Manje novca iz budžeta grada za radove, ali više za plaćanje sudskih kazni

Gradsko veće je predložilo Skupštini grada da se promeni program rada Uprave za građevinsko zemljište i investicije, kako bi se povećala sredstva za plaćanja sudskih kazni, a istovremeno odustane od pojedinih investicija.
Manje novca iz budžeta grada za radove, ali više za plaćanje sudskih kazni
Foto: 021.rs

Program rada Uprave za građevinsko zemljište i investicije nakon rebalansa koji je planiran za narednu sednicu Skupštine, u petak 18. oktobra, biće povećan samo za 33,8 miliona dinara, tako da će iznositi 5.784.843.482,53 dinara. U obrazloženju se kaže da se izmene donose zbog završenih tendera i ušteda koje su tako postignute, odustajanja od nekih radova, jer je kraj godine i javne nabavke ne mogu da se sprovedu, ali i povećanja troškova za plaćanje sudskih troškova.

U izmeni odluke o programu za ovu godinu se navodi da su radovi na komunalom opremanju umanjeni za malo više od 376 miliona dinara i sada će iznostiti 3,8 milijardi dinara, a smanjeno je kako bi se preraspodelio novac za plaćanje sudskih odluka. Sve ukupno ove godine će za uglavnom izgubljene sporove oko naknada za zemljište otići 918,7 miliona ili oko 1/6 sredstava UGZI-a.

Među ostalim izmenama se nalazi dodavanje 407.000 dinara, kako bi se napravio projekat detaljnih hidro-geoloških radova u parku kod ranžirne stanice, čija je gradnja uveliko u toku, kao i za troškove arhitektonskih konkukrsa. Takođe, opredeljeno je dodatih 32,5 miliona dinara za rešavanje imovinsko pravnih odnosa na Novosadskom putu za kružni tok, blokovske površine u Kraljevića Marka i nove ulice u Kaću.

U programu UGZI-a određeno je i dodatnih 32,5 miliona za sanaciju terena i raščišćavanje zemljišta, pri čemu najveći deo novca ide za razminiranje prostora severno do Bulevara Vojvode Stepe, na prostoru koji je ranije bio kasarna Jugovićevo, a sada je predviđen za Atletski centar sa dvoranom i stadionom.

Iz programa je obrisano 228,9 miliona dinara namenjenih za kapitalno ulaganje. Ovo se odnosi na brisanje sredstava predviđenih za gradnju garaže kod Banovine jer lokalna vlast planira da to ustupi koncesionaru, kao i nove Vatrogasne stanice na Telepu, nakon peticije građana. Ostalo se odnosi na umanjenje planiranog obima radova i to smanjenje troškova za parterno uređenje centra (za 160 miliona dinara) na 48,6 miliona, jer verovatno do kraja godine neće početi radovi, sem možda na Pozorišnom trgu, a i tu treba tender tek da se raspiše. Za narednu godinu, kako navode u UGZI, za parterno uređenje će se planirati 329 miliona dinara.

Umanjena je vrednost radova na izgradnji kanalizacije i prečistača na Klisi, Begeču, Veterniku i Rumenki za 48,8 miliona dinara, jer se ne očekuje da svi radovi budu gotovi do kraja godine. Među kapitalnim ualganjima je došlo do povećanja troškova za opremanje okoline Načno-tehnološkog parka za 6 miliona dinara i sada ti radovi iznose 114,2 miliona. Za 29 miliona dinara (na 152,2 miliona) su smanjeni troškova gradnje parka između Detelinare i Novog naselja, zbog kako su naveli, "problema", ali UGZI nije detaljno naveo šta su problemi.

Među ostalim radovima gde su smanjena izdvajanja u 2019. godini zbog nerealizovanih tendera ili drugih odlaganja nalazi se i smanjenje od 12,6 miliona dinara za osvetljenje u školskim dvorištima, 20 miliona za javnu rasvetu, ali opet su za 50,5 miliona povećani troškovi zbog rekonstrukcije ograde terena Fruškogoca u Sremskoj Kamenici i opremanja desetak dečijih igrališta i teretana. Troškovi ulaganja za projekat Evropska prestonica kulture, koja se u osnovi odnosi na radove u Kineskoj četvrti smanjeni su za 49,9 miliona dainra i sada iznose malo više od 167,4 miliona dinara i kako je UGZI obrazložio, radi se o promeni dinamike finansiranja u 2019. godinu i to će biti plaćeno naredne godine.

Izmenama odluke je odlučeno da se izdvoji 4,6 miliona dinara za spomen ploče Jelice Belović Brnadžikovskoj, ali i spornog spomenika "svim nevinim žrtavma u Novom Sadu 1944. i 1945.godine".

  • Адвокатски бизнис &

    15.10.2019 06:41
    Правобранилачки бизнис
    Kako je могуће изгубити толике спорове?
  • Dejanns

    14.10.2019 19:53
    Pa da,putebi u gradu fenomenalni,ova gradska vlast je ...................kolera je blaga rec

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti