Sistem nadzornih kamera za snimanje saobraćajnih prekršaja u Novom Sadu na analizi

Efikasnost primene kamera za nadzor saobraćaja i evidenciju prekršaja u Novom Sadu uskoro će se naći na analizi.
Sistem nadzornih kamera za snimanje saobraćajnih prekršaja u Novom Sadu na analizi
Foto: 021.rs

Naime, Gradska uprava za saobraćaj i puteve traži firmu koja će sačiniti elaborat uvođenja sistema nadzornih kamera za praćenje saobraćajnih prekršaja, kako bi se došlo do novih saznanja o njihovoj primeni.

Kako se navodi u konkursnoj dokumentaciji, adekvatna saobraćajna prinuda (u vidu nadzornih kamera) smanjila bi broj udesa i do 50 odsto, pokazala je studija iz 1999. godine.

Konkretno, svest da se na putevima nalaze kamere menja ponašanje vozača, koji postaju svesni da će ih činjenje saobraćajnih prekršaja skupo koštati, možda i života.
 
"Korišćenje ovih uređaja postaje sve popularnije u mnogim zemljama, kao alternativa za tradicionalne metode u procesu sprovođenja prinude. Na području Novog Sada i dalje postoji ozbiljan potencijal za unapređenje bezbednosti saobraćaja. Na osnovu najbolje prakse rada na globalnom nivou i Grad Novi Sad želi da uspostavi savremene principe i alate rada u oblasti bezbednosti saobraćaja. Uvođenje sistema automatske prinude na putevima i ulicama Novog Sada predstavlja jedno u nizu rešenja", navodi se u dokumentaciji Uprave za saobraćaj i puteve.
 
Od firme koja bude izabrana na tenderu traži se da pripremi elaborat koji će sadržati, između ostalog, analizu primene nadzornih kamera u svetu, kao i kod nas, uz predloge kako da se ovakav sistem nadzora unapredi i poveća poverenje u nadzorne kamere. Traži se i analiza lokacija na kojima bi bilo najviše koristi od kamera.
 
Javna nabavka se zatvara 28. oktobra. 
 
Inače, u Novom Sadu se godinama koriste nadzorne kamere za snimanje saobraćajnih prekršaja. One su se, doduše, do sada mahom koristile prilikom istraga saobraćajnih prekršaja, a preventivni uticaj ovih kamera na naše vozače je upitan. O ovome je 021 pisao pre nekoliko godina, a taj tekst čitajte OVDE.
  • Stevan

    04.12.2019 14:01
    Jel kamere registruju i prekoračenje brzine?
  • Jovan

    30.09.2019 13:00
    @Đura
    Molim? Znači, pešak prelazi Bulevar Oslobođenja, tri trake, ja treba da se zaustavim na sred bulevara i da ga propustim, jer je njemu pešački prelaz dalje od 100 metara? Molio bih Vas za tačan zakon i član tog zakona koji propisuje da se ja moram zaustaviti na sred puta da bih propustio pešaka koji prelazi van pešačkog prelaza, a dalje od 100 metara od najbližeg pešačkog prelaza. I, ne, neću da tražim sam, ako ste već naveli to, onda ste dužni i da date dokaz za takvu izjavu, u suprotnom, smatraću da ili lažete, ili nemate pojma.
  • Sima

    30.09.2019 09:22
    Stručnosz
    Zar u Ministarstvu nema stručnih kadrova koji to mogu odraditi nego se traži neko sa strane?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti