Kojić zbog smene najavljuje odštetu na sudu

Skupština grada je posle 18 godina na funkciji, smenila direktora Gradske biblioteke, Dragana Kojića, a na njegovo mesto postavila Miloša Pankova.  
Skupština grada je posle 18 godina na funkciji, smenila direktora Gradske biblioteke, Dragana Kojića, a na njegovo mesto postavila Miloša Pankova, donedavno odbornika Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Kojić za Radio 021 kaže da je za plan da se smeni, nekoliko dana pred početak sednice gradskog parlamenta, saznao od samog Pankova, koji ga je zamolio da spakuje stvari i napusti kabinet direktora. "Sutradan me je pozvao gospodin Damir Kondić, ligin odbornik u Skupštini grada i bukvalno mi postavio sledeće pitanje - da li ja hoću da podnesem ostavku na mesto direktora ili da Liga pokrene postupak za moje razrešenje. Ja sam ga zamolio da se vidimo na dva, tri minuta, koliko god gospodin ima vremena, samo da pitam - zašto i sa kojim obrazloženjem. Onda me je on obavestio da on nema mandat da o tome razgovara sa mnom", objašnjava smenjeni direktor Gradske biblioteke.

Kojić kaže da ne vidi razloge za svoju smenu i smatra da može da ga razreši samo Vlada Vojvodine, koja ga je i postavila na tu funkciju, i to uz prethodnu saglasnost direktora Narodne biblioteke Srbije. O tome je pre smene obavestio i predsednika Skupštine grada, Aleksandra Jovanovića, kojem je skrenuo pažnju da će pokušajem da ga razreši, vladajuća većina prekršiti zakone o kulturi, bibliotečkoj delatnosti i o preuzimanju nadležnosti Pokrajine, te da će odštetu potražiti na sudu. "Naročito protestuje protiv obrazloženja za smenu. Nisu mogli da se oslone ni na jedan zakon i piše da sam ja svojim nemarnim radom naneo štetu biblioteci", kaže Kojić.

S druge strane, novi direktor Miloš Pankov navodi da je s Kojićem tokom prethodnih godina imao korektnu saradnju. - Pojedini kulturni radnici, koji su većinom prijatelji bivšeg direktora njega su podržali. To tumačim kao gest prijateljske podrške. Međutim, nije presudni faktor mišljenje pojedinaca u kulturi već Skupštine grada, koja ima pravo da odlučuje o tome. Trudiću se da unapredim rad Biblioteke u mnogim oblastima: od ranovrsnijih programskih sadražaja, do drugih kulturnih događaja za koje nije bilo mesta do sada. Nastaviću digitalizaciju kulturne baštine i nastojaću da dam akcenat na neke druge oblasti, do sada zapostavljene. Pokušaću da osavremenim rad Biblioteke, koja je doživela revoluciju u 21. veku i postala otvorena za sve vrste ljudskog saznanja. Mislim da Gradska biblioteka treba brže da ide u tom pravcu - izjavio je Pankov. (D.S.)

  • podrska

    13.04.2011 09:30
    nedaj se ines
    TAKO SU I MENE NATERALI DA POTPISEM DA SVOJOM VOLJOM NEZELIM RADITI VISE,JER AKO MI ONI DAJU OTKAZ NECU MOCI DA SE ZAPOSLIM.TO MI JE NAREDILA SEFOVICA CIJI SU SE PRECI BORILI PROTIV JUGOSLAVIJE...DOZIVELA SAM NEPRAVDE I ZA VREME SOCIJALIZMA I RADIKALA A NAJ VISE ZA VREME DEMOKRATA.TO SU POJEDINCI KOJI NISU DOSTOJNI TU DA SEDE I IMA IH SVAKA STRANKA,ALI NJIHOV PREDSEDNIK TREBA DA CUJE REC NARODA ,JER TIME GUBI PODRSKU GLASACA........... K O J I C U NEDAJ FOTELJU...
  • @Gagi - ja bih postavila kome

    09.04.2011 16:44
    Al ga i postavi
    Sta si do sad cekala? Pametnija idavno nije zabelezena.
  • gagi

    08.04.2011 21:52
    ja bih postavila komentar
    ali 021 uporno nece da ga prilozi!!!
    valjda zato sto su napravili dil sa ds-om! a ja bih da odbranim mladje narastaje, pa stvarno je dosta kojica , vala za 18 godina- sto je mnogo mnogo je!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti