Novi Sad bez konkretnog plana podele "Radosnog detinjstva"

Predškolska ustanova "Radosno detinjstvo", prema svemu sudeći, u skorijem periodu neće biti podeljena na osam zasebnih jedinica, kako je odlučeno pre tri godine.
Novi Sad bez konkretnog plana podele "Radosnog detinjstva"
Foto: 021.rs
Podela "Radosnog detinjstva" najavljivana je kao neophodna za rad jer je ustanova "glomazna i teret za Novi Sad", zaključio je 2016. godine za naš portal član Gradskog veća za obrazovanje Vladimir Jelić.
 
"Osim što zakon predviđa najviše 100 grupa u ovakvim ustanovama, a mi imamo daleko više, transformacija će omogućiti jednostavniji i efikasniji rad, kao i veću konkurenciju među ustanovama. Takođe, Grad će razmisliti da li će se u budućnosti stvoriti uslovi za javno-privatno partnerstvo u slučaju Predškolske ustanove, a neki gradovi u Evropi mogu nam poslužiti kao primeri kako to kod njih dobro funkcioniše", rekao je tada Jelić.
 
On je dodao i da ustanova ne bi imala više zaposlenih od sadašnjeg broja.
 
Zakonski osnov za podelu "Radosnog detinjstva" postoji, s obzirom na to da član 9 Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju predviđa da vrtić ima najviše 100 vaspitnih grupa. "Radosno detinjstvo" ih ima oko šest puta više. Međutim, isti zakon, izmenjen ove godine, predviđa da predškolska ustanova može da ima i veći broj vaspitnih grupa, ukoliko dobije odobrenje Ministarstva prosvete, te je pitanje koliko Grad uopšte mora da se bavi "cepanjem" predškolske ustanove.
 
Da je Grad u početku imao ozbiljniju nameru da se ovim pitanjem pozabavi pokazuje, pre svega, odluka doneta u lokalnom parlamentu, ali i informacija iz prošle godine. "Radna grupa imenovana da radi na reformi Predškolske ustanove pripremila je tekstove osnivačkih akata predškolskih ustanova i potrebno je da oni budu upućeni u skupštinsku proceduru", rekao je Vladimir Jelić za 021 pre godinu dana. Ti osnivački akti nikada nisu stigli do odbornika, za razliku od pomenute izglasane odluke koja se faktički ne realizuje.
 
Potom je podelu Predškolske ustanove kočio nedostatak novca za plate zaposlenih, o čemu je 021 pisao OVDE.
 
Sada se sa podelom Predškolske ustanove naročito ne žuri jer je, kaže za 021 gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, bitnije da se u septembru ili oktobru otvori centralna kuhinja "Radosnog detinjstva". Kako kaže, Grad ima plan, ali i puno izazova u vezi sa celim poslom.
 
"Imamo obavezu da sagledamo kako ćemo da raspodelimo i definišemo upis dece jer ne želimo da roditelji i deca budu kažnjeni zbog podele, već da imamo centralni upis. Ne bi trebalo da obavezujemo roditelje da moraju da vode računa u koju će ustanovu od podeljenih sedam, osam ili devet da upišu dete, da eventualno promaše ustanovu ili da napravimo da u jednoj ustanovi bude velika koncentracija, a u drugoj manja. To je jedan vid problema. Drugi vid problema je - ko preuzima obaveze iz 'Radosnog detinjstva'? Šta je sa postojećim obavezama, kako se raspoređuju obaveze? Ja verujem da to građane veoma malo zanima", smatra Vučević.
 
Kako dodaje, građane najviše zanima da mogu decu da upišu u vrtić i da gledaju kako vaspitačice rade sa njihovom decom, kakvi su obroci i slična pitanja. 
 
"Bitnije je da građani vide da li gradimo nova obdaništa, da li renoviramo postojeća, da li imaju novu opremu, klime, da li imaju lepše uređeno dvorište i to je mnogo važnije od formalno-pravnog da li je ta ustanova 'Radosno detinjstvo' ili 'Čuperak'. Posebno je važno što vaspitačice u vrtićima danas imaju 50.000 platu, a pre sedam godina su imale 36.000 dinara", smatra Vučević i dodaje da je Grad zaposlenima isplatio traženu solidarnu pomoć.
 
On dodaje i da Grad nije odustao od podele "Radosnog detinjstva", što je organizaciona obaveza nadležnih.
 
Opozicija u Skupštini grada bila je od početka protiv ove odluke, smatrajući da time SNS i POKS (nekadašnji SPO) dele nove direktorske funkcije i dobijaju dodatna mesta za zapošljavanje svojih kadrova. Prema tadašnjim navodima opozicije, unutrašnji dogovori su da SNS-u u "podeli plena" pripadne pet direktora, a da POKS, na čelu sa Jelićem, ima na raspolaganju tri direktorska mesta.
  • Prodaja

    25.07.2019 18:45
    Mesta
    Upise naplacuju iskljucivo dve osobe...nema vise bilo kome....zna se ko kontrolise
  • Sale

    25.07.2019 12:45
    Za Meri Popins i ostale botove
    Eto uhvatiste se za evro....a šta je sa tim koliko je od 2012-e poskupela struja,gorivo,gas,troškovi života....ne lupetajte,doći će i vama kraj.
    A do tada svi koji vrede odoše...ionako vam rade kursadžije...
  • Koliko para ...

    24.07.2019 18:50
    ...toliko muzike
    Da se ne lazemo i na zapadu postoje GRADSKI VRTICI ili ti DRZAVNI VRTICI,zna se sta oni nude...,ko zeli bolje mora da plati tj. ide u PRIVATNI VRTIC....nazalost plate vasptaca su i na zapadu medu najmanjim,ali kod njih se ne zavrsava fakultet za vasptaca vec kurs...A to cepanje,boze moj pa pre 40 godina su postojali OOUR-i ,svaki je bio za sebe to je trebalo sada da bude ,ali se nema sredstava.I kakva konkurencija medju vrticima kada vecina stanovnistva prezivljava,a u vrticu deca dobiju sve'

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.