Zamenite stari papir za sadnice cveća i drveća

U naredna tri dana na manifestaciji "Novosadska jesen", stari papir menjaće se za sadnice cveća ili drveće u akciji koju organizuje udruženje "Inženjeri zaštite životne sredine", objavilo je Udruženje reciklera Srbije.
Za sadnicu cveća biće potrebno zameniti 10 kilograma starog papira, dok će sadnica drveća "koštati" 60 kilograma hartije.
 
Kako se navodi, cilj akcije je da podstaknu decu i mlade na reciklažu starog papira. Stari papir se može donositi u četvrtak i petak od 9 do 20 sati, a u subotu od 9 do 12 časova.
 
Na štandu "Inženjera zaštite životne sredine", koji će se nalaziti se u holu Spensa na prvom spratu, svi zainteresovani moći će da dobiju i informacije o procesu reciklaže i načinima na koji mogu da smanje svoj uticaj na životnu sredinu i doprinesu njenom očuvanju.
 
Stari papir ima odlična svojstva za reciklažu kojom se postiže energetska ušteda i do 74 procenta, a dobijanjem papira iz jedne tone recikliranog papira smanjuje se emisija štetnih gasova za oko 70 posto. Reciklažom samo jedne tone starog papira sačuva se 32 tone vode potrebne za proizvodni proces.
  • Ranko Trba

    27.10.2019 12:57
    generalno
    Dobra ideja, ali potrebno je to malo inventivnije. Ko uopste u danasnje digitalno doba cita novine? Bilo sta da sakupljaju bilo bi bolje da razvoze sadnice kamionom i tako ih distribuiraju i skupljaju (to sto skupljaju).
  • Komšinica

    24.10.2019 11:50
    Logika
    Uredno reciklram sve. Biljke volim i gajim ali fizički je neizvodljovo da odnesem na prvi sprat ttu količinu papira. Jel to nije moglo malo humanije da se organizuje? Tako je godinama i uvek odustanem iz istog razloga.
  • Vidoviti Limanac

    24.10.2019 07:23
    Zgodacija
    Uf, 60 kg?!
    Što @ Ge Cux kaže, ko će toliko papira skupiti?
    I onda čak i ako ga sakupim treba da se uaprkiram bog sam zna gde u okolini spensa i onda iz nekih 3-4 ture da se šetam od kola do štanda da im nosim 'artiju.
    Ne hvala.
    Ja pair ostavljam pored kante sakupljačima sekundarnih sirovina, a sadnicu ću za svoju komociju kupiti sam od svojih parica a ne da nabacim kilu noseći papir na spens....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti