Vakcine protiv gripa stigle u novosadske ambulante, vakcinacija od sutra

U novosadske ambulante stiglo je 8.000 doza vakcina protiv gripa koje će od sutra biti dostupne građanima.
Vakcine protiv gripa stigle u novosadske ambulante, vakcinacija od sutra
Foto: Pixabay
U celom svetu, osnovna strategija borbe protiv gripa podrazumeva upotrebu tritipne, inaktivisane "SPLIT" vakcine. Za svaku sezonu gripa, Svetska zdravstvena organizacija preporučuje sastav vakcine, koji je jedinstven za ceo svet i zavisi od aktuelnih sojeva virusa.
 
Sezonska trovalentna vakcina preporučuje se:
  • Svim osobama starijim od šest meseci sa hroničnim poremećajem kardiovaskularnog i plućnog sistema, uključujući i astmu, sa metaboličkim poremećajima, a naročito dijabetesom, sa oboljenjima bubrega i jetre, krvnim bolestima, malignim oboljenjima i sa imunodeficijencijom, uključujući i HIV;
  • Svim osobama starijim od 65 godina;
  • Svima koji borave u gerontološkim centrima i ustanovama socijalne zaštite, uključujući i zaposlene;
  • Zaposlenima u zdravstvenim ustanovama;
  • Zaposlenim u javnim službama.
Primena kod trudnica se razmatra od drugog trimestra trudnoće, uz konsultaciju sa izabranim ginekologom, dok se onima koje su u povećanom riziku od pratećih komplikacija usled gripa preporučuje vakcinacija bez obzira na stadijum trudnoće, uz konsultaciju sa izabranim ginekologom.
 
Pravo na vakcinaciju o trošku države imaju upravo rizične grupe, kao i osobe koje se zbog prirode posla nalaze pod povećanim rizikom, a to su zaposleni u zdravstvenim i ustanovama socijalne zaštite.
 
Inače, prvi put ove godine obezbeđena je i četvorovalentna vakcina protiv gripa, koja obuhvata dva tipa A virusa i dva tipa B virusa. Više o nabavci vakcina za teritoriju Srbije čitajte OVDE.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti