Novosadski studenti podržali kolege koje blokiraju Rektorat u Beogradu

Studenti novosadskih fakulteta poslali su pismo podrške kolegama koje već sedam dana blokiraju Rektorat u Beogradu.
Novosadski studenti podržali kolege koje blokiraju Rektorat u Beogradu
Foto: 021.rs

“U trenutku kada se većina nas bori sa fakultetskim obavezama, polažemo ispite i kukamo nad gradivom, oni se bore da sve to jednog dana ima smisla. Da naše, teško stečene diplome vrede više od onih plaćenih tuđim parama. Da naši univerziteti budu cenjeni u svetu. Bore se za obrazovanje”, navodi se u pismu upućenom studentima u Rektoratu.

 Novosadski studenti koji su svoju podršku uputili u pismu citiraju čuvene Platonove rečenice.

“Država nece mnogo izgubiti ako obucar nema pojma o svome zanatu - jedino će Atinjani biti loše obuveni. Ali, ako vaspitači omladine budu rđavo ispunjavali svoje obaveze onda će stvoriti pokoljenje neznalica i poročnih ljudi koji će upropastiti budućnost otadžbine."

“Upravo je to ono što nam se dešava. Platon je takođe rekao i da ćutanje znači pristajanje. Oni ne ćute. Oni ne pristaju. Oni se bore za nas. Odakle nama pravo da pristajemo”, upitali su se studenti koji su napisali ovo pismo.

Oni su naveli da ne pristaju na to da Univerzitet "već pet godina nema snage da donese odluku o tom plagijatu, samo zato što je njegov autor bio gradonačelnik odnosno ministar” i pozvali sve studente i građane da podrže studente u onom što su opisali kao “poslednju odbranu obrazovanja u našoj zemlji".

Ovo pismo večeras će biti pročitano na protest "Jedan od pet miliona".

Podsetimo, studenti iz Udruženja "Jedan od pet miliona", koji su blokirali zgradu Rektorata, juče su "zbog ugrožene bezbednosti" zaključali vrata i zabranili bilo kakav ulazak u zgradu do daljnjeg.

  • Zora

    26.09.2019 11:56
    Pol Pot
    Nepoznati druze, blago tebi sa tvojom pameti. Da mi je samo jedan dan tvoja glava.
    Mislim da bi trebao da sidjes sa "grane" na kojoj zivis I da shvatis stvarno stanje, inace ces vrlo brzo pasti sa iste. I pad ce biti veoma bolan.
  • Voja

    25.09.2019 09:53
    Protest
    Čovek se mora zapitati šta fali studentima u NS kada se ne pobune protiv maksimalnog bahaćenja Doroslovačkog i ostale ekipe, a onda ustaju protiv neke diplome koja se ni ne traži za konkretno radno mesto.Pored toga im predaju mnogi koji su doktorat dobili uz pečenje i tamburaše.
  • i opet krivo rade

    23.09.2019 00:11
    kriva stvar je u fokusu
    Zbog ovakvih slucajeva Vucic i jeste na vlasti i cela politicka garnitura nam je takva. Dignu se zbog nebitnog plagijata nebitnog Malog, a ne dizu se na ocajan sistem obrazovanja, na Sarcevica i njegovo neuspesno eksperimentisanje, ne dizu se na pad univerziteta na Sangajskoj listi, na korupciju, na gomilu profesora kojima nije mesto ni u osnovnoj skoli, a ne na fakultetu, ne dizu se na monopol slucajeva poput Doroslovackog na FTN-u, ne dizu se kad dobri i posteni profesori dobijaju otkaze ili su pod mobingom, ne dizu se kad naucnici poput Radenovica, Stojkovica i drugih moraju da odlaze iz Srbije, ne, oni se dizu jer neki tamo Vucicev poltron ima plagijat.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.