Smenjen šef katedre na FTN posle sukoba sa dekanom

Šef Katedre za primenjene računarske nauke FTN-a Žarko Živanov smenjen je nakon što je od Pokrajinskog sekretarijata zatražio pravno tumačenje postupaka dekana Fakulteta tehničkih nauka Radeta Doroslovačkog.
Smenjen šef katedre na FTN posle sukoba sa dekanom
Foto: 021.rs
Situacija na Fakultetu tehničkih nauka izgleda ne može da miruje. Brojni interesi različitih grupa, kao i dekan koji teško podnosi neposlušnost nastavnog kadra ili studenata, recept je za konstantne afere na jednom od najvećih fakulteta u državi. 
 
Kako piše Startit, Živanov je smenjen nedavno, nakon što je ušao u nekoliko sukoba sa dekanom Radetom Doroslovačkim. Upravo je na Katedri za primenjene računarske nauke, koju je donedavno vodio Živanov, prošle godine, zbog sukoba različitih interesnih strana, došlo do smene šefa i novih izbora
 
Živanov je od Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje zatražio pravno tumačenje postupaka dekana u prethodnom periodu, inspekcijski nadzor dokumentacije o izboru Doroslovačkog u zvanje redovnog profesora, kao i proveru ispravnosti procedure njegovog izbora na funkciju dekana i produženja radnog odnosa nakon napunjenih 65 godina starosti. O svemu ovome 021.rs je već pisao u tekstovima "Dekan FTN spornim mentorstvom i s uslovom za penziju u novi mandat" i "Izbori za dekana FTN: Akademska ili atmosfera straha"
 
 
Po rečima Žarka Živanova, neslaganja između njega i Doroslovačkog počela su od momenta kada je stupio na mesto šefa katedre. U jednom momentu dekan je tražio od Živanova da sazove sednicu katedre na koju bi pozvao njega i pravnu službu, što je slučaj kakav mu nije poznat iz prakse. Kako je ispričao Živanov, od njega je traženo da sednicu organizuje u roku od dva dana. S ozbirom na to da je katedra kojom je rukovodio prilično velika (više od 50 ljudi), nije mogao to da uradi u traženom roku, što je saopštio Doroslovačkom.
 
"Pretpostavljam da je njega iziritiralo što nisam uradio tačno kako je on tražio te da je zato na sednici postupio tako kako je postupio. Na toj sednici dekan je izneo više raznih optužbi i činjenica koje je izmislio i za koje me je onda ismevao pred svim članovima NN veća. To nije bilo prvi put da je radio tako nešto i iz tog razloga sam podneo prijavu Etičkoj komisiji. Takvom ponašanju stvarno nije mesto na fakultetu i to je i uređeno Kodeksom koji važi za ceo Univerzitet i mislim da se naš dekan ne ponaša u skladu sa načinom na koji bi trebalo da se ponaša dekan jednog od najvećih fakulteta u zemlji", ispričao je Živanov za Startit.
 
Razrešenje sa mesta šefa katedre
 
Etička komisija fakulteta odbila je zahtev za pokretanje postupka za utvrđivanje povrede Kodeksa o akademskom integritetu koji je podneo Živanov. Nekoliko sati nakon odbijanja zahteva profesora Živanova, Doroslovački je zahtevao sastanak sa katedrom gde bi neke od tačaka dnevnog reda bile predlog za razrešenje postojećeg i predlog za imenovanje novog šefa katedre.
 
U odgovoru dekanu Živanov je naveo da je namera Doroslovačkog protivna Statutu fakulteta koji u Članu 84 kaže da "Veće katedre predlaže izbor i razrešenje šefa i sekretara katedre", te napominje da ovo nije u nadležnosti dekana i da rasprava na tu temu "može doći samo od strane članova Veća katedre i isključivo na sednici katedre", koje u ovom slučaju nije bilo. 
 
Pošto se Živanov u istom pismenom obraćanju oglušio o poziv dekana da sazove sednicu, dekan je to učinio sam nekoliko dana kasnije, pri tome se pozivajući na Zakon o visokom obrazovanju po kome kao organ poslovođenja ima pravo da "odlučuje o pojedinačnim pravima, obavezama i odgovornostima zaposlenih i imenuje i razrešava direktore centara, direktore departmana, rukovodioce odseka, šefove katedri i šefove laboratorija".
 
Kako piše Startit, sastanak je na kraju ipak organizovan. Na osnovu više verzija zapisnika i prigovora koje možete da pogledate OVDE, akcenat je bio na dopisu koji je profesor Živanov poslao Pokrajinskom sekretarijatu za visoko obrazovanje. U njemu je pozvao Sekretarijat da ispita da li dekan može pod pretnjom kazne zbog povrede radne obaveze da naloži sazivanje vanredne sednice katedre sa dnevnim redom koji nije iniciralo samo Veće katedre.
 
Kako se sekretarijatu izjasnio FTN
 
Kao odgovor na optužbe, organi poslovođenja FTN-a su poslali svoje izjašnjenje i prateću dokumentaciju pokrajinskom sekretaru. U ovom dokumentu, između ostalog, stoji i da iz zakonskog i statutarnog položaja dekana proizilazi njegovo pravo da sazove sastanak sa zaposlenima, uključujući i sastanak sa zaposlenima katedre.
 
"Ovo naročito u okolnosti kada je profesor Živanov, kao šef Katedre za primenjene računarske nauke, u julu, pre početka korišćenja godišnjih odmora, odbio zahtev dekana za sazivanje (proširenog) sastanka Veća katedre sa obrazloženjem da nije sazvan nedelju dana ranije od održavanja. Kako je u pitanju katedra sa najvećim i najčešćim kadrovskim promenama, naročito mladog nastavnog osoblja koje pripada IT sektoru, dekan je posle godišnjih odmora pozivom i radnim nalogom zakazao sastanak o istim pitanjima, kao i o utvrđivanju predloga o razrešenju i imenovanju šefa katedre. Na ovo je šef katedre, profesor Živanov reagovao tako što je u roku od šest sati sazvao i održao sednicu Veća katedre 24. septembra. Na sastanku dan kasnije, koji je dekan zakazao, profesor Živanov nije dozvolio dekanu da vodi sastanak, odgurnuo ga je i grubo mu iz ruku istrgnuo papir sa pripremljenim izlaganjem. U daljem toku profesor Živanov nije dozvolio odvijanje sastanka po dnevnom redu iz dekanovog poziva, pa je sastanak iskorišćen za informisanje prisutnih članova Veća katedre o radu fakulteta i katedre, pravima, obavezama i odgovornostima. O sastanku za koji ne priznaje da je održan 25. septembra, profesor Živanov je sam sačinio zapisnik u kojem nije verno preneo diskusiju koja je vođena", navodi se u izjašnjenju fakulteta, koje u celosti možete da pogledate u nastavku.
 
 
 
Celokupnu dokumentaciju u vezi sa ovim slučajem koja pokazuje hronološki sve događaje, možete da pogledate OVDE.

Komentari 134

  • .

    18.07.2020 15:49
    Hvalospeve su uglavnom pisali SNS botovi.
  • MP

    20.01.2020 20:05
    Još nešto o FTN
    FTN je nastao 1974. transformacijom Mašinskog fakulteta čiji su legendarni osnivači, profesori i dekani bili Evgenije Čupić i Živojin Ćulum. Posle njih su vredni hvale Dragutin Zelenović i Ilija Ćosić. Studirao sam kad i Rade Doroslovački i znam da je on bio neuspešan student mašinstva (koje nije ni završio) i da je imao kompleks niže vrednosti zbog toga.
  • Opet ja

    13.11.2019 08:29
    Ko je bolji matematičar
    "... POŠTENOG I NEKORUMPIRANOG DEKANA RADETA DOROSLOVAČKOG"...
    Znači, kad se sad nisam ugušio od smeha... Ili gađenja...

    Ako se pogleda akademski doprinos Doroslovačkog, nije imao nijednog doktoranta do momenta kada je trebao biti reizabran za dekana. Godinama i godinama niko nije hteo da bilo šta radi kod njega. Zato što je dobar, pošten i najbolji? Ne bih rekao... A i taj doktorant je doktorant drugog profesora, na čiji se rad Doroslovački samo dopisao. Pravi matematičar...

    Što se Tanackovog tiče, njemu svaka čast, po kvalifikacijama u matematici, ostavlja Doroslovačkog daleko daleko u prašini... Čista matematika!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.