Stabla se našla na putu zip-lajna na Fruškoj gori, pa posečena

Zbog izgradnje zip-lajna na Fruškoj gori između vidikovca "Zmajevac" i Vrdničke kule, odobrena je seča 193 stabla koja bi ometala radovе.
Stabla se našla na putu zip-lajna na Fruškoj gori, pa posečena
Foto: 021.rs (arhiva)
Pokrajinski zavod za zaštitu prirode utvrdio je uslove zaštite prirode koje preduzeće "Promont grupa", koje je investitor zip-lajna između vidikovca "Zmajevac" i Vrdničke kule, mora da ispoštuje. U okviru "Promont grupe" posluje i hotel "Premier aqua" u Vrdniku, Etno selo "Vrdnička kula", a ova kompanija investitor je i "Fruških termi". 
 
Jedan od uslova kaže i da se žice zip-lajna moraju "postaviti tako da ne prolaze kroz krošnje drveća, osim na početnom i krajnjem položaju". Međutim, šta ako se na tom putu baš ispreči neko drvo?
 
JP "Nacionalni park Fruška gora" i preduzeće "Promont grupa" potpisali su Ugovor o realizaciji turističkog saržaja na području Nacionalnog parka Fruška gora 2017. godine. Ovo je urađeno kako bi se realizovala "Strategija održivog turizma na području NP Fruška gora", a jedan od turističkih sadržaja bila je i izgradnja zip-lajn žičare na potezu Zmajevac-Vrdnička kula.
 
Prema rešenju Pokrajinskog zavoda, "Promont grupa" mora da se obrati NP Fruška gora, kako bi dobili saglasnost uklanjanja odgovarajućih stabala, ali i kako bi se obezbedila "kontrola nad radovima i ostalim aktivnostima". Kako kažu u NP Fruška gora za 021.rs, u toku podizanja linija žičare, na koridoru, pojavila se potreba uklanjanja određenog broja stabala, prilikom podizanja linija žičare i zbog bezbednosti posetilaca, što je ustanovljeno zajedničkim obilaskom terena predstavnika 'Promont grupe' i stručnih lica NP Fruška gora. 
 
"Prilikom obilaska, izvršeno je obeležavanje stabala, koja je potrebno poseći i izgrađeni su Izvođački projekti, u skladu sa Zakonom o šumama. Kako je reč o radovima čiju ukupnu količinu nije bilo moguće u potpunosti predvideti, urađeno je obeležavanje i evidentiranje svih stabala na koridoru, za koje se okularno moglo predvideti da će smetati u toku radova na podizanju i zatezanju linija žičare. Izvođačkim projektima je predviđeno uklanjanje 193 stabla na kompletnoj dužini koridora 1.475 metara, širine osam metara", navode u Nacionalnom parku.
 
Pokrajinski šumarsko-lovni inspektor je kontrolisao ovaj teren u martu 2019. i utvrdio je da su ispoštovane zakonske procedure, te da su urađeni dokumenti koji su potrebni kako bi se stabla posekla. Nakon ove kontrole, krenula je seča stabala koja su se našla na putu žičare, kao i onih koja su ugrožavala prolazak korisnika zip-lajna.
 
"Nakon što su sečom manjeg broja stabala od ukupno obeleženih stvoreni uslovi za podizanje linija žičare i obezbeđen bezbedan prolazak posetilaca, seča je prekinuta i u toku su radovi na uspostavljanju šumskog reda ispod trase žičare. Po završetku svih radova biće utvrđen konačni broj posečenih stabala i poništena doznaka sa preostalih obeleženih stabala, te urađen konačni pregled radova na seči", zaključuju u NP Fruška gora za 021.rs.
 
Na seču drveća na ovoj trasi ukazao je Pokret "Odbranimo šume Fruške gore". Oni su objavili video snimke i nekoliko fotografija porušenih stabala.
 
"Eto, a šuma ko šuma baš narasla po sredini trase - i šta sad? I uprava JP 'Nacionalni park Fruška gora' ispuni želju "Promont group-u" i poseče desetine stabala u punoj vegetaciji. Obišli smo teren, sveža seča, piljevina okolo", napisali su u ovom pokretu.
 
Planinari, ekološki aktivisti i drugi građani, sve češće ukazuju na seču stabala na Fruškoj gori, pitajući se šta će ostati od njene šume. Ponavljaju i to da će, ukoliko se trend seče nastavi, umesto Fruške gore imati uskoro "Frušku golu". U Pokretu "Odbranimo šume Fruške gore" zbog svega toga su nedavno Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode uputili zahtev za zaštitu drveća u kojem traže da se pod mere zaštite trajno stave hrast, bukva, cera, lipa.
 
"Nad ovim autohtonim vrstama drveća šumskih sastojina Nacionalnog parka Fruška gora vrši se intenzivna komercijalna eksploatacija, a sve u skladu  sa planskim dokumentom upravljanja na koji je PZZP dao svoju sručnu saglasnost. Krajnji efekat ove stručne saglasnosti je trajno uništavanje šuma i biodiverziteta zaštićenog područja prirode. Ukoliko  trajno ne zaštite stabla hrasta, bukve, cera, lipe od seče,  po osnovu ovog zahteva,  postavlja se pitanje da li će Nacinalni park Fruška gora moći da bude tako  kategorizovan i po međunarodnim kriterujumima Međunarodne unije za zaštitu prirode?", stoji u zahtevu.
 
U međuvremenu, u Opštini Irig su za portal eKapija najavili izgradnju gondole koja bi trebalo da poveže Vrdnik i Vrdničku kulu. U Opštini nisu precizirali koliko bi ova investicija koštala, ali su naveli da je investitor opština, dok je pokretač čitave ideje "Promont grupa".
  • Z

    05.09.2019 21:30
    Pogledajte
    Stabu normalnim zemljama rade sa drvecem:
    https://www.treemover.com/projects/
    Da, izoluju ga i presele. Ne poseku i poloze. Shvataju i cene to sto je stablu trebalo 10-20-30-... godina da se lepo razvije.
  • komnentar

    05.09.2019 14:51
    prolaznik
    koliko se vidi sa ulice svetiljke su nadičile park. Pre le pe su jako dobro idu uz zelenilo.
  • .

    05.09.2019 10:21
    /
    Ne mogu da verujem vise u ovaj narod, uzjebali se zbog 143 stabla a na istoj toj fruskoj gori gospodin ogradio zicom Ledinacko jezero, stavio zicu i privatno obezbedjenje. Spustio cev neku dole i niko nista o tome ne govori.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti