Analiziraće se energetska efikasnost javnih objekata u Novom Sadu i još 19 lokalnih samouprava

Energetska efikasnost 80 javnih objekata, pre svega osnovnih škola i vrtića, biće analizirana u narednom periodu u 20 lokalnih samouprava.
Analiziraće se energetska efikasnost javnih objekata u Novom Sadu i još 19 lokalnih samouprava
Foto: Pixabay
Projektom su obuhvaćene su 42 obrazovne ustanove, 11 zgrada javne uprave, 11 zdravstvenih ustanova, pet objekata socijalne zaštite, pet objekata kulture, po dva banjska i sportska objekta, jedna autobuska stanica i jedna policijska stanica. Projekat će se sprovesti na teritoriji lokalnih samouprava: Novi Sad, Apatin, Bač, Bačka Palanka, Bački Petrovac, Bela Crkva, Beočin, Vršac, Vrbas, Zrenjanin, Irig, Kanjiža, Kula, Mali Iđoš, Novi Kneževac, Pančevo, Senta, Srbobran, Subotica i Šid.
 
Predstavnicima 20 lokalnih samouprava uručeni su ugovori o dodeli sredstava za izradu analize energetske efikasnosti i potrebnih mera. Ovaj projekat, vredan 100.000 evra, finansira Evropska banka za obnovu i razvoj na osnovu Memoranduma o razumevanju, koji je, u julu ove godine, potpisala sa Pokrajinskim sekretarijatom za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj.
 
Potpredsednik Pokrajinske Vlade Đorđe Milićević izjavio je da je ovo početak jednog velikog, višegodišnjeg posla, koji podrazumeva analizu stanja energetske efikasnosti svih 3.000 objekata u javnoj svojini u Vojvodini.
 
"Na taj način ćemo postići nekoliko važnih ciljeva. Pre svega, uštedu u korišćenju energije, i uštedu za budžete, jer se računi za energente plaćaju upravo iz budžeta. Zatim, tu je ekološka dimenzija koja podrazumeva mnogo manje zagađenja naše okoline. I ne manje važno, na taj način se obezbeđuje mnogo ugodniji boravak za korisnike tih objekata, kao što su škole, univerzitet, te ustanove zdravstvene i socijalne zaštite", izjavio je Milićević.
 
Pokrajinska vlada, opredeljena je, kako je istakao Milićević, da na ovom poslu radi ozbiljno i dugoročno.
 
"U protekle tri godine izdvojili smo 1,2 milijarde dinara za poboljšanje energetske efikasnosti objekata u javnoj svojini i sa tim izdvajanjima ćemo nastaviti i u narednim godinama. Razgovaraćemo, takođe, i sa drugim potencijalnim učesnicima u ovom  poslu, kao što su komercijalne banke ili investitori na tržištu kapitala, kako bi podržale stanovništvo u obezbeđivanju uslova za unapređenje energetske efikasnosti objekata u vlasništvu građana", zaključio je Milićević. 
  • Zdravko

    03.09.2019 11:43
    Sta ocekujete nista.
    Drug je pre 7 godina diplomirao na FTN uz diplomski povecanje energetske efikasnosti OS prva vojvodjanska brigada. Na odbrani govorio kako moze da se ustedi preko 10 miliona dinara godisnje na rasipanje energije a malo ulaganje za par godina se isplati.
    Sta je skola u grad uradio od tada nista. Eno projekat stoji i dalje. Direktor hoce svoje ljude da rade na tom poslu ovaj nije hteo to da dozvoli

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti