Podelu Radosnog detinjstva koči manjak novca u budžetu grada

Podelu Predškolske ustanove "Radosno detinjstvo" u osam zasebnih celina zakočio je nedostatak novca u budžetu grada za plate zaposlenih.
Podelu Radosnog detinjstva koči manjak novca u budžetu grada
Foto: 021.rs

Kako se navodi u dopisu Gradske uprave za obrazovanje dostavljenom odborniku Relji Aleksiću, tek nakon što su dobili saglasnost Ministarstva finansija za plate, stekli su se uslovi za nastavak priprema i donošenje neophodnih akata, u cilju podele Predškolske ustanove.

Podsetimo da je odluka o transformaciji Radosnog detinjstva doneta u junu prošle godine. Uprkos tome što su se kao rokovi za do kada Radosno detinjstvo mora da se podeli spominjali 1. januar 2018, a zatim i 1. septembar, 2018. godine, sve je stalo.

Član Gradskog veća zadužen za obrazovanje Vladimir Jelić je pre nekoliko meseci za 021.rs rekao da ne postoji rok za transformaciju PU i da sve ide svojim tokom. On je tada naveo i da će se tek nakon što Skupština grada donese osnivačke akte, a privremeni Upravni odbori Statut predškolskih ustanova, raditi verifikacija predškolskih ustanova u Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje. Kako je objasnio, tek tada će biti moguće registrovati predškolske ustanove kod nadležnog suda i podela će tako i formalno moći da bude urađena.

Gradska uprava za obrazovanje sada, suprotno od ranijih navoda Jelića, kaže da ceo postupak stajao zbog nedostaka novca. Uprava je navela da je potrebno doneti odluke koje i Jelić naveo, ali i da podela nije mogla biti završena do 1. septembra iz "objektivnih razloga". Ističu da je nakon što je prošlog decembra doneta odluka o budžetu Novog Sada za 2018. godinu, tek onda usledila odluka Vlade o osnovici plata zaposlenih u predškolskim ustanovama, koja je viša od one koju je Grad predvideo.

Grad je u junu poslao zahtev resornom Ministarstvu da dozvoli povećanje mase zarada i tek 31. septembra ove godine je dobio saglasnost na taj zahtev, tako da su se tek sada stekli uslovi za donošenje narednih odluka.

Podsetimo je skupština odlučila da se Radosno detinjstvo podeli na osam samostalnih ustanova, uz obrazloženje da je sadašnji sistem neodrživ, a i zakonske odredbe ograničavaju broj grupa po predškolskoj ustanovi na 100, a sada ih ima 663.

Opozicija je bila protiv ove odluke, smatrajući da time SNS i POKS (nekadašnji SPO) dele nove direktorske funkcije i dobijaju dodatna mesta za zapošljavanje svojih kadrova. Prema navodima opozicije, SNS će imati pet direktora, a Jelićev POKS tri direktora, uz dodatne ljude u osam nadzornih odbora i drugim službama.

  • Jelicu

    27.11.2018 16:09
    Jelicu
    Nisi se odavno ovako nalupetao...kakve veze ima podela ustanove sa platama osim ako povecanje namenjeno vaspitacima necete podeliti novo zaposlenom kadru van obrazovnog rada...nece moci budi siguran...tekst je vise nego blesav...bolje prvo uknjizite objekte i pribavite upotrebne dozvole,pa resite zakonsku papirologiju i krenite u podelu....steta sto je to za vase kapacitete nemoguca misija
  • PERICA####

    27.11.2018 09:53
    PREDLOG,JELIĆU!
    Da svaki Razred u Školama ima Svog Direktora i Administraciju!
    A,ŠTA VELIŠ!
  • aero casper

    26.11.2018 23:29
    paor
    ja mislim da za početak na čelo PU dođe neko pošten i vredan... i da vidiš kako će i bodovanje biti javno i kako će odjednom biti manjka stolica i stolova u upravi ( k'o onomad kad su rusi došli u nis ) i biće i para za vaspitačice i za igračke i potrošni materijal.... samo JEDNA STVAR ( OSOBA ) JE POTREBNA======neko POŠTEN

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti