Uskoro projektovanje "Kamenice 3", trenutni kapaciteti instituta nisu dovoljni

Pokrajina će se u narednim godinama baviti izgradnjom novog instituta u Sremskoj Kamenici.
Uskoro projektovanje "Kamenice 3", trenutni kapaciteti instituta nisu dovoljni
Foto: 021.rs
Reč je o "Kamenici 3", koja bi trebalo dodatno da rastereti postojeće institute i zadovolji potrebe rastućeg broja pacijenata u Vojvodini. 
 
Kako je pojasnio pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković, na osnovu stručnih analiza trebalo bi opredeliti sredstva za projektovanje ovakvog zdravstvenog instituta, uzimajući u obzir činjenicu da postojeći kapaciteti Instituta za onkologiju Vojvodine, Instituta za kardiovaskularne bolesti i Instituta za plućne bolesti nisu dovoljni.
 
"Po izradi idejnog rešenja i projektno-tehničke dokumentacije, objekat Kamenice 3 sa PET centrom treba da ima 8.200 novih kvadrata, četiri nadzemne etaže - dve u prizemlju, kao i u suterenu za PET centar. Radili smo ocenu svrsishodnosti ovakvog objekta zato što nemamo dovoljno kapaciteta - na onkologiji postoji 239 kreveta, a s obzirom na to da nam je 26 odsto zastupljenosti tumorskih bolesti u Vojvodini, to je mali broj i tendencija je da će sa starenjem građana ova zastupljenost biti i veća. Moramo obezbediti dodatne kapacitete, poput dnevne bolnice za hemoterapiju, a u okviru toga bi onkologija imala centar za palijativno zbrinjavanje najtežih bolesnika", naveo je Gojković.
 
Urbanistička dozvola već postoji, a kompleks je ucrtan u prostorni plan. 
 
Kada je reč o Institutu za plućne bolesti Vojvodine, proširio bi se deo objekta za potrebe dnevne bolnice za hemoterapiju za plućne bolesnike, kao i deo Klinike za urgentnu pulmologiju. 
 
Institut za kardiovaskularne bolesti takođe će dobiti dodatne kapacitete, naročito na Odeljenju za neinvazivnu kardiološku dijagnostiku, kako bi se rasteretile postojeće angio-sale. 
 
Javna nabavka za pripremu projektne dokumentacije biće uskoro raspisana, tokom jeseni očekuje se ugovor sa projektantom, a građevinska dozvola čekaće se četiri do šest meseci, naveo je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.
 
Uskoro nastavak rekonstrukcije Betanije
 
Pokrajina je najavila i nastavak rekonstrukcije Klinike za ginekologiju i akušerstvo i to dela koji je trenutno u sudskom postupku zbog pronevere novca. Kako je 021 već pisao, istraga u slučaju lažiranih radova u Betaniji, građevinskoj zloupotrebi koja se odvijala od 2008. do 2013. godine u toku koje je nestalo oko 210 miliona dinara (novi podaci veštaka), uskoro će biti okončana.
 
Mirović je naglasio da je projekat nastavka rekonstrukcije obezbeđen, izdata je građevinska dozvola i za dve do tri nedelje biće javni poziv za izvođača radova, a sami radovi počeće tokom jeseni. Procenjuje se da će trajati ukupno šest do osam meseci.
 
Kompletna vrednost ovih radova biće 209 miliona dinara sa PDV-om, a dobiće se novih 3.400 kvadrata, na dva sprata, sa intenzivnim, poluintenzivnim delom i dnevnom bolnicom.
  • mila

    05.07.2019 17:00
    nacija je bolesna
    Bilo gde da odete u bolnicu u NS, svugde su prepuni hodnici. Nije ni cudo. Jedemo hranu koja nema kvalitet koji bi trebalo da ima. Gde su inspekcije? Ko kontrolise kvalitet hrane, niko. Jos kad se dodaju nasi prijatelji koji su nas bombardovali, eto ti svij vrsta bolesti.
  • Maki

    05.07.2019 13:19
    Zlotvori
    Naravno da nisu dovoljni kad adolf sa svojom bandom truje srbiju sa gmo otrovima po nalogu klintonovih
  • Јое

    05.07.2019 13:16
    Зидање Скадра
    Да, направиће они све што замисле, али само да прво заврше оних 300 метара пута у кинеској четврти који граде већ годину дана.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti