Milioni fantomskim udruženjima na konkursu za mlade

Najmanje trećina udruženja koja su dobila novac na ovogodišnjem konkursu za mlade u Novom Sadu su fantomska, nevidljiva udruženja, bez evidencije da se bave bilo kakvim aktivnostima, a većini njih nije ni prvi put da dobijaju sredstva na konkursima.
Milioni fantomskim udruženjima na konkursu za mlade
Foto: Pixabay
Pojedina ne ispunjavaju ni elementarne uslove propisane konkursom za dobijanje novca, što dovodi do pitanja - na osnovu kakvih referenci su ova udruženja opravdala dobijene bodove?
 
Konkurs za realizaciju lokalnog akcionog plana politike za mlade za 2019. godinu nedavno je završen, a dobitnici su pre nekoliko dana objavljeni. Na njima je da sprovode projekte koji su od interesa za mlade, ali i za Grad, koji je ponosi titulom omladinske prestonice Evrope, koju Novi Sad ima baš ove godine. Ipak, u ovoj godini je 20 miliona dinara, kao i prethodnih godina, podeljeno netransparentno, pokazuje analiza 021.
 
 
 
Od ukupno 137 prijava različitih organizacija, novac je podeljen između stotinak udruženja. Najmanje 27 njih nema ni fejsbuk profil, a kamoli zvaničnu stranicu, iako je konkursom predviđeno da na svojim sajtovima moraju da objavljuju aktivnosti kojima će se baviti. Većina postoji samo u APR-u, a iako je obavezan uslov za dobijanje novca upis u jedinstveni registar omladinskih organizacija koji vodi Ministarstvo omladine i sporta, među dobitnicima su udruženja koja su toliko "sveža" da nisu još ni upisana u ovaj registar.
 
Među organizacijama koja nemaju transparentne internet platforme i stranice sa aktivnostima su i one koje su dobile najviše novca. Udruženje "Scenario" dobilo je 210.000 dinara, "Galerija mladih" dobila je 230.000 dinara, udruženje "Besar" dobilo je 210.000 dinara... Među organizacijama dobitnicama koje nemaju sajt i/ili barem fejsbuk stranicu su i "Lokalna zajednica", "Respekt NS", "Institut za razvoj", "Centar za razvoj, edukaciju i osnaživanje mladih", "Novosadska fabrika znanja", "Salida", "Proaktivna omladina Kovilja", udruženje umetnika "Vaseljena", "Inicijativa mladih Novosađana", "Target", "Izdanak novosadski", "U krugu znanja", "Novosadski institut za sport i turizam", "Centar civilnih inicijativa", "Centar evropskih vrednosti", "Centar za afirmaciju i razvoj"...
 
Kao i prethodnih godina, nekoliko sportskih i plesačkih udruženja dobilo je novac na konkursu namenjenom omladinskim organizacijama, iako se ova udruženja finansiraju u skladu sa odredbama Zakona o sportu. Štaviše, nejasno je kako je Auto-sportski klub "Petro max" upisan u registar udruženja mladih, a u Agenciji za privredne registre u sklopu registra sportskih udruženja. Slična situacija odnosi se i na udruženje "Sport master".
 
Interesantno je najmlađe udruženje koje je na ovom konkursu dobilo novac, a to je "Centar civilnih inicijativa". Ono je registrovano u januaru ove godine, ali se ne nalazi u jedinstvenom registru Ministarstva omladine i sporta, što bi značilo da je moralo da bude diskvalifikovano po automatizmu.
 
Svake godine ista situacija
 
Dane Pribić iz Centra za razvoj demokratskog društva "Europolis" kaže za 021 da su rezultati ovogodišnjeg konkursa za LAP možda i najgori po pitanju transparentne podele budžetskog novca u odnosu na prethodne godine. Kako naglašava, najkritičnije je to što se novac deli organizacijama za koje se ustanovilo da faktički ne postoje i nema evidencije o njihovom radu.
 
"Nema tragova o bilo kakvoj referenci, iskustvu ovih udruženja, što povlači pitanje njihovih kapaciteta da sprovode aktivnosti od značaja za mlade. Jako bitan faktor za ocenu je prisustvo i vidljivost ovih organizacija, a ako nemate ni sajt, pa ni običnu fejsbuk stranicu, vaši kapaciteti su nula. I to sve u vremenu kada je komunikacija na internetu besplatna i jako je lako napraviti platformu", navodi on za 021. 
 
Kako dodaje, u poslednje vreme, a naročito otkako se Novi Sad priprema za preuzimanje titule omladinske prestonice Evrope, u gradu se stvorilo na desetine "instant" udruženja koji se bave mladima, a koja će nestati iz bilo kakve evidencije čim ova priča više n bude aktuelna.
 
"Najgore je tu što u komisijama za dodelu novca sede predstavnici omladinskih organizacija, a očekivalo bi se da će dodela noca zbog toga biti transparentnija. Za svaku pohvalu je što komisiju čine mladi, ali u čemu je poenta ako se novac deli fantomima?", stava je Pribić, čije udruženje je na konkursu dobilo 200.000 dinara za realizaciju projekta u vezi sa bezbednošću mladih. 
 
Komisiju, inače, određuje gradonačelnik, a na sajtu gradske uprave i kancelarije za mlade u ovom trenutku ne postoje informacije o članovima.
 
Da su sumnje opravdane pokazuje i monitoring realizacije konkursa koji je prošle godine radio Centar za razvoj i društvenu integraciju. Kako se navodi u izveštaju o sprovedenom monitoringu, šest udruženja nije omogućilo monitoring posete i nije najavilo svoje aktivnosti, a jedno udruženje nije dostavilo izveštaj za potrebe monitoringa i evaluacije. 
 
"Značajan broj udruženja kasnilo je sa dostavljanjem izveštaja u predviđenom roku. Procena monitoring tima je da relativno mali broj udruženja ima ljudske i tehničke preduslove za kontinuiran i održiv razvoj. Ostala udruženja ne mogu da postignu kontinuitet u radu i suočavaju se sa problemom održivosti", navodi se u izveštaju o monitoringu rada ukupno 104 udruženja iz prošle godine.
 
Ko je i na koji način dobio novac prošle godine i koja imena se ponavljaju saznajte OVDE.
  • smiljka

    01.08.2019 22:03
    može da se prođe sa nezavisnom idejom, ali ne i da se dobiju neke smislene pare. ko god se bavio projektima, zna da projekat za 500-1.000 e koliko najčešće dodeljuju samostalnim organizacijama po ovim konkursčićima ne može biti projekat, već nekakva akcija. jedna aktivnost i to je to. zbog toga se malo ko normalan bavi ovim dugoročno, ovi konkursi su više zeza nego nešto ozbiljno i tu su evaluatori u pravu. način dodeljivanja kao na pijaci...
  • /

    01.08.2019 20:30
    /
    A sto glasate za ru opciju i podrzavate pranje para ako vam ovo smeta
  • Nisu baš svi fantomi

    01.08.2019 19:33
    Koji nemaju sajt udruženja
    Ink fest > pdp konferencija > w ww .p d p. rs

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti