Uprave "Puta" i GSP-a bez konkretnih planova i vizija za narednih deset godina

Sadašnje uprave JKP "Put" i GSP nemaju konkretne ideje kako da vode ova preduzeća jer u srednjoročnim i dugoročnim planovima koji će se u petak, 9. juna naći pred odbornicima Skupštine grada nema ni jednog konkretnog predloga kako poboljšati rad i nivo usluga koji se pruža građanima.
Uprave "Puta" i GSP-a bez konkretnih planova i vizija za narednih deset godina
Foto: 021.rs

Donošenje ovih akata za ova dva preduzeća je obaveza prema Zakonu o javnim preduzećima, ali zakonodavac sigurno nije očekivao da će nadzorni odbor i rukovodstva firmi kako bi samo formalno ispunili taj zahtev, napisati od 20 do 30 stranica ispraznog teksta prepunog birokratskih formulacija koje zapravo ne govore ništa.

Kada se pogledaju oba dokumenta o kojima će raspravljati odbornici, jedino što se može zaključiti je da su napisana slaganjem opštih definicija o poslovanju koje se mogu napisati u planovima bilo kojih firmi, odnosno samo se vide odrednice tipa "poboljšanje kvaliteta usluga", "nabavka nove opreme", "jačanje kadrovski kapaciteta" i slično.

Koliko su sadašnji uprave ova dva preduzeća zapravo bez ideje i ne bave se previše budućnošću gradskih firmi koje su im poverene na staranje, možda se najbolje vidi na primeru planova investiranja do 2026. godine. Tako GSP u tom segmentu ima jednu celu rečenicu gde navodi da planiraju da "vrše prostu reprodukciju voznog parka do 10 odsto vozila" i da "uvedu elektronski sistem naplate usluga prevoza" uz druga opšta ulaganja u rad preduzeća.

Sve to je u planu razvoja GSP-a navedeno bez ikavih procena koliko bi to koštalo, u kojim vremenskim rokovima bi se to radilo i slično. Takođe, koliko je primetno da su samo pro forme napisali ova dokumenta, vidi se i u investicionom delu plana "Puta" gde stoji jedna rečenica u kojoj se kaže da će do 2026. godine ulagati što je praćeno tabelom šta će se kupiti, međutim to nije desetogodišnji plan nabavki nego u najboljem slučaju godišnji prosek potreba. Naime, pored više kamiona i druge opreme koja bi trebalo da bude nabavljena, navedena su i dva hidranta, kupovina jednog destop računara, kupovina jednog trimera za košenje, kao i kupovina i montaža jedne kamere.

Pored planova ovih preduzeća, Skupština će usvajati i planove drugih gradskih firmi, među kojima je i plan Parking servisa. Naime, ovo preduzeće navelo je bar neke konkretne ideje koje planira da sprovede u narednu deceniju, kao što su izgradnja garaže kod Muzeja Vojvodine ili planirani broj radnika 2026.

Jasno je da nadzorni odbori i rukovodstva "Puta" i GSP-a nisu mogli u planovima detaljno i realno da navedu šta će biti sa preduzećama za deset godina jer je Srbija ekonomski nestabilna država i teško je praviti prognoze, no retko kad su planovi ovoliko bezidejni. Zapravo, toliko su skromni, da odbornici neće imati o čemu zaista da raspravljaju.

  • Arci

    23.06.2017 22:06
    Nisam znao
    Da sam znao ja bih stao,pogledao,progledao.Ali vera u tim jaka,ne bojim se kraj njih mraka,svako blista u svom poslu i sa znanjem stiti mene,dim je gust u kabinetu,kom trebaju sad promene? Da su znali rekli bi mi,ali mogu da razumem,ako ne znam,kako onda da uradim i da umem.No ima ru i nesto bitno,cak i da su znali uraditi posao kako treba od planova za buducnost niko od njih nema leba.Jer oni cekaju da ja odem da se smestim i namesti pa ce oni lako bas i za deset i za sad.
  • Kizo

    09.06.2017 11:54
    Arči
    Zašto je to čudno? Direktor GSP-a je javno izjavio da njega saobraćaj ne interesuje i da je on tu samo zbog para. Kaže dalje: da je to njegova firma on bi je savim drugačije vodio. Ne znam samo zašto ga drže tu?
  • Sale NS

    09.06.2017 06:10
    Nije tačno !
    Oni imaju samo jednu viziju - ŠTO BRŽE U DŽEP ! Dugoroćni razvoj ih ne zanima jer neće toliko trajati - UZMI DOK MOŽEŠ ! Takvi su "rukovodioci" u svim javnim preduzećima, a pogotovo u JKP. Sa druge strane, ni oni a ni njihovi najbliži saradnici nisu stručni da isplaniraju bilo šta dok su one radnike koji nešto znaju ili oterali ili smestili u neki ćošak da ćute. TAKO SMO GLASALI, TAKO NAM I TREBA !

    P.S. Barem smo se rešili (nadam se zauvek) osveštavanja vode, ojkačenja, kamena sa ramena i sličnih "tradicionalnih" manifesatcija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti