Kinezi ulažu u razvoj mladih robotičara sa FTN-a

Delegacija kineske kompanije "NetDragon" boravila je proteklih dana u Novom Sadu kako bi se upoznala sa razvojem Centra za veštačku inteligenciju, robotiku i obrazovne tehnologije osnovanog pri Fakultetu tehničkih nauka.

Planirano je da ovaj Centar bude oslonac najveće kineske gejming i ed-tech (education technologies) kompanije i njenog razvojnog centra koji će uskoro biti otvoren upravo u Novom Sadu.

Predsednik kompanije "NetDragon" Liu Dejian ocenjuje da je veoma važno da budu prisutni u Novom Sadu i da učestvuju u razvoju mladih robotičara. 

- Imamo veoma snažne programe za robotiku i želimo da radimo sa ovdašnjim studentima i nastavnim kadrom. Veštačka inteligencija postala je deo našeg svakodnevnog života i upravo je iz tog razloga važno da studenti kroz studije razvijaju svoja znanja i veštine - rekao je Dejian.

Centar će biti vezan za Departman za industrijsko inženjerstvo i menadžment, a Liu Dejian smatra da Srbija ima vrhunske naučnike iz oblasti robotike.

Direktor ovog Departmana Bojan Lalić veruje da će novoformiranim Centrom za veštačku inteligenciju, robotiku i obrazovne tehnologije uspeti da doprinesu tome da kineska kompanija dođe u Novi Sad sa svojim razvojnim timom.

- Centar ne samo da će ponuditi idealne uslove za rad studentima i naučnicima, već će omogućiti i prostor za otvaranje novih radnih mesta. Iskreno se nadam da ćemo u budućnosti i sami prodavati znanje širom sveta. Gospodin Dejian je već četvrti put u Novom Sadu zahvaljujući intezivnoj saradnji Instituta "Pojas i put" sa Kinom i smatram da je sada jako dobar trenutak da krenemo sa realizacijom zajedničkih planova - poručuje Lalić.

Predstavnici kompanije "NetDragon" boravili su inače u Srbiji na Četvrtoj Kina-CIEZ konferenciji o saradnji u inovacijama koja je održana u Beogradu i na kojoj je učestvovalo preko 300 kineskih predstavnika industrijskih parkova, poslovnih inkubatora, univerziteta, instituta, kompanija, investicionih fondova i statapova. Na konferenciji je usvojena deklaracija o saradnji u inovacijama i koja bi trebalo da utiče na prikaz Srbije kao zemlje koja ima inženjere sa kapacitetom da inoviraju.

  • Voja

    16.10.2019 13:45
    Ulaganja
    Kod nas se uvek traži da neko ulaže kada je u pitanju nauka, pošto za to nikada novca nemaju.Nije im problem da grdne pare naplate od građana za odžačarinu,ali će se zadužiti kod likova sa druge strane planete za nauku.Naravno misle da Kinezi neće hteti ništa, već to rade iz ljubavi.Čak i da se patentira nešto pametno odlazi u ruke Azijata.
  • dragan perković

    15.10.2019 16:46
    Ah
    Proviziju slikali niste.Mi smo imali fabriku robotike Pupin u Beogradu.Sve što su zaradili ostalo je ovde i bilo je dostupno kontroli,ono što Kina radi je da sav novac ide u Kinu a njeni kooperanti dobijaju kolko matična firma odluči.
  • Zoki

    15.10.2019 15:28
    Sajt firme
    Da li je neko otisao na sajt ove firme?
    Tamo se ne nalazi nista vezano za robotiku, sve neki razvoj video igara... mirise na prevaru

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti