Pokrajinski zaštitnik građana nenajavljeno posetio Dom u Veterniku

Zamenica pokrajinskog ombudsmana Aniko Širkova bila je u nenajavljenoj poseti Domu u Veterniku, kao članica tima Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture.
U timu su i predstavnice Zaštitnika građana Srbije, Inicijative za prava osoba sa mentalnim invaliditetom (MDRI-S) i jedna lekarka. 
 
U Ombudsmanu najavljuju da je ova poseta prva u nizu čiji će cilj biti sagledavanje i unapređenje položaja žena u institucijama zatvorenog tipa u oblasti zaštite i unapređenja njihovih reproduktivnih prava, nakon čega će Nacionalni mehanizam za prevenciju torture sačiniti jedinstveni izveštaj.
 
Dom u Veterniku je ustanova socijalne zaštite za osobe ometene u razvoju u kojoj trenutno boravi 500 korisnika i korisnica koji su smešteni unutar ustanove u skladu sa uzrastom i nivoima samostalnosti ili u male kućne zajednice ili u klasičan paviljonski smeštaj. 
 
Nakon obilaska objekta, tim je obavio razgovore sa direktorkom i zaposlenima, a zatim i sa jednim delom korisnica koje su bile raspoložene za razgovor. Teme su bile ostvarivanje ženskih prava – prava na intimu, reproduktivnih prava, pristanka na medicinsku meru, zaštite od seksualnog nasilja itd.
 
Ratifikujući Konvenciju o pravima osoba sa invaliditetom, Srbija se, između ostalog, obavezala da će obezbediti osobama sa invaliditetom isti izbor, kvalitet i standard besplatne ili pristupačne zdravstvene zaštite i programe koji se nude drugim licima, uključujući u oblasti seksualnog ili reproduktivnog zdravlja i javnih zdravstvenih programa namenjenih širokoj populaciji. 
 
U praksi se osobe sa invaliditetom, a naročito žene sa psihosocijalnim i intelektualnim invaliditetom, suočavaju sa oduzimanjem mogućnosti izbora i donošenja sopstvenih odluka – umesto njih odluke donose staratelji, članovi porodice i drugi, čime se direktno krši član 12. Konvencije, odnosno njihova prava na jednako priznanje pred zakonom. Iz tog razloga, pokrajinski ombudsman naglašava da je veoma važno omogućavanje pristupa informacijama o seksualnom i reproduktivnom zdravlju za osobe sa invaliditetom, posebno žene budući da su često višestruko diskriminisane.
 
Pokrajinski zaštitnik građana je prošle godine sproveo istraživanje o reproduktivnom zdravlju žena sa invaliditetom u Vojvodini kako bi prikupio podatke o nedostacima koji su prisutni u praksi zdravstvenih i drugih relevantnih institucija, a u cilju unapređenja pristupačnosti zdravstvenih usluga u oblasti reproduktivnog zdravlja. Do kakvih zaključaka je ombudsman došao saznajte u našem tekstu OVDE.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti