Popović: Novi Sad i Beograd prepoznati kao jedinstveni startap ekosistemi

Beograd i Novi Sad su prepoznati su kao jedinstven startap ekosistem i pored Londona, Tel Aviva, Barselone i Helsinkija, svrstani su među pet liderskih ekosistema u Evropi, rekao je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.
Popović: Novi Sad i Beograd prepoznati kao jedinstveni startap ekosistemi
Foto: Pixabay
On je to rekao na sastanku sa Hui Čen, izvršnom potpredsednicom Kinesko-evropske asocijacije za trgovinsku i ekonomsku saradnju (CEATEC), a u vezi sa izveštajem "Global Startup Ecosystem" američke organizacije "Startap Džinome" iz San Franciska.
 
"U analizi koja je obuhvatila preko 50 najrazvijenijih svetskih ekosistema, Srbija je jedina zemlja u okruženju koja je deo ovog istraživanja, i ocenjena je najboljim ocenama - 10 za rast investicija i 9 za rast ukupnog broja startap kompanija. Kao ključna prednost srpskog ekosistema identifikovana je talentovana radna snaga i visoko-kvalitetan inženjerski kadar, koji je svrstan među pet najboljih u svetu", rekao je Popović.
 
Istakao je da su veštačka inteligencija, robotika, automatizacija, internet stvari, i primena drugih najsavremenijih tehnologija, ali i sve popularnija kreativna industrija, prostor u kojem Srbija razvija svoj novi industrijski i privredni identitet.
 
Popović je istakao da je izvoz IT usluga iz Srbije u prošloj godini dostigao novi rekord od milijardu i 135 miliona evra.
 
"Taj rekord oboren je uz rast izvoza od čak 26 odsto u odnosu na 2017. godinu", naveo je Popović i dodao da Srbija ulaže 60 miliona evra u šest objekata kapitalne inovacione infrastrukture u univerzitetskim centrima u Srbiji. 
 
Izvršna potpredsednica Kinesko-evropske asocijacije za trgovinsku i ekonomsku saradnju, Hui Čen, navela je da ova organizacija uočava ubrzani inovacioni razvoj Srbije i da je zainteresovana da usmerava kineske privrednike da ulažu u Srbiju, posebno u oblasti inovacija i novih tehnologija. Istakla je da CEATEC planira otvaranje trgovinskih centara širom Evrope koji će služiti kao kanal evropskim kompanijama za ulazak na kinesko tržište.
 
"Takvi centri već su uspostavljeni u Nemačkoj i Poljskoj, a razmatra se i uspostavljanje takvog centra u Srbiji", navela je Čenova.
 
CEATEC je asocijacija za kinesko-evropsku trgovinsku i ekonomsku saradnju koja je osnovana 2000. godine od strane Ministarstva privrede Kine. Glavni zadatak udruženja je promocija i istraživanje potencijala saradnje između Kine i Evrope. Delegaciju ove asocijacije koja boravi u Beogradu čini 18 kompanijskih lidera iz različitih oblasti industrije, uključujući građevinu, trgovinu, tehnologiju i investicije.
  • Marko

    19.08.2019 15:27
    Jel zato gradite Kineski tu kod Borče, da nas sabotiraju?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti