Novi Sad grad sa najviše povređenih biciklista

Četiri saobraćajna udesa sa smrtnim posledicama i još 500 nezgoda u kojima su učestvovali biciklisti, dogodilo se u Novom Sadu za tri godine, u periodu od 2016. do 2018. godine.
Novi Sad grad sa najviše povređenih biciklista
Foto: Dragan Perišić
Kako piše "Dnevnik", biciklisti najčešće stradaju u udesima u kojima je drugi učesnik putnički automobil (55), a zatim u sudarima sa teretnim vozilima (21). Povećano stradanje biciklista karakteristično je za stariju populaciju, a može se uočiti i da najviše stradaju muškarci.
 
Saobraćajne nezgode s poginulim biciklistima se najviše događaju u leto i jesen, a avgust je najkritičniji mesec
 
Najveći broj saobraćajnih nesreća s nastradalim biciklistima događa se radnim danima i to tokom dela dana kada je stanovništvo radno aktivno, odnosno od 7 do 20 časova. Nezgode sa učešćem biciklista više se događaju u naselju nego van njega. 
 
Novi Sad je inače grad sa najviše povređenih biciklista u saobraćajnim nezgodama, a slede ga Sombor, Subotica i Šabac, dok je najviše poginulih biciklista u Šapcu.
 
Na teritoriji Srbije se godišnje registruje oko 1.700 saobraćajnih nezgoda u kojima je jedan od učesnika bio biciklista, što je pet procenata svih saobraćajnih nezgoda. U proseku, u toku jedne godine pogine oko 50 biciklista i bude povređeno 1.500, što znači da je svako jedanaesto i svako trinaesto povređeno lice biciklista.
  • Nemanja

    09.08.2019 16:37
    @smaragdilo

    Prošli put mu se desilo ispred Promenade, sad je ispred Maxija... Samo čekaj, sad će da te pita da li si ljut. Budaletina.
  • smaragdilo

    09.08.2019 15:55
    bogdane opet menjaš nadimke i vrtiš istu priču
  • dule

    09.08.2019 10:58
    Saobracajni vestak 08.08.2019 • 11:26
    Zabluda biciklista !
    Najveca zabluda biciklista je, da oni imaju prednost kada voze po pesackom prelazu ili kada voze po obelezenoj biciklistickoj stazi preko kolovoza. Naime, bicikl je po Zakonu o bezbednosti saobracaja na putevima v o z i l o i biciklista ima obavezu da zaustavi svoje vozilo kada se ukrsta sa putem koji ima prvenstvo pro;aza. Tamo gde postoje semafori stvar je jasna ko ima crveno taj staje i propusta i pesake i bicikliste.





    Član 47., stav 6:

    Vozač koji pri skretanju vozila preseca biciklističku stazu ili traku, dužan je da
    propusti vozila koja se kreću stazom



    Žali bože ko je tebe ubedio da se razumeš u nešto.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti