FOTO: Problematično zemljište za novi rasadnik, Zelenilo veruje u potencijal divlje deponije

Problemi sa zemljištem na kojem treba da se izgradi novi rasadnik "Gradskog zelenila" doveli su do višemesečnog odlaganja radova i njihovih poskupljenja - zemljište je toliko loše da je moralo da se dodatno obrađuje, što je dovelo do viškova, odnosno dodatnih radova koje preduzeće mora da doplati.
FOTO: Problematično zemljište za novi rasadnik, Zelenilo veruje u potencijal divlje deponije
Foto: 021.rs
Piše: Gorica Nikolin
 
Do sada je "Gradsko zelenilo" sklopilo nekoliko aneksa ugovora sa izvođačima radova na projektu novog rasadnika, koji je planiran na parceli prekoputa Najlon pijace. To zemljište, koje je ranije bilo divlja deponija, planirano je da postane dom novom rasadniku, upravnoj zgradi i pratećim objektima Gradskog zelenila, a dok nadležni u preduzeću tvrde da je zemljište odgovarajuće i može da posluži, radnici na terenu vremenom zaključuju da stanje tla ne odgovara planiranim tehničkim uslovima. 
 
"Gradsko zelenilo" sklopilo je inicijalni ugovor sa firmama angažovanim na ovom projektu 2. oktobra 2017. godine, a čija vrednost je bila 249,5 miliona dinara. Grupaciju firmi angažovanu na radovima čine "Tron Tex" sa "W. D. Concord West", "Luks elektro", "Frenki alarm", "AB&CO Geosystems" i podizvođač Put invest".
 
Prvi rok za završetak radova tj. za izgradnju objekata sa partnernim uređenjem i pratećom infrastrukturom bio je 31. maj 2018. godine. Radovi su počeli 1. decembra 2017. godine, a jedna od firmi angažovana na projektu dopisom je 16. maja 2018. godine tražila produžetak roka za izvođenje radova zato što ne postoji izvor napajanja električnom energijom (uz to, bilo je problema sa radovima i zbog 38 dana obilnih padavina i temperatura u minusu). Zelenilo je odobrilo produžetak radova za 46 kalendarskih dana (ukupan rok raste na 226 dana) i potpisalo prvi aneks ugovora 28. maja, sa nepromenjivom cenom.
 
 
Odmah po isteku prvog roka, konzorcijum firmi traži novo produženje roka i drugi aneks ugovora. Nadzorni organ na projektu je 13. jula obrazložio da se rok ponovo produžava i to za 60 dana zbog odstupanja u dinamičkom planu s radovima na hidrotehničkim i termomašinskim instalacijama i na izradi saobraćajnica, što znači da nije bilo moguće ispoštovati rok. 
 
Ustanovljeno je da stanje terena tj. tlo na kome se izrađuju predmetne saobraćajnice ne odgovara potrebnim tehničkim uslovima za izvođenje tih radova, navodi se u dokumentaciji koja prati ovaj projekat. U ugovoru sa izvođačem radova piše da projektom nije detaljno obuhvaćeno geološko ispitivanje tla, te je naručen novi geološki, a potom i geodetski elaborat kog bi se strogo držali izvođači radova. Urađena su dva elaborata - jedan je uradila "Geotehnika" iz Niša (geološki elaborat), a drugi firma "AB&CO GEOSYSTEMS" (geodetski elaborat) iz Novog Sada. U Zelenilu su ovaj, kao i svaki aneks ugovora, pravdali objektivnim okolnostima koji nisu krivica preduzeća. Drugi aneks potpisan je 14. jula, a novi rok za radove je 286 dana.
 
 
Ubrzo se rokovi ponovo produžavaju. Radnici su na instalacijama raskopali saobraćajnice i platoe, jer je ustanovljeno da su projekti vodovoda i kanalizacije u suprotnosti sa projektom saobraćajnica, a izvođači su slali i dopise Zelenilu, ukazujući da projekat i predmer radova nisu usaglašeni. Takođe su, tokom izvođenja radova, prateći količine iz predmera u izvođenju radova po projektu, uočene razlike u količinama - manjak i višak radova.
 
Po elaboratu "Geotehnike" iz maja, radnici su morali da spuste kotu iskopa do nosivih slojeva zemljišta, što je izazvalo povećanje količina iskopa. Kako su količine iskopa višestruko uvećane u odnosu na količine iz projekta i predmera, a samim tim i količine nasipa i zamene tla, rok za radove na saobraćajnicama morao je da se produži za 31 dan. Zelenilo je na ovo pristalo i potpisalo novi, treći aneks ugovora 11. septembra 2018. godine.
 
Međutim, tu je tek početak problema na projektu novog rasadnika jer viškovi i manjkovi radova, koji su nastali zbog problematičnog zemljišta, počinju da utiču na poskupljenje celog projekta i novo pomeranje rokova. Tek nekoliko dana nakon nastavka radova u septembru, oni se ponovo obustavljaju zbog "usaglašavanja viškova i manjkova" na izgradnji saobraćajnica i partera, a konzorcijum firmi traži dodatnih pet miliona dinara zbog otežanih, dodatnih radova. Zelenilo je prihvatilo ove uslove i povišenu cenu, radovi se nakratko nastavljaju početkom decembra, ali se ponovo obustavljaju sredinom decembra jer Zelenilo smatra da je potrebno sklopiti novi, četvrti aneks ugovora i obezbediti još novca iz budžeta Grada za nastavak radova. 
 
Do novog aneksa dolazi 26. decembra.
 
 
Kako se vidi u odluci o budžetu Grada Novog Sada za 2019. godinu, za projekat rasadnika je ove godine izdvojeno još 28 miliona dinara. U Zelenilu kažu za 021 da će ta suma biti potrošena na prilagođavanje zemljišta potrebama proizvodnje.
 
"Zbog problema na koje smo nailazili tokom izvođenja radova, a koji se nisu mogli predvideti pre izrade glavnog projekta, on je morao da se u izvesnoj meri koriguje. To je razlog viškova i manjkova koji su nastali. U pitanju je problem sa nestabilnim tlom na većim dubinama i neophodnost njegove stabilizacije na osnovu geomehaničkog ispitivanja. Tu je došlo do manjih odstupanja količina iz projekta i stvarnog utroška", kažu za 021 u "Gradskom zelenilu" na pitanje o viškovima i manjkovima radova. 
 
Na pitanje 021 na osnovu kojih kriterijuma je divlja deponija na Temerinskom putu odabrana za lokaciju novog rasadnika, u preduzeću kažu da im je lokacija "dodeljena" i da je moguće prilagoditi je nameni.
 
"Lokacija na kojoj se gradi novi rasadnik 'Gradskog zelenila' decenijama unazad bila je ruglo na ulasku u grad, jer se tu nalazila divlja deponija građevinskog materijala na nekoliko hektara površine. Sve to vreme niko se nije potrudio da reši ovaj problem koji je tištio sve naše sugrađane, a posebno stanovnike Vidovdanskog naselja. Svedoci smo da je poslednjih nekoliko godina uklonjen veliki broj divljih deponija u gradu i prigradskim naseljima, a te površine u najvećem broju slučajeva ozelenjene. Površinu koja nam je dodeljena za potrebe novog rasadnika, prema analizama koje su urađene pre i tokom izgradnje moguće je prilagoditi našim potrebama. U tu svrhu urađene su dve studije", kažu u Zelenilu.
 
Kako dodaju, izgradnjom rasadnika na dobitku će biti preduzeće jer više neće plaćati ogromne troškove zakupa prostora i grejanja.
 
"Podsećamo da će se svi objekti grejati na biomasu, dok će kotlarnica na gas biti rezervna opcija, ukoliko u nekom trenutku ne bude dovoljno biomase. Građani Vidovdanskog naselja dobiće lepo uređen prostor umesto divlje deponije, a Novi Sad lepo uređen prostor na ulasku u grad", kažu u Zelenilu.
 
 
Ko radi na ovom projektu?
 
Kako je ranije pisao 021, najveći broj radnika koji je na određeno vreme u poslednje dve godine zaposlen u preduzeću angažovan je upravo na projektu rasadnika, koji stagnira. Naime, sav posao na saobraćajnicama i parternom uređenju radi konzorcijum firmi, a s obzirom na to da taj posao većinu vremena stoji, pravi posao za radnike Zelenila i dalje nije počeo. Ipak, kako je u poseti evidentirala Državna revizorska institucija, najmanje pedesetak ljudi zaposleno je tokom poslednje dve godine na ovom projektu, mimo sistematizacije (koja je obavezna), a svakog meseca je preduzeće brojalo na desetine prekomerno zaposlenih.
 
Na pitanje 021 koliko je radnika u ovom trenutku angažovano na projektu novog rasadnika, u Zelenilu izbegavaju precizne odgovore.
 
"Što se tiče Vašeg pitanja o zaposlenima na projektu i njihovim zaduženjima, potrebno je napomenuti da svi radnici angažovani na ovom obimnom projektu dobijaju zaduženja prema potrebama koje iziskuje tok radova", navode u Zelenilu, bez preciziranja kakvi radovi su trenutno u toku.
 
Šta će se dogoditi sa lokacijom na kojoj je stari rasadnik, na Futoškom putu, sa kog su odavno skinute zaštitne ograde i u koji je moguće potpuno slobodno ući, saznajte OVDE
 
 
U preduzeću nisu za 021 precizirali da li se završetak radova može očekivati ove godine.
---
Napomena: U originalnom sadržaju teksta dodati su detalji o izvođačima i podizvođačima radova, kao i precizne informacije o elaboratima.
  • komšinica

    24.01.2019 09:16
    Ono što nedostaje svim našim firmama je planiranje koje predstoji realizaciji bilo kog projekta.
    Jedini problem sa tim zemljištem je što je u jednom delu, i to iza pumpe močvarno,Deo gde su napravili upravnu zgradu je godinama bio namenski parking tokom vikenda za posetioce najlon pijace a oni su sami, verovatno da bi podigli kotu, mesecima tu nasipali šut i građevinski materijal.Ispod je čista zemlja, na kojoj su i pre 30 godina bili ukorenjeni topola i kesten.
    Deo gde je divlja deponija je krajnji i mali deo koji je i dalje deponija.
  • Zelena milja

    23.01.2019 17:47
    Koliki je moj deo?
  • Zbrlj

    23.01.2019 17:21
    Boga mu oni Holandezi za dva dana izgradili tunel ispod auto puta i sve uspostavili u normalu ovi nasi kada zapocnu da grade bolje i da nisu....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti