Da li novosadske kamere zaista snimaju prekršaje?

Otkako u proteklih nekoliko godina kamere iz gradskog sistema video nadzora snimaju vozila, samo je mali broj Novosađana kažnjen zbog saobraćajnih prekršaja.

Iako se kamere nalaze na većini većih gradskih raskrsnica i glavnih saobraćajnica na Bulevaru oslobođenja, Bulevaru Evrope i drugim, njihov efekat u kažnjavanju vozača je minoran.

Prema informacijama do kojih je došao 021.rs ima, policija kamere koristi samo prilikom istraga saobraćajnih nezgoda i drugih krivičnih dela, a kazne su pisane samo u nekoliko navrata. 

Osnovni problem je loš kvalitet snimaka sa većine kamera, a još veći što zapravo ne postoji sistem kako bi se konstatno beležilo da li je neko vozilo u prekršaju.

Naime, policija nema određenog čoveka koji pregledava snimke i identifikuje prekršioce 24 sata dnevno, a ni softver koji se koristi ne pomaže puno u identifikaciji prekršaja, već se sve svodi na to da onaj ko gleda snimak uoči počinjen prekršaj.

U pojedinim slučajevima ipak su uhvaćeni neki vozači koji su prošli na crveno ili žuto, skretali preko pune linije ili se kretali žutom trakom i činili prekršaje koji se relativno lako primete. Ipak, sveukupno je i to na nivou statističke greške kada se zna koliko vozila prolazi dnevno gradom, a kamere su u funkciji već nekoliko godina.

Ni u saobraćajnoj policiji, kao ni u gradskom Savetu za bezbednost saobraćaja ni posle dve nedelje čekanja nisu bili spremni da za 021.rs govore o efikasnosti korišćenja sistema video nadzora saobraćaja u Novom Sadu. S druge strane, nezvanične informacije do kojih smo došli govore da su u gradu i policiji svesni toga da sadašnje kamere zapravo nemaju nikakvu posebnu ulogu u kažnjavanju prekršioca, ali su pomogle policiji u istragama o drugim delima.

Zbog toga, ali i kao dobar psihološki momenat koji može da deluje na vozače neće biti uklanjane. Štaviše, u policiji su odlučili da nabave nove kamere i prateću opremu. Te nove kamere su nedavno kupljenje i biće instalirane na nekoliko lokacija, čak i tamo gde već stoje kamere od ranije.

Izvor 021.rs navodi da bi već tokom ovog ili narednog meseca trebalo da krene proba novih kamera i ukoliko se pokaže da uz prateći softver dobro rade na identifikaciji prekršaja, u Novom Sadu će konačno krenuti sistem kažnjavanja vozača u prekršaju u punom obimu uz sistem video nadzora. Tek onda će Novosađanima početi u većem obimu da stižu kazne za učinjene prekršaje.

Do tada, priče koje kruže Novim Sadom o tome da na gomili raskrsnica kamere snimaju prekršaje, a na Mostu slobode brzinu ostaju samo u domenu "daj da se nešto širi internetom".

  • VladaNS

    27.09.2019 18:49
    tutua@gmail.com
    Ugao BcL i Stražilovske se testiraju. Ostalo je samo monitoring.
  • Kristijan

    03.09.2017 15:10
    Iz policijske stanice
    Juče sam bio u policijskoj stanici i rekli su mi ovo "..od 100 kamera u Novom Sadu, neispravno je jedno 60-70".
    Policijo draga, srećno vam praćenje prekršaja.
  • Ex Chapman

    04.08.2015 07:23
    Psiholog
    Znači ako te kamera snimi nećeš odgovarati za prekršaj? Hvala na informaciji 021. Eto i taj "pshiloški efekat" kamera ode u vetar!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti