Stručni skup o položaju biciklista u Novom Sadu krajem septembra

Gradska uprava za saobraćaj i ove godine će finansirati organizaciju stručnog skupa pod nazivom "Biciklisti pitaju grad".
Stručni skup o položaju biciklista u Novom Sadu krajem septembra
Foto: Pixabay
Kao i svake godine, cilj organizacije skupa je unapređenje znanja, stavova i ponašanja biciklista jer nivo bezbednosti biciklista u saobraćaju predstavlja važan faktor koji utiče na razvoj biciklističkog saobraćaja. 
 
Kako se apeluje u javnoj nabavci gradske uprave, ukoliko ne postoji odgovarajuća infrastruktura i ako nisu obezbeđeni uslovi za bezbedno kretanje biciklista, oni mogu da budu ugroženi u saobraćaju, pre svega od strane motornih vozila. 
 
"Biciklisti su neretko primorani da za kretanje u saobraćaju koriste površine namenjene za kretanje motornih vozila i čest je slučaj da ne budu uočeni ili uvaženi od strane drugih učesnika u saobraćaju, a često i sami ne poštuju pravila saobraćaja (postupanje u skladu sa saobraćajnom signalizacijom, zabrana korišćenja mobilnih telefona, audio i video uređaja, upotreba svetala na biciklu i dr). S tim u vezi su neretko i učesnici u saobraćajnim nezgodama. Bicikl, kao vozilo koje vozač pokreće sopstvenom snagom, i koje nema kabinu, vozaču ne pruža zaštitu od mehaničkih udara prilikom saobraćajne nezgode. Sve su to faktori koji mogu destimulativno uticati na korišćenje bicikla kao prevoznog sredstva, odnosno negativno uticati na razvoj biciklističkog saobraćaja", navodi se u tenderu Gradske uprave za saobraćaj.
 
Na osnovu važećih podataka, u Srbiji u periodu od 1997. do 2014. godine, dogodilo se ukupno 39.142 saobraćajne nezgode sa učešćem biciklista, što predstavlja četiri odsto od ukupnog broja saobraćajnih nezgoda koje su se dogodile na teritoriji Srbije. 
 
Usluga podrazumeva i podelu oko 200 svetala biciklistima u uličnoj akciji. 
 
Stručni skup, u okviru kojeg će moći i da se postave pitanja nadležnima, trebalo bi da se održi oko 22. septembra, kad se obeležava Svetski dan bez automobila.
 
Ko će raditi organizaciju ovog skupa biće potvrđeno do kraja meseca.
  • Pavle

    23.07.2019 09:33
    jedno ali vredno
    Edukujte nebicikliste, da bar iz obzirnosti kad zakon ne poznaju sjaše sa tzv. biciklističkih staza.
  • Moby Dick

    22.07.2019 18:34
    Ajd kad to završite napravite kongres "Uticaj korumpiranih urbanista na kvalitet parkova u Novom Sadu", sa podnaslovom "Bolje 100 metara betona nego metar trave" i biće veoma zanimljivo.
  • Trt

    22.07.2019 16:14
    @Floyd

    SPC odavno ima kongres, ako si na njih mislio.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti