanje pojedinica koje je iznova došlo do izražaja u svom punom zamahu", navode u "Vodovodu".
 
 
Kako bi zaštitilo izvorišta vode, ovo preduzeće je postavilo upozoravajuće table u neposrednoj blizini bunara na izvorištima. 
 
 
"Novi Sad pijaću vodu crpi iz izvorišta podzemnih voda, a ona predstavljaju prvu zonu sanitarne zaštite i u njihovoj neposrednoj blizini ne smeju se graditi ili upotrebljavati objekti i postrojenja, koristiti zemljište ili obavljati druge delatnosti ukoliko iste ugrožavaju zdravstvenu ispravnost vode na izvorištu. Veoma je važno naglasiti da deponovanje otpada dovodi do zagađivanja zemljišta i podzemnih voda. Tokom padavina koje se filtriraju kroz masu deponovanog otpada rastvaraju se i štetne materije, čime se zagađuju i zemljište i podzemne vode. Dodatni problem predstavlja i činjenica da zagađivanje tla nema isključivo lokalni karakter, već zahvata i širi prostor", navode u "Vodovodu".
 
 
U ovom preduzeću navode da će obavestiti nadležne inspekcije i Agenciju za zaštitu životne sredine o najnovijoj deponiji na izvorištu Petrovaradinske ade, a još jednom apeluju na pojedince da se ponašaju odgovorno i savesno.
  • somi

    25.06.2019 10:21
    na cardaku cvetaju deponije
  • miki siki

    23.06.2019 23:09
    sta pricate
    Sta pricate ja sam radnik kanalizacije prvo treba kazniti firmu jer privatne cisterne a i nase ispustaju fekalni otpad direkt u dunav.Nekada je to bilo fino reseno kupljeno jutro zemlje i tu se kopale rupe,ispustao komunalni otpad,ali glavesine su oduzele tu deponiju jer im je zinulo dupe da dovedu fabriku "lear"te smo ostali bez deponije,i naredjeno nam je da ispustamo i peremo kamione direkt nad postrojenju gde sav otpad direkt ide u dunav
  • Saša

    21.06.2019 08:16
    Video nadzor! Jeste li razmišljali o tome? Pa kad nađete koji je majstor to uradio, fino kazna i da očisti to o svom trošku!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti