Skupština grada o pretvaranju Radosnog detinjstva u osam ustanova

Skupština grada na današnjoj sednici raspravlja o predlogu da se Radosno detinjstvo podeli na osam zasebnih ustanova.
Skupština grada o pretvaranju Radosnog detinjstva u osam ustanova
Foto: 021.rs

Ova odluka se donosi jer je stav gradske vlasti da je sadašnji rad Predškolske ustanove neodrživ zbog njene veličine. Navode da, prema zakonu, predškolska ustanova može da ima najviše 100 vaspitnih grupa, a Radosno detinjstvo ih ima 663. Opozicija je ovaj predlog uglavnom kritikovala, jer u njemu vidi način da SNS i SPO podele nove direktorske funkcije i dobiju dodatna mesta za zapošljavanje svojih kadrova.

Član Gradskog veća zadužen za obrazovanje Vladimir Jelić naveo je da neće biti zapošljavanja novih ljudi, nego da će se postojeći kadrovi preraspodeliti. On je rekao da će biti 8 novih direktora, ali da oni neće koštati više od sadašnjih 10 rukovodilaca u Radosnom detinjstvu.
 
- Te plate direktora su oko 50.000 dinara i one su za 20 odsto veće nego što su plate rukovodilaca poslovnih jedinica, ali s obzirom da smo njih ukinuli od te uštede ćemo imati fond za plate novih direktora. Oni će biti imenovani nakon javnih konkursa - naveo je Jelić.
 
Šef odborničke grupe SRS Đurađ Jakšić kaže da će sigurno biti dodatnih zapošljavanja, jer nije to samo 8 direktora, nego i 8 nadzornih odbora, 8 finansijskih službi itd.
 
- Podela predškolske ustanove na osam ustanova može proizvesti vrlo haotično stanje, jer ona podrazumeva povećavanje administracije, a zapravo suština problema je u nečemu drugom, a to je da su potrebni izvršioci u osnovnoj delatnosti, vaspitači, kuvarice, servirke i slični radnici, a ne administracija - rekao je Jakšić. 
 
Dodajmo i da je Vladimir Jelić naveo da očekuje da će 1. septembra biti oko 1.000 dece na listi čekanja, pored toga što Grad finansira i boravak u privatnim vrtićima. On očekuje da će se lista ukinuti posle reforme, a nova podela Predškolske ustanove stupiće na snagu 1. januara naredne godine. Izjavio je i da očekuje da sledeće godine konačno proradi Centralna kuhinja u Privrednikovoj bb koja je počela da se gradi još 2011. godine, navodeći da će Grad i Pokrajina ove godine dati po 50 miliona dinara da se završi opremanje i preostali radovi.
 
Pred odbornicima će se naći i nekoliko predloga srednjoročnih i dugoročnih planova poslovanja gradskih preduzeća i to Parking servisa, Puta i GSP-a. Iz planova se skoro ništa ne može saznati o tome šta ova preduzeća planiraju u narednih 10 godina, a dokumenti su prepuni birokratskih fraza.

Takođe, razmatraće se izveštaji o poslovanju kulturnih i zdravstvenih ustanova u prošloj godini, kao i izmene plana poslovanja Vodovoda i kanalizacije u ovoj godini.

Skupštinska većina nije prihvatila da raspravlja o stanju na Spensu koji je u dugovima većim od njegove vrednosti, što je bio predlog opozicionog DS-a za dopunu dnevnog reda.
  • Vaspitač

    10.06.2017 18:27
    podela
    Nadam se da donosi dobro. Borj rukovodioca će biti potpuno isti. Mozda nove ustanove budu mogle bolje da funkionišu. Po zakonima, ovo je sve trebalo biti gotovo do prošlog decembra.
  • Mirjam

    10.06.2017 11:58
    LEPI mica
    Tu sam pored administracije radosnog detinjstva.Ima jedan radnik zvani lepi mica koji 7-8 sati stoji na ogradi u radosnom detinjstvu i pije kafu i pusi i izbacuje slajm od kasljanja.To je sve toliko uzasno da ja moram da spustam roletne da ga necujem i nevidimNamerno pisem neke reci i imena malim slovima i pitam se imali kraja ovakvog ponasanja lepog mice!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • Liman3

    09.06.2017 21:17
    Kako legalizovati SNS i SPO...
    ... LOPOVLUK! Da li treba od 1 direktora sad praviti 8 direktora, od 1 pomocnika dirtektora 8 pomocnika direktora, od 1 sekretarice 8 sekretarica,...koliko je to novih ljudi koji treba da se zaposle ili unaprede i to nece biti male plate? Da li gradjani Novog Sada to podrzavaju i da li se uopste gradjani Novog Sada pitaju za bilo sta u Novom Sadu osim kad treba da se daju glasovi? Treba da je sramota SNS a pogotovo taj bedni SPO koji je ne shvatljivo dobio uopste bilo cime da upravlja u Novom Sadu s obzirom da sam ja mislio da vise ne postoje a i uoste ko je glasao u NS za SPO, ko su oni kao i onaj 3D, da li mi gradjani treba i dalje da trpimo lopovluke politicara i znate gde vodi ovo rasparcavanje? Evo da vam otkrijem tajnu, vodi ka privatizaciji tako da ce na kraju ostati po 1 socijalni vrtic u svakoj jedinici a ostali ce se privatizovati tako da ce cene da idu basnoslovno gore i vise nece biti subvencije roditeljima kao sada pa vi dragi moji Novosadjani i dalje cutite i gledajte kako nam bagra rastura nas grad i nasu imovinu koja ce otici bud zasto! Izadjimo na ulice i trazimo REFERENDUM da se izglasa da sve sto treba da se uradi prvo se pitaju gradjani da elektronski glasamo i damo svoj potpis sa JMBG, da pravo glasa imaju prijavljeni na teritoriji grada pa da vidimo onda da li ce gradjani NSada pristati da nas pljackaju neki usvirani politicki ficfirici!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti