Čeratsko groblje u budućnosti jedino aktivno u Sremskim Karlovcima

Na teritoriji Sremskih Karlovaca godišnje se obavi u proseku 120 sahrana, od čega je oko 70 na Čeratskom groblju, jer su kapaciteti za sahranjivanje na ostalim grobljima skoro popunjeni i nema mogućnosti za njihovo proširenje.
Iz ovog proizilazi da će Čeratsko groblje u budućnosti postati jedino aktivno groblje u naselju.
 
Po Planu detaljne regulacije (PDR) Čeratskog groblja sa okolinom, predviđeno je proširenje kapaciteta koje bi omogućilo korišćenje ovog groblja još minimum 30 godina. Planskim rešenjem formirano je 3.505 grobnih parcela i 23 parcele za zaslužne građane, odnosno istaknute ličnosti iz društveno-političkog i kultlurnog života Sremskih Karlovaca. Duž centralne aleje predviđena je izgradnja 144 rozarijuma za pohranjivanje urni sa posmrtnim ostacima. Takođe, u jugozapadnom delu planira se formiranje "spomen groblja", odnosno zajedničke grobnice gde bi se, po potrebi, prenosili posmrtni ostaci pokojnika za koje ne postoje podaci o naslednicima. 
 
U centralnom delu predviđa se mogućnost dogradnje, rekonstrukcije i adaptacije postojećeg napuštenog objekta u kapelu, ili izgradnje potpuno novog objekta, kao i ceremonijalnog platoa ispred. Planirana je i izgradnja novog administrativno-poslovnog objekta u jugoistočnom delu u kom bi bio smešten deo administracije i prodajni prostor.
 
Planirane su i nove saobraćajne površine, pešačke staze sa rampama za osobe sa invaliditetom, parkinzi, ulazi u groblje i mobilijar (klupe, kante za otpatke i česme). Ozelenjavanje je označeno kao važan deo projekta, pa se tako, pored žbunja i zaštitnog pojasa zelenila, planira i formiranje parka koji bi predstavljao granicu između postojećih i planiranih površina za sahranjivanje. 
 
Posebnan faktor predstavlja i to što se prostor obuhvaćen Planom, delom nalazi u granici prostorno kulturno-istorijske celine "Gradsko jezgro Sremskih Karlovaca", nepokretnog kulturnog dobra od izuzetnog značaja. Tako će, prilikom obnove i izgradnje, morati da se primenjuju zaštitne mere iz savremene konzervatorske prakse. 
 
Podsetimo, JKP "Belilo" je u svom izveštaju za 2018. godinu upozorilo da ukoliko se uskoro ne reši pitanje proširenja Čeratskog groblja u Karlovcima, uskoro neće biti više mesta za sahranjivanje. Više o tome u našem tekstu OVDE
  • Novosadjanka

    16.08.2019 10:17
    Kako da ne
    Gde su mi roditelji tu cu i ja a to je magarcev breg ili ti Donje groblje !
  • pitanje

    16.08.2019 00:15
    Osloboljenje u smrti da nadjes
    jer to jos SLOBODNO GROBLJE kad je takva navala kao na Čenejskom
  • NS

    15.08.2019 19:42
    Pozurite se
    uskoro neće biti više mesta za sahranjivanje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti