Ministarstvo ukinulo uslugu oralne hirurgije u studentskoj ambulanti u Novom Sadu

Od 1. oktobra studenti Univerziteta u Novom Sadu više ne mogu da dobijaju usluge oralne hirurgije u Zavodu za zaštitu studenata, već se upućuju u druge zdravstvene ustanove.
Ministarstvo ukinulo uslugu oralne hirurgije u studentskoj ambulanti u Novom Sadu
Foto: 021.rs
Do ove promene došlo je nakon dopisa Ministarstva zdravlja u kom se ocenjuje da Zavod ne ispunjava normative utvrđene pravilnikom o bližim uslovima za obavljanje zdravstvene delatnosti, a i nakon što je sudski proces pokrenula doktorka Mirjana Krsmanović koja već 16 godina, pored ostalih stomatoloških usluga, obavlja i usluge oralne hirurgije.
 
Naime, u dopisu Ministarstva, u koji je 021 imao uvid, navodi se da su kadrovskim planom određena četiri doktora stomatologije za Zavod, dok je u opštoj stomatologiji propisano da je potreban jedan doktor stomatologije i jedna stomatološka sestra na 10.000 stanovnika, a jedan oralni hirurg na 100.000 osiguranika. U dopisu se navodi da, prema podacima sajta Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), broj studenata koji su potpisali ugovor sa izabranim stomatologom iznosi 13.839, te da je kadar za pružanje stomatološke zdravstvene zaštite daleko iznad propisanih normativa u odnosu na broj opredeljenih pacijenata, dok za oralnu hirurgiju nisu ispunjeni Pravilnikom propisani uslovi.
 
Doktorka Mirjana Krsmanović ocenjuje za 021 da ove cifre nisu realne s obzirom na to da ka Zavodu gravitira svih 50 hiljada studenata Novosadskog univerziteta, plus studenti privatnih fakulteta.
 
"Svim studentima po Zakonu o zdravstvenom osiguranju pripadaju sve oralno hirurške usluge u potpunosti na teret Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, što povećava i njihovo interesovanje. Posebno je potrebno naglasiti da studenti dolaze iz svih krajeva Srbije, a u Zavodu ostvaruju svoja prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja bez obzira na prebivalište", dodaje ona.
 
Naglašava i da je studentska populacija zbog svojih specifičnosti i najzahtevnija grupacija korisnika usluga oralnog hirurga.
 
"Neretko je iz ortodontskih razloga potrebno vađenje sva četiri umnjaka (kod dece tih problema najčešće još uvek nema), brojni su zapaljenski procesi zbog neadekvatnog i neblagovremenog lečenja tokom mladosti. Studenti dolaze kako iz gradskih, tako i iz ruralnih delova Srbije gde im je zdravstvena zaštita, a naročito usluge stomatologa, nekad i kilometrima udaljena", objašnjava Krsmanović.
 
Ona dodaje i da je indikativno to što je odluka o ukidanju ove usluge došla neposredno nakon što je ona tužila Zavod za razliku u plati, jer je od 2012. od kada je Ministarstvo zdravlja naložilo da ustanove koje imaju zaposlene doktore stomatologije-specijaliste ne mogu uskratiti osiguranicima pružanje specijalističkih usluga ukoliko imaju kadar. Po tom dopisu, Zavod je pružao usluge oralnog hirurga, a fakture su slate RFZO-u.
 
"Teret nesporazuma imeđu fonda, ministarstva i neodgovornih direktora nosila sam na sopstvenim plećima sedam godina radeći posao specijaliste oralne hirurgije za platu običnog stomatologa. Nakon podnošenja tužbe protiv trenutnog poslodavca u martu ove godine, u kojoj tražim razliku u plati, 30. septembra direktorka izdaje nalog o ukidanju usluga oralne hirurgije. Problem je vrlo lako, uz vrlo malo dobre volje, mogla rešiti isplatom razlike u plati iz sopstvenih sredstava Zavoda", priča Krsmanović i dodaje da su ovim svakako studenti najviše oštećeni.
 
Stefan Dimić, student prodekan NU, kaže za 021 da nije znao za ukidanje ove usluge, ali da je to svakako "jako loše".
 
"Smatram da nije u redu da se obim zdravstvene zaštite studenata stalno smanjuje i da treba ispitati razloge zbog kojih je doneta odluka da se tako nešto ukine. U svakom slučaju, nije u redu tako žrtvovati neke stvari zarad formalnosti", ocenjuje Dimić.
 
On dodaje da je naročito problematično što ova odluka nije nigde objavljena.
 
Na sajtu Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata poslednje obaveštenje objavljeno je 3. septembra kada su studenti obavešteni da je u Zavodu počeo da radi psiholog.
 
Slavica Petrović, master ekonomije i dvogodišnja direktorka Zavoda, kaže za 021 da je ona samo postupila po nalogu Ministarstva i da nije ona ukinula rad oralnog hirurga već nadležno ministarstvo.
 
"Ovaj poslednji dopis potire taj dopis iz 2012. po kome je moguće pružati usluge i koji nije ažuriran godinama. Ja sam bila u Ministarstvu i pričala na tu temu sa nadležnima. U interesu ove ustanove je bilo da ugovori doktorku kao oralnog hirurga, jer je oralni hirurg svoje usluge pružao na bazi neugovorenog radnika. I za slučaj da se nešto desilo u međuvremenu, da se desio neki smrtni ishod ili infekcije koje se dešavaju u slučajevima hirurgije, ko bi bio odgovoran za to? Mi moramo da postupamo po zakonu", naglašava Petrović.
 
Ona napominje da je oralna hirurgija "jedna ozbiljna delatnost".
 
"Mi imamo specijalistu i to dobrog koliko sam ja razumela. I ona je to radila sasvim okej, dok Ministarstvo nije ukinulo kadrovskim planom, još 2013. godine. Prosto Pravilnik kaže da za takve usluge šaljemo dalje. Za oralnog hirurga u primarnoj zdravstvenoj zaštiti nadležan je Dom zdravlja, jer oni imaju više od 100.000 opredeljenih pacijenata", kaže Petrović.
 
Ona ocenjuje i da među studentskom populacijom ne postoji velika potreba za uslugama oralne hirurgije.
 
"Tih pacijenata nije bilo puno. Deca su to, mladi. Pa vi mislite da svaki drugi pacijent ima potrebu da operiše vilicu ili zub? To je jedan od hiljadu slučajeva. Pa ko mladom čoveku vadi zub? To je nekad bilo, pre trideset godina, sad se zubi leče", navodi Petrović.
 
Dodaje da studentima neće biti uskraćena ova usluga, već da će biti prosleđivani u nadležne domove zdravlja. Kaže i da "ne zna zašto se sad meša 021 u celu ovu problematiku kad je sve jasno".
 
U vezi sa slučajem doktorke Krsmanović, direktorka Zavoda navodi da se u njenom radnom odnosu ništa nije promenilo, kao i da je ona "pokušala sve da ugovori doktorku kao oralnog hirurga". 
 
Iz Ministarstva zdravlja nisu, do objavljivanja ovog teksta, odgovorili na pitanja 021 u vezi sa ukidanjem ove usluge.
  • Sanja

    25.08.2020 10:18
    Gospode
    Bože. Ta dr je maher svog zanata. Tokom studija mi je izvadila sve umnjake. Jadan je narod koji specijaliste tako tretira.
  • Cane

    04.04.2020 22:29
    Znanje je resurs
    Znanje je resurs a ne trošak. Treba da je prva je lekcija za sve novokomponovane "rukovodioce". Al šta oni znaju o obrazovanju.
  • Sofi

    28.11.2019 17:48
    slažem se Vanja. Taj trezan nije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.