Čaplinovi filmovi uz muziku Zagrebačke filharmonije od 3. do 5. septembra u Novom Sadu

Kultni nemi filmovi Čarlija Čaplina uz muziku velikog orkestra Zagrebačke filharmonije, pod vođstvom maestra Krešimira Batinića, biće izvedeni od 3. do 5. septembra u Novom Sadu.
Ovaj jedinstveni projekat koji povezuje muzičku i filmsku umetnost, sufinansiran je iz INTERREG IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska - Srbija 2014 – 2020, a odvijaće se u Novom Sadu i Iloku tokom 2019, kao i u Subotici i Vukovaru tokom 2020. godine. 
 
FILMHarmonia počinje upravo u našem gradu. Tokom tri večeri u periodu od 3. do 5. septembra u Novom Sadu će se javno prikazivati Čaplinovi filmovi "Mališan" (The Kid, 1921) u trajanju od 52 minuta, a potom "Pasji život" (A Dog’s Life, 1918) od 33 minuta.
 
Za ove događaje planirane su tri različite lokacije "na otvorenom", koje će biti naknadno otkrivene.
 
Ulaz će biti slobodan za sve projekcije/koncerte.
 
Glavni nosilac projekta FILMHarmonia je Zagrebačka filharmonija koja je za svog partnera u Srbiji izabrala Muzičku omladinu Novog Sada. Zagrebačka filharmonija je orkestar sa 147 godina dugom tradicijom uglednih nastupa u Hrvatskoj i kulturni ambasador zemlje u svetu, dok su u bogatu biografiju MONS-a upisane uspešne organizacije brojnih koncerata i manifestacija. 
 
Zašto baš muzika iz Čaplinovih kinematografskih ostvarenja koju će tokom projekcija filmova izvoditi uživo Zagrebačka filharmonija?
 
Zato što se u 2019. godini slavi 130 godina od rođenja jednog od najpoznatijih i najprepoznatljivijih lica crno-belog filma. Čaplin je sinonim za zlatno doba nemog filma i jedan od najvećih filmaša svih vremena. Osvojio je mnoga priznanja i nagrade, između ostalog i Oskara za životno delo, ali i najduži aplauz publike u istoriji, koji je trajao čak 12 minuta.
 
Osim toga, teme u njegovim filmovima itekako su aktuelne i danas, i iako su puni gegova, njegovi filmovi nose jake poruke, snažnije od onoga što se vidi na prvi pogled. 
  • T

    04.08.2019 16:36
    Bravo
    Bravo!!!jedva cekam!!!
  • Opalim te golim

    04.08.2019 10:57
    Caplin je genije. Njegovi filmovi su socijalni filmovi, treba pogledati okruzenje u filmovima. Film Veliki diktator sa zadnjim govorom treba uvrstiti u lektiru. U Gospdin Verdu, gde glumi ubicu takodje odrzi fenomenalan govor. Nevu vam reci kakav da bih vas naterao da pogledate. I muzika koju je napisao za Svetlosti pozornice takodje govori o njegovoj genijalnost https://www.youtube.com/watch?v=Z58nzAZuSaA. Mada, sve ovo vas nece oprati od miljea na kom insistirate: seljacenje, turbobfolk i pilicarske prevare, da ne zaboravimo i Cecin koncert.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Kultura