FOTO: KC "Kisač" dobio novi galerijski prostor

Svečanim programom i otvaranjem izložbe "Slovačka svadba", sinoć je u Kulturnom centru "Kisač" otvoren novi galerijski prostor.
Otvaranje nove, potpuno adaptirane galerije, održano je u okviru 4. festivala "Slovačke narodne nošnje Slovaka u Vojvodini" u Kisaču, a novi galerijski prostor, najveću i najopremljeniju takvu galeriju u slovačkoj zajednici u Vojvodini, otvorio je predsednik Skupštine Novog Sada Zdravko Jelušić.
 
"Kolorit Vojvodine sigurno ne bi bio to što jeste bez Slovaka koji su uspeli da sačuvaju svoju istoriju. Znamo da su narodi i njihovi delovi u rasejanju uvek u čvrstoj vezi. Slovaci danas u Srbiji predstavljaju most prema Slovačkoj državi i narodu pa verujem da ćemo i ubuduće, podržavajući ovakve aktivnosti, nastaviti da ojačavamo vezu srpskog i slovačkog naroda", poručio je Jelušić na otvaranju.
 
 
On je podsetio da je Grad Novi Sad uložio vrlo značajna sredstva, oko 4,7 miliona dinara u adaptiranje galerije, dok je za postavku izložbe "Slovačka svadba" izdvojeno oko milion dinara.
 
Nova galerija nosi naziv po dr Ljudevitu Milošu Mičateku, narodnom aktivisti, pravniku i jednom od delegata Velike narodne Skupštine u Novom Sadu, a direktor KC "Kisač" Pavel Surovi kazao je da ovaj "Kulturni centar spaja Slovake".
 
 
"Naša vizija je da ovaj prostor služi umetnicima ne samo iz Kisača, već i iz drugih mesta u Vojvodini, Kovačice, Selenče, Bačkog Petrovca i drugih. Svi oni moći će da predstave svoje radove ovde. Ovu kapitalnu investiciju omogućio nam je Grad Novi Sad, a otvaranjem nove galerije brojni umetnici će od sada moći da predstave svoje radove u kisačkom Kulturnom centru", podvukao je Surovi.
 
 
Nakon svečanog dela, publika je imala priliku da vidi etnomjuzikl "Aničko i Janičko", modnu reviju kreatorke Jaroslave Vurl Kocan iz Slovačke, koja je predstavila svoju kolekciju svečanih i balskih haljina, kao i reviju starih slovačkih narodnih nošnji iz slovačkih sredina u Vojvodini. Festival je nastavljen promocijom fotomonografije nošnji iz Kisača, a dodeljena je i nagrada mis festivala i autentične nošnje.
  • Saša 52

    22.09.2019 17:40
    Pavel Surovi SNS
    verovatno kompenzacija što su ulice u Kisaču ispisane na ćirilici pa su tako i slovačka imena ispisana na ćirilici.
    ili je u pitanju asimilacija ili se pokazuje ko su pogodni Slovaci
  • rale

    22.09.2019 14:34
    Zdravko Jelusic, vodja kakav treba ovom gradu. Pitajte samo bivse zaposlene po njegovima firmama koje je rasprodao, pocev od General Auto i Multicompany na Klisi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti