Za osam meseci cena nove rasvete u Temerinu porasla za 18 miliona

Novim, drugim po redu, rebalansom budžeta opštine Temerin cena nabavke i instalacije LED svetiljki porasla je sa prvobitnih četiri na 22 miliona dinara.
Za osam meseci cena nove rasvete u Temerinu porasla za 18 miliona
Foto: 021.rs
Naime, prvim rebalansom, koji je bio usvojen već u januaru, tek mesec dana nakon što je usvojen budžet, cena ovog projekta skočila je sa četiri na 16 miliona. Nešto više od pola godine kasnije, čelnici Temerina još jednom su podigli vrednost ovog projekta, ovog puta na 22 miliona
 
Reč je, inače, o kapitalnom projektu čija je ukupna suma podeljena na naredne tri godine. Dok je budžetom predviđeno da se za ukupno tri godine izdvoji nešto više od 40 miliona, u naredna dva, ta suma je povećana za oko 15 miliona, a sume su na različite načine raspoređene na trogodišnji period.
 
Inače, drugi rebalans usvojen je istog dana kada je dodeljen ugovor grupi ponuđača zaduženoj za nabavku i instaliranje nove rasvete.
 
Sredstva namenjena za otkazani projekat "razbacana" na preostale
 
Analizirajući budžet Temerina, rebalans iz januara, kao i rebalans iz jula, može se primetiti da su vrednosti za određene stavke uvećane i  za po nekoliko miliona. Tako će se ove godine za izgradnju kanalizacione mreže izdvojiti 20 miliona više nego što je planirano. Farbanje autobuskih stanica biće skuplje za milion dinara. Izgradnja kapele na zapadnom groblju koštaće građane Temerina 900 hiljada dinara više nego što je to predvideo prvi rebalans, pomenuta rasveta biće skuplja šest miliona nego što je navedeno u prvom rebalansu, odnosno 18 miliona dinara više nego što je to predviđeno budžetom.
 
Robert Karan, šef opozicione odborničke grupe "Zajedno za naš Temerin", kaže za 021 da se već godinama unazad budžet opštine katastrofalno planira.
 
"U takvim okolnostima dolazimo do situacije da za neke projekte koji postoje naduvavamo ta sredstva. Iako je realno da se za godinu dana za nekih šest do osam miliona postavi ta rasveta i stavi u funkciju, onda se u taj projekat uguraju sredstva pošto ne postoje drugi projekti koji su sprovodljivi. Mi smo tako imali situaciju da je pao projekat uređenja centra Temerina, kojim je planirano da u tri godine bude uloženo 370 miliona u uređenje centra. To sam ja zajedno sa timom ljudi obarao, znajući da nema smisla da se seče drveće i da se sve stavi pod behaton, što je danas trend u Vojvodini i Srbiji. Mi smo stvarno uspeli to da sprečimo i onda je lokalna vlast, koja je bezidejna, došla u situaciju da u sred budžetske godine ima 130 miliona dinara viška novca. Oni su te pare rasporedili tako što su povećali cene projekata koje rade oni i njihovi koalicioni partneri, za rasvetu, farbanje autobuskih stanica i slično", objašnjava Karan. 
 
On dodaje i da je opština pre dve godine dobila kredit od 86 miliona za prečistač otpadnih voda, kao i da su ta sredstva prenamenjena za uređenje centra zajedno sa 43 miliona sa viših nivoa vlasti, o čemu opširnije možete videti u našoj priči OVDE. Budući da su radovi stopirani sada se, navodi, "višak" pokriva tako što se raspoređuju za druge projekte iako za to "nema realne potrebe"
 
"Problem je i u tome što svi projekti idu preko predsednika opštine i tako je i došlo do toga. Sva sredstva su razbacana na silu i vidi se da su neke postojeće pozicije u budžetu uvećane", navodi Karan. 
 
On naglašava da je ovo već drugi rebalans budžeta od početka godine, s tim da je prvi bio već u januaru, o čemu više možete čitati OVDE, i kaže da to samo ide u prilog tvrdnji da lokalna vlast ne zna da upravlja novcem.
 
Već izabrani izvođači projekta rasvete, projekat stoji zbog zahteva za zaštitu prava
 
Opština Temerin sklopila je ugovor sa grupom ponuđača koji će biti zaduženi da nabave i instaliraju LED svetiljke na teritoriji Bačkog Jarka i Temerina. 
 
Posao su dobili "Feman" doo iz Jagodine, "Procesor Elektronika" doo iz Valjeva i "Tim-Cop" iz Temerina i to po ceni od 45.098.900 dinara. Ova suma bi, sudeći po poslednjem rebalansu budžeta opštine, trebalo da bude podeljena na tri godine. 
 
Na konkurs su pristigle još dve ponude, od kojih su obe bile niže od one koju je dala grupa ponuđača koja je dobila posao, ali su, kako je navedeno u obrazloženju, bile nepotpune ili su sadržale bitne nedostatke. 
 
U slučaju prve ponude koja je odbijena, a koja je bila za oko dva miliona dinara niža od prihvaćene, jedan od ponuđača iz grupe je odustao i time učinio ponudu neprihvatljivom, jer je bio nosilac jednog od bitnih uslova u vezi sa poslovnim kapacitetom. 
 
Druga ponuda, koja je bila jeftinija za oko milion dinara, odbijena je zbog, kako se navodi, "ozbiljnih nedostataka u konkursnoj dokumentaciji", i zbog toga što nisu poslati svi dokazi potrebni za traženi poslovni kapacitet, opremu i slično.
 
Iako je posao već dodeljen prvoj grupi ponuđača, jedan od odbijenih požalio se Komisiji za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, što je stopiralo ceo proces, tako da Opština mora da čeka na odluku Komisije pre nego što nastavi sa daljim poslovima u vezi sa ovim konkursom. 
 
Opština Temerin potrošiće i dodatnih 333.000 dinara (bez PDV-a) na poslove stručnog nadzora nad aktivnostima nabavke i montaže LED svetiljki za potrebe javne rasvete. 
  • Mirjana

    22.08.2019 23:09
    Kapela
    Pozdravljam izgradnju kapele na zapadnom groblju ali molim vas gospodo pogledajte kapelu u Starom Djurdjevu sramota za unutrasnjost .Zar nemoze malo dostojanstvenije da se to uredi.Staklo na svetlarniku stoji razbijeno 20 godina i nikom iz jkpa nije palo na pamet da bi to trebalo zameniti ili mozda ofarbati taj isti svetlarnik.Oca sam sahranila pre 20 godina i ta rupa je bila tu a i sada je.Da su pitali staklara da donira staklo sigurna sam da bi to uradio.Sramota za toalete ,pod...Zar nadstresnica prestavlja jedinu mogucu investiciju i sezonsko cvece koje niko ne odrzava.Budimo realni i jednaki prema svima,toliko zasluzujemo.
  • NN

    22.08.2019 19:50
    A kanalizacija neka saceka 22.vek
  • Maki

    22.08.2019 18:20
    Keki
    Keki ne pameruj mnogo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.