Ko će ove godine održavati dečja igrališta i terene u Novom Sadu

Pogrebno preduzeće "Lisje" neće ove godine održavati dečja igrališta i sportske terene kao što je to činilo proteklih godina, jer se nije ni javilo na tender za ovaj posao.
Ko će ove godine održavati dečja igrališta i terene u Novom Sadu
Foto: 021.rs
"Lisje" ispunjava uslove, ali je jedini ponuđač na ovogodišnjem tenderu Uprave za komunalne poslove bila zajednička ponuda firmi "D Sport System" i Lamex" iz Novog Sada i "Kuerk" iz Beočina, vredna 16,6 miliona dinara. "D Sport Sistem", inače, u APR-u nije zvanično registrovana za obavljanje ovakvih poslova, već se primarno bavi prodajom suplemenata u poslovnicama širom Srbije.
 
Međutim, u ovoj firmi za 021 kažu da imaju reference i prethodno iskustvo za bavljenje ovim poslom. Sve ove reference se, doduše, ne mogu pronaći na internetu, ali ih je firma dostavila našoj redakciji na upit.
 
Blaga izmena konkursne dokumentacije
 
JKP "Lisje" se već neko vreme bavi održavanjem dečjih igrališta i rekreacionih površina sa rekvizitima, budući da, iako je pogrebno preduzeće, poseduje opremu i ljudstvo neophodno za izvođenje ovog posla. Prošle godine je dobilo posao na tenderu sprovedenom u aprilu, kao jedini ponuđač, sa procenom vrednosti posla od 10.414.600 dinara bez PDV. Uprava za komunalne poslove, koja je sprovela tender, procenila je vrednost radova na 10.416.666 dinara bez PDV-a. 
 
Od ponuđača se tražilo da ispuni određene uslove, poput onih da ima u prethodne dve godine (2016. i 2017), zaključen i realizovan po minimum jedan ugovor za slične usluge u ukupnoj vrednosti od 20,8 miliona dinara bez PDV, da ima najmanje jedan kamion od šest tona, dva kamiona od po najmanje tri tone, stolarsku radionicu od najmanje 200 kvadrata, limarsku ili bravarsku radionicu od najmanje 200 kvadrata, te u radnom odnosu inženjere i druge stručnjake potrebne za obavljanje posla. 
 
"Lisje" je prošle godine brinulo o ukupno 167 površina (igrališta i tereni), a uključeno je održavanje klupa, zamena zaštitnih ograda, merdevina za igranje, tobogana, ljuljaški, klackalica, terena, skejt parka itd.
 
Ove godine je konkursna dokumentacija blago izmenjena, a procenjena vrednost nabavke je porasla sa 10,4 miliona na 16,6 miliona dinara bez PDV.
 
U konkursnoj dokumentaciji je navedeno održavanje duplo više klupa, nego prošle godine, duplo više kvadrata zaštitnih grada koje je trebalo popraviti, porastao je i broj merdevina, penjalica, tabli za koševe i fitnes sprava koje je trebalo održavati i popravljati, a uvedena je i usluga košenja trave u površini od 1.000 kvadrata. Neke stavke su smanjene, poput potrebe da se popravljaju ljuljaške, kante za otpatke i menjaju tobogani. Sveukupno, izabrana firma brinuće o 180 površina tj. sportskih terena i igrališta.
 
Izmenjeni su i uslovi u pogledu potrebe za kadrom, na način da su mahom spušteni. Traži se da firma u prethodne tri godine (2016-2018) ima iskustva u ovim poslovima u vrednosti od najmanje 16,5 miliona dinara bez PDV, da ima najmanje tri kamiona nosivosti najmanje po tonu, limarsku ili bravarsku radionicu površine najmanje 300 kvadrata (bez potrebe za stolarskom radionicom), kao i drugačiji izbor i drugačiju brojnost inženjera i stručnjaka. Neki novi uslovi su uvedeni, poput posedovanja uređaja za elektrostatičko nanošenje praha.
 
Ove godine se na tenderu pojavila samo jedna ponuda, a nije od JKP "Lisje". I dok se "Kuerk" i "Lamex" vidljivo bave podlogama i terenima, za firmu "D Sport System" se u zvaničnoj bazi navodi da se pretežno bavi trgovinom na malo proizvodima u specijalizovanim radnjama, a na navedenoj adresi firme nalazi se sedište prodavnice Proteini.si, najpoznatijeg brenda ove firme. U ovoj prodavnici nude se suplementi i sportska oprema.
 
Na pitanje 021 koja je uloga ove firme u realizaciji predmetne javne nabavke, ako joj je pretežna delatnost prodaja suplemenata, u Gradskoj upravi za komunalne poslove pozivaju se na Zakon o javnim nabavkama prema kojem je, u zajedničkim ponudama, bitno da svi učesnici zajedno ispunjavaju uslove - što ovde jeste slučaj. 
 
"Naručilac je, poštujući načelo obezbeđivanja konkurencije, definisao uslove tako da omogući što većem broju ponuđača da učestvuju u postupku javne nabavke. Kako je navedena grupa ponuđača jedina dostavila ponudu za koju je nakon izvršene stručne ocene ponude utvrđeno da je prihvatljiva, odnosno da ispunjava sve obavezne i dodatne uslove definisane konkursnom dokumentacijom i primenom kriterijuma 'najniža ponuđena cena', sa istom je zaključen ugovor", kažu u Upravi za 021.
 
Na pitanje zbog čega je porasla vrednost javne nabavke, u upravi kažu da je razlog povećan obim usluge i broj lokacija koje je potrebno održavati.
 
U "D Sport System" za 021 naglašavaju da nisu izabrani ponuđač, već učesnik u zajedničkoj ponudi, te da sve tri kompanije u prethodnom periodu imaju veliko iskustvo u postavljanju i održavanju dečjih igrališta sa sportsko-rekreativnim površinama.
 
Kako navode, neki od korisnika njihovih usluga do sada su Fondacija "Ana i Vlade Divac", opštine Kula, Srbobran, Pančevo i Beograd, kao i sportski tereni "Mladost", centar "Vujadin Boškov" i "Milenijum", a sarađivali su i sa Fudbalskim savezom Srbije i drugim privatnim korisnicima.
 
"Pored svega navedenog, 'D Sport System' ima angažovano lice koje je uspešno završilo obuku i položilo ispit za vršenje inspekcijskih pregleda prostora za igru dece, čime je postalo prvi sertifikovani inspektor za prostore za igru dece u Srbiji. Angažovani kadrovi naše kompanije su u toku 2018. i 2019. godine prisustvovali na više obuka i edukacija koje je držalo Ministarstvo privrede na temu novog pravilnika o bezbednosti dečjih igrališta i primene standarda na iste, te poseduju i sertifikate da su uspešno završili stručno usavršavanje", navode za 021 u ovoj firmi.
 
Kako dodaju, prošle godine je "D Sport System" postao i ovlašćeni reprezent za prodaju i instaliranje opreme u Srbiji i Makedoniji. U JKP "Lisje" nisu za 021 odgovorili zbog čega se ove godine nisu javili na tender.
  • Gevdsveves

    20.08.2019 16:10
    Jdvhhdcre
    Koliko sam uspela da primetim , na Salajci park za treniranje odrzavaju momci koji tamo treniraju... Mnogo puta sam videla da sami kose travu i sakupljaju smece.. Stvarno je sramota sto sluzbe , cije je to zaduzenje , ne rade svoj posao !
  • dole

    20.08.2019 07:55
    @mile
    au mile sta treba dobiti od stranke da bi se dao minuscic???
  • Mile

    20.08.2019 06:41
    Budisavi odneta stajališta za buseve pre 45dana,a dečiji park čeka Vučića pred izbore,a lisje??pa lisje u Budisavi nix arbajt.....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti