FOTO: Opet poskupeli radovi na novom rasadniku, stari na Futoškom putu potpuno neobezbeđen

Radovi na novom rasadniku Gradskog zelenila na Temerinskom putu ponovo su poskupeli i to iz istog razloga kao i prethodna četiri puta, a to je vrlo problematično zemljište.
FOTO: Opet poskupeli radovi na novom rasadniku, stari na Futoškom putu potpuno neobezbeđen
Foto: 021.rs
Kako je 021 već pisao, novi rasadnik Zelenila postavlja se na bivšoj deponiji građevinskog materijala i od nje se očekuje da bude plodna. Preduzeće trenutno nasipa plodno tlo kako bi premestilo deo sadnica, a 17. aprila ove godine potpisan je novi, peti i čini se konačan aneks ugovora o radu sa grupom izvođača.
 
Ovim aneksom je ponovo porasla vrednost radova usled ustanovljenih viškova i manjkova, a kako za 021 poručuju u preduzeću, reč je o "nepredviđenim radovima u vezi sa novonastalim okolnostima kada je reč o izgradnji saobraćajnica, najviše zbog podzemnih voda".
 
"Morala je da se radi izmena projekta saobraćajnica. Treba imati u vidu da je reč o doskorašnjoj deponiji građevinskog materijala i da je prilikom izgradnje često bila nepoznanica na šta će se naići kopanjem temelja i raščišćavanjem terena", navode za 021 u Gradskom zelenilu na pitanje zbog čega je došlo do ponovnog poskupljenja radova.
 
Podsetimo, prvobitna vrednost radova, ustanovljena pre dve godine, je bila 249,5 miliona dinara. Ona je u protekle dve godine rasla nekoliko puta, kako su radnici na terenu nailazili na probleme prilikom iskopavanja. Nova ukupna vrednost radova je 282,5 miliona dinara, što znači da su radovi poskupeli 33 miliona dinara. 
 
 
U ugovoru sa izvođačem konstatuje se da projektom nije detaljno obuhvaćeno geološko ispitivanje tla, pa je naknadno naručen novi geološki, a potom i geodetski elaborat kog bi se strogo držali izvođači radova. Urađena su dva elaborata - jedan je uradila "Geotehnika" iz Niša (geološki elaborat), a drugi firma "AB&CO GEOSYSTEMS" (geodetski elaborat) iz Novog Sada.
 
Po elaboratu "Geotehnike", radnici su morali da spuste kotu iskopa do nosivih slojeva zemljišta, što je izazvalo povećanje količina iskopa. Kako su količine iskopa višestruko uvećane u odnosu na količine iz projekta i predmera, a samim tim i količine nasipa i zamene tla, rok za radove na saobraćajnicama se produžavao.
 
"Ova faza izgradnje rasadnika je završena. Ta faza nije obuhvatala podizanje plastenika i staklenika, već se taj posao ostavlja za neku narednu fazu. Sada se još radi na nasipanju plodne zemlje za presađivanje sadnica od kojih se većina nalazi u Srednjoj poljoprivrednoj školi u Futogu, a deo se još nalazi na mestu starog rasadnika", poručuju u Zelenilu.
 
Kad je reč o starom rasadniku, lociranom na Futoškom putu, pre Veternika, on je potpuno napušten i nijedan čuvar ne obezbeđuje i dalje prisutne sadnice Zelenila, kao i drugo zelenilo. Ogromna površina rasadnika, sa vrednim sadnicama Zelenila, potpuno je obrasla i na raspolaganju bilo kome, te je jasno da će Zelenilo u novi rasadnik premeštati ono što bude ostalo iz starog rasadnika. 
 
"Površina na kojoj se nalazio stari rasadnik na Futoškom putu 48 nije vlasništvo 'Gradskog zelenila'. Jedan deo, uz garažu JGSP-a prodat je 'Lidlu' i zadatak 'Gradskog zelenila' je bio da sa te površine koja je bila predmet licitacije, u najkraćem roku presadi sadnice i ukloni objekte, što je i učinjeno. Na preostaloj površini ostalo je još sadnica koje smo, realizujući projekte po gradu u periodu mirovanja vegetacije, presađivali. U planu nam je da se najveći broj tih sadnica, po završetku vegetacionog perioda, iskoristi za ozelenjavanje Novog Sada, a da se eventualni neiskorišćeni deo presadi na Temerinski put b.b, gde se nalazi nov rasadnik našeg preduzeća", tvrde u preduzeću za naš portal.
 
 
O novom Lidlu kraj sedišta GSP-a 021 je pisao i OVDE
 
Šta će se, po završetku premeštanja, dogoditi sa lokacijom na kojoj je stari rasadnik na Futoškom putu saznajte OVDE.
 
Projekat novog rasadnika od početka je bio interesantan zbog velikog broja radnika koji je na njemu zaposlen, čak i pre početka bilo kakvih efektivnih radova koji nisu, u suštini, građevinski. Kako je ustanovila i Državna revizorska institucija, više od pedeset ljudi zaposleno je tokom 2017. i 2018. godine godine na ovom projektu, mimo sistematizacije (koja je obavezna), a svakog meseca je preduzeće brojalo na desetine prekomerno zaposlenih.
  • Milan

    03.07.2019 15:50
    Tu je trebalo da se naprave zgrade a rasadnik van grada.To je trebalo da se urbanizuje a ne da se uništi takva parcela nekim radadnikom.
  • Milorad

    03.07.2019 13:35
    Liman
    To je sve trebalo dati pokojnom gospodinu Bati Buturevicu da se imalo mozga!!!!
  • Rotkvarija

    03.07.2019 13:22
    Šloseri
    Zamena tla dubokim iskopima ne postoji kao kategorija već više od 20 godina.
    Postoje savremene metode, kao što su ugradnja geomreža, krečna i cementna stabilizacija, jet grouting...
    Metode koje smanjuju količine iskopa i utrošak energije za ugradnju slojeva.
    Ovo što se radi je obično bacanje para, velikih para.
    Cena geomreže je ekvivalentna debljini sloja kamena od 10cm, a efekat nosivosti je veći od nego sloja od 30cm.
    Naši "stručnjaci" su na nivou od pre 50 godina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti