Stanovnici Satelita i Novog naselja traže da Grad odustane od gradnje pet ukopanih garaža

Više stotina stanovnika Satelita i Novog naselja pobunilo se i potpisalo peticiju protiv ideje gradske vlasti da se pet zelenih površina u Ulici Bate Brkića koncesijom na 43 godine da privatnoj kompaniji za gradnju ukopanih garaža.
Stanovnici Satelita i Novog naselja traže da Grad odustane od gradnje pet ukopanih garaža
Foto: 021.rs

Građani su za 021.rs izjavili da su potpuno iznenađeni idejom i potezom lokalne vlasti koja je bukvalno preko noći kao prigovor na plan koji je bio na javnom uvidu zelene površine namenila za ukopane garaže. Oni su dodali da su zaprepašćeni i što je nekoliko dana kasnije na sednici Skupštine grada na predlog gradskog veća tih pet površina u stambenim blokovima u Ulici Bate Brkića uvršteno u koncesioni plan kojim se predviđa da privatnik garaže sagradi u periodu od tri godine i potom 40 godina građanima naplaćuje njihovo korišćenje.

Stanovnici ovih delova Novog Sada su za 021.rs naveli da nikada do sada, a mnogi tu žive i duže do 10 godina, nisu čuli ni od investitora od kojih su kupovali stanove ili urbanista kada su im pokazivali šta se u tim delovima grada planira, da će biti ukopanih garaža. Građani navode da je oduvek bilo predviđeno da imaju parkinge, dečija i sportska igrališta, pešačke i biciklističke staze i zelene površine.

Jedan od stanovnika Novog naselja, Dragan Gmizić kaže za 021.rs da su za nekoliko dana skupili potpise predstavnika više od 300 stambenih jedinica i da očekuju od Grada da obustavi donošenje urbanističkog plana i koncesije. On navodi da stanare niko nšta nije pitao ili obavestio o tome šta se ispred njihovih zgrada planira, i da je Grad morao da organizuje razgovore ili da bar preko javnog uvida ponudi mogućnost da građani iznesu stav o toj ideji, a ne da Grad kao prigovor ucrtava garaže na mestu gde su planirane zelene površine.

"Građani neće da plaćaju parkiranje nekome. Mi smo kroz komunalne usluge i druge dažbine ta parking mesta i zelene površine platili. Taj prostor već godinama nije uređen i mi sve vreme čekamo parkinge, igrališta, zelene površine. Sada nam bukvalano, preko noći ovo urade, bez da su nas išta pitali", navodi Gmizić.

Stanari za 021.rs pričaju i da bi u petak trebalo da imaju prijem u Gradskoj kući gde će članovima lokalne vlasti izneti svoje zahteve, a peticija će biti poslata i svim nadležnim službama.

Podsetimo da se na nedavnoj sednici Komisije za planove na kojoj su razmatrane primedbe i sugestije sa javnog uvida u plan Novog naselja, ispostavilo da je gradska vlast kao prigovor predložila da se u plan za Ulicu Bate Brkića pet zelenih površina pretvore u lokacije za ukopane garaže. Predsednik Komisije za planove je tada naveo da će posebno razmotriti ovaj predlog Grada jer nije uobičajeno da se ovako velike izmene predlažu na takav način, i da bi verovatno trebalo da usledi ponovni javni uvid kako bi građani kojima se ovako oduzimaju slobodne površine mogli da se izjasne, ali do sada nije saopšteno šta je Komisija odlučila.

Takođe, na Skupštini grada je usvojen plan za davanje u koncesiju na 43 godine zemljište za gradnju 12 garaža u Novom Sadu, u koje spadaju i ove garaže u Bate Brkića iako pre toga nikada nisu pominjane, pa ni u neobavezujućem pozivu kada je Grad pre nekoliko meseci proveravao da li ima investitora koji su spremni da grade garaže u Novom Sadu.

  • Zole

    17.05.2022 10:00
    Politizacija i ove teme
    Ova peticija je čista sabotaža i siguran sam da većina stanara Satelita i Naselja nije protiv garaža. Onaj ko kaže da na Satelitu i Novom Naselju ima dovoljno parking mesta očigledno nema pojma, jer ne živi tu.
    Potrebne su stotine parking mesta bukvalno u svakom redu zgrada.
    Kola su parkirana na igrilaištima, na košarkaškim terenima, na travi, još samo da se popnu na atomsko sklonište, onda će i to biti zauzeto.
    Svaki dan pola sata do sat izgubim tražeći gde da parkiram kada dođem sa posla.
    Zašto ne bi dozvolili izgradnju podzemnih parkirališta i lepo kulturno rešili to pitanje, a ne ovako da ni đubretarac ne može da isprazni kontejnere od parkiranih kola.
  • dusan

    01.10.2019 08:54
    komsija
    Gospodine Vučeviću, odavno sam vam poslao vise email-ova sa predlozima kako bi Novi Sad mogao da postane smart city jer software-skog znanja ima na izvoz, a vi to ne koristiti sem da napunite budzet. - nije bilo odgovora!

    Gospodine Vučeviću, odavno sam vam poslao email sa pitanjem kanta za smece u gradu. - nije bilo odgovora!

    Gospodine Vučeviću, odavno sam vam poslao email sa pitanjem o volonterskim akcijama srednjoskolaca i studenata, kao ideja za sredjivanje i ulepsavanje grada, da primerom pokrenomo domino efekat da svi ciste za sobom - nije bilo odgovora!

    Gospodine Vučeviću, odavno sam vam poslao email sa pitanjem kada grad planira da srusi kuce izmedju zdrada kod Bate Brkica i Andje rankovica. - nije bilo odgovora!

    Gospodine Vučeviću, odavno sam vam poslao email kao clan napredne stranke od 2008g i clan mesnog odbora telep da nisam zadovoljan strukturom "naprednom" u mesnim odborima i gradu - nije bilo odgovora!

    Gospodine Vučeviću, nadam se da cete se predomisliti i raditi svoj posao gradonacelnika i da cu dobiti odgovore na pitanja!

    Sram vas bilo!!!
  • neko

    30.09.2019 20:01
    gotovo je
    Gotovo je. Oni već grade.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti