Za razminiranje dela Jugovićeva spremljeno 68 miliona dinara

Posao razminiranja dela Jugovićeva, na prostoru gde je planirana izgradnja stanova za bezbednjake, procenjen je na više od 68 miliona dinara bez PDV-a.
Za razminiranje dela Jugovićeva spremljeno 68 miliona dinara
Foto: 021

Naručioci posla su SPV Dunav i SPV Tisa, čiji je osnivač Građevinska direkcija Srbije. 

Na ovom prostoru gradiće se objekti G, D, Ž, I, J, Z i K kompleksa koji se oprema za bezbednjake. Već je obavljen izbor preduzeća koje će razminirati prostor na kojem će se graditi zgrade A, B i V, a za taj posao odabran je "Milenijum tim" iz Beograda, koji za ovu uslugu dobija 36,2 miliona dinara bez PDV-a.

Površina predviđena za razminiranje u novoj nabavci je znatno veća od površine koju deminira "Milenijum tim", što je uticalo i na porast cene posla. Ukupna površina koja se mora očistiti od mogućih ostataka projektila i bombi pokriva 85.800 kvadratnih metara. 
 
Lokalitet Jugovićeva, na kojem se nekada nalazio vojni aerodrom, bio je bombardovan na samom početku Aprilskog rata 1941. godine. Posle više od 50 godina, vojni kompleks Majevica je gađan i tokom NATO bombardovanja.
 
Trenutno, ova lokacija je obrasla travom, sitnjim rastinjem i drvećem, a na njoj se nalazi i armirani građevinski otpad, na čiji se uklanjanje mora obratiti posebna pažnja zbog mogućeg prisustva eksplozivnih ostataka rata.
 
  
 
Tokom 2010. godine na Jugovićevu je pronađen 31 projektil, a godinu dana kasnije još 28 njih, a u pitanju su avio-bombe iz Drugog svetskog rata. 
 
Kako se navodi u dokumentaciji, lokacija "Jugovićevo 2", s obzirom na to da je bombardovana 1941. i 1999. godine, očekuje se da je zagađena avio-bombama i drugim neeksplodiranim ubojitim sredstvima. Takođe, kontaminiranost metalima je povećana tamo gde se nalazi armirani građevinski otpad i u delovima koje je koristila Vojska Srbije.
 
Ovaj visokorizični posao se obavlja u tri faze, a u trećoj se na površinama na kojima je planirano zidanje stambenih objekata, utvrđuje postojanje eksplozivnih naprava do dubine od 18 metara. Prilikom završetka svake faze, preduzeće koje dobije posao moraće da kontaktira Centar za razminiranje Republike Srbije kako bi se obavila kontrola kvaliteta obavljenog posla. 
  • Rotkvarija

    06.09.2019 08:36
    Reference
    Osim članstva?
  • Srdjan

    05.09.2019 20:49
    pitanje
    Cudno je da vojska koja je bila tu nije ocistila teren a tu je obavljala svoje
    aktivnosti decenijama. Ne zelim da verujem da se vojska svesno izlagala opasnosti i za ljudstvo
    i za opremu. Ko je ovde lud, ko laze, ko krade....?
  • drr

    05.09.2019 17:08
    brr
    uh, kada se setim da smo se kao deca tamo zavlačili i igrali, uhvati me jeza

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti