Grad ponudio da smanji garažu nove zgrade suda kako bi se sačuvalo drveće

Novosadska vlast ponudila je stanarima Maksima Gorkog i Radničke ulice kao kompromisno rešenje da se smanji podzemna garaža suda i tako sačuva deo stabala i zelene površine gde će se graditi novo sedište pravosudnih organa.
Grad ponudio da smanji garažu nove zgrade suda kako bi se sačuvalo drveće
Foto: 021.rs

Kako 021.rs saznaje, predstavnici građana su u osnovi zadovoljni ponuđenim, jer bi, prema ovom predlogu, bilo posečena samo četiri umesto 15 stabala. Međutim, oni nisu izneli konačan stav, jer nisu imali sastanke Skupštine stanara sa ostalim građanima.

Prema iznetom predlogu garaža će se smanjiti za pet-šest metara, čime će se umanjti i broj parking mesta za oko 30.

Podsetimo da su se građani pobunili zbog izgradnje nove zgrade suda na uglu Maksima Gorkog i Stražilovske bilo predviđeno da se poseče niz stabala na javnoj zelenoj površini u dvorištu i da ispod nikne podzemna garaža, koja pri tome izlazi izvan građevinske parcele zgrade. Građani su do sada organizovali dva protesta.

U saopštenju nakon sastanka, Skupština grada je navela da je predsednik ovog tela Zdravko Jelušić saopštio da neće biti novih sastanaka sa stanarima, tako da je nejasno šta sada sledi. Naime, urbanistički plan koji je predviđao seču, a zbog kojeg je došlo do pobune građana, i dalje je pravno gledano pred Komisijom za planove i ona treba da odluči o predlozima i primedbama i da ga pošalje Skupštini na usvajanje, dok su na sednici Komisije bili odbijeni predlozi građana da se obustavi gradnja.

Zbog iznetog stava Grada da je ovo njihov konačni predlog, može se naslutiti da će to proslediti Komisiji i da će uvrstiti u plan, te da će se sa time ići pred odbornike na usvajanje.

U samom saopštenju nakon sastanka, na koji nisu bili pozvani predstavnici medijia, stoji da su građanima predlog predstavili predsednik Skupštine Zdravko Jelušić, direktor Urbanizma Dušan Miladinović, šef Katedre za hortikulturu i pejzažnu arhitekturu Poljoprivrednog fakulteta prof. dr Saša Orlović i sekretar Skupštine grada Marko Radin. Oni su naveli da će četiri stabla koja će se ukloniti biti zamenjena sa sedam drugih desetogodišnjih sadnica drveća, a u dvorištu bi se zasadilo i 10 sadnica žbunja, travnjaci i cveće.

Predstavnici Grada su naveli i da su planskim dokumentom predviđene zelene ograde između nove zgrade i postojećeg dvorišta, dok će se urediti pešačke staze unutar dvorišta, javna rasveta, rekviziti za dečije igralište i ostali mobilijar i sadržaji po sugestiji stanara.

Inače, predlog Grada je samo modifikacija predloga od pre mesec dana.

  • Zoran

    24.02.2020 15:30
    Zidajte slobodno
    Gde god da zidate i sta god da zidate bice isto kontrasi se u nasoj zemlji neguju.
    Da nema para bilo bi-otkud pare?
    Da je visoka-zasto tako visoko?
    Da je niska-zasto niska?
    Ako je bela -zasto nije zuta?
    ...i tako do besvesti.
  • NS51

    22.07.2019 09:15
    AMAN,
    Gradite Sud pored Zatvora!
    Nema transporta osudjenih a mesta za parking koliko voliš!
  • Novosadjanin

    22.07.2019 02:23
    Sud
    Mislim da urbanisti grese,sud bi trebao da bude u pesackoj zoni. Moj predlog je da se na mestu sportskog drustva partizan i pozorista napravi sud i tuzilastvo.toliko lepih lokacija samo nisu u centru.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti