"Mala radionica kafe" - mesto zbog kojeg Ćirpanova 11 i diše i miriše

Na ovom mestu pripremaju se kafe izuzetnog kvaliteta, sa imenom i prezimenom, baristi ih prave uz mnogo ljubavi i preciznosti...
Ima ljudi koji kafu ne doživljavaju tek kao puki topli napitak ili samo povod za susret, za ono hedonističko razmenjivanje nepotrebnih informacija koje svrbe radoznalost poznato pod imenom - trač.
 
Ti o kafi znaju mnogo više od toga da je reč "kafa" potekla od jemenske reči "quhwah" koja znači vino, što bi automatski moglo da znači da je deo istine i u kafi, a ne samo vinu...
 
Ako bi se govorilo parametrima poezije, ti drugi, u kafi osećaju daleka prostranstva Brazila, Nikaragve, Vijetnama, Kolumbije, Etiopije, Kenije... A ako bi se poezija svela na razumniju meru, i onda bi se moglo reći da oni u kafi prepoznaju nešto više: miris čokolade, suvog drveta, crne ribizle, kore hleba, limun ili bergamot pomorandžu i još mnogo toga što u ovaj red ne može da stane...
 
I dok njihovo čulo ukusa nepogrešivo slavi neku od prefinjenih nota ove svetski najslavnije voćke, ti zaluđenici u stanju su da o kafi govore kao o najdelikatnijem parfemu, razlažući njenu strukturu u neshvatljivo fantazmagorične registre ukusa.
 
 
Jedan od takvih zaluđenika, koji slavnu voćku vidi kao raskošnu i čudesnu biljku, koja smislom oplemenjuje čovekov život, je i Marjan Njegrić, Kikinđanin koji je pre skoro dve i po decenije postavio standard dobre kafe u Kikindi, a odskora tu istu recepturu doneo i u Novi Sad.
 
U Ćirpanovu 11, u "Malu radionicu kafe", mesto koje odiše i miriše kafom. To je istovremeno kafe i jedinstvena pržionica, u kojoj se degustiranjem kafa vrhunskog kvaliteta može najzad i u Novom Sadu naučiti šta je zaista dobra kafa.
 
Kafe sa imenom i prezimenom
 
"Mala radionica kafe" mesto je gde se prže, piju i prodaju takozvane "spešlti" kafe (specialty coffee), odnosno kafe sa poreklom - imenom i prezimenom.
 
Dakle, o svakoj kafi koja se može popiti ili kupiti u "Maloj radionici kafe", zna se gotovo sve: iz koje je zemlje stigla, sa koje plantaže, sa kakvog je zemljišta potekla, da li je iz nizije ili nekih visokih predela, kako su sušene i obrađivane njene bobice, da li je ljuspica odvajana ručno ili mehanički, kada je bila berba, koliko je vreća sa dotične plantaže prispelo u Oslo kod tamošnjih trejdera od kojih ovaj unikatni kikindski brend dobavlja najbolja zrna iz celog sveta...
 
I ne samo to, već i kako je polirana, sortirana, transportovana, gde je isprobavana, kako je čuvana, pržena...
 
 
Zato bi se komotno moglo reći da kafe u "Maloj radionici kafe" imaju bogat curiculum vitae.
 
Ljubav, znanje i preciznost u izvedbi 
 
A pravljenje kafe je ozbiljan zanat, filozofija koju usložnjavaju ljubav, znanje i nadasve preciznost u izvedbi, veruje Marjan Njegrić.
 
Sve to može da se vidi na licu mesta. Mlada i nasmejana lica u Ćirpanovoj 11 o kafi govore s takvom strašću i sofisticiranom ubedljivošću da se i najtvrđi konzument "takve i takve kafe" vrlo brzo predaje u njihove ruke dajući radoznalosti oduška.
 
I tako odjednom obična domaća ili turska kafa, ima značajno drugačiji ukus, a ono što mi znamo kao filter kafu - u njihovim rukama postaje neshvatljivo bogata avantura ukusa.
 
Među mladim licima je Dunja Njegrić, kćerka Marjana Njegrića koja je nakon studija krenula očevim stopama. Koliko je miris kafe i nju osvojio potvrđuje i to da se posle studija obrela u "Radionici" istražujući na licu mesta kompleksnu nauku o kafi - a, kako kaže, najbolje se uči praveći kafu i degustirajući je.
 
Dvadesetčetvorogodišnja Dunja nedavno je postala šampionka Srbije u pravljenju aeropres kafe. Takmičenje je bilo u Beogradu, a pobeda je vodi na svetsko takmičenje u pravljenju kafe aeropres metodom u Londonu, 24. novembra.
 
 
Raskošna aroma aeropres kafe 
 
"Radi se o filter kafi koja se pravi uz pomoć prese. Može se popiti u našoj "Radionici". Uoči takmičenja u Beogradu skuvala sam je na litre sve u potrazi za pravom merom, a da bi bila vrhunska mora da se zadovolji više faktora: mora biti dobro samlevena, odnosno mora da ima dobru granulaciju, što znači da zrna budu odgovarajuće veličine. Kafa za filter kafu, inače, mora da bude krupnija od, recimo, one za tursku kafu. Tempertura vode je veoma važna, jako je bitno vreme za koje se ekstrakuje kafa, kako se meša, svaki detalj je važan u tom procesu. Bitno je, na primer, da se filter, pre stavljanja kafe, prelije vrućom vodom da kafa ne bi imala miris filtera. Za neke je to banalno, ali bitno utiče na ukus. I na kraju, bitno je kako se kafa presuje."
 
Dunja kaže da je za sada hedonista koji je možda na putu da postane zaluđenik za kafu kakav je njen otac. Uživa u traganju za dobrim kombinacijama kafe, u učenju o samom procesu uzgajanja, od semena do berbe, o procesu obrade... Deo tog učenja je i praćenje reakcija gostiju na kafu koju piju… 
 
Prepuštanje egzotičnim  ukusima
 
Iz dosadašnjeg iskustva kaže da su ljudi u početku malo skeptični, neće da se odmaknu od svojih navika, da su zapravo navikli da piju kafe kod kojih nisu izražene arome, već samo gorčina i preprženost. Kafa, inače, sama po sebi treba da je dovoljno slatka da može da se pije bez šećera i ne sme u sebi da sadrži gorčinu. Međutim, kada probaju kafu iz "Male radionice kafe" ljudi budu iznenađeni velikom količinom aroma u kojima uživa čulo ukusa. Zbog toga vremenom počinju da piju kafu da bi uživali, a ne da bi se probudili... 
 
 
Ono što dodatno privlači pažnju u ovom carstvu dobre kafe zvanom "Mala radionica kafe" je to da sve kafe imaju svoju "garderobu", odnosno oblače se u odgovarajuće šoljice čiji dizajn govori da ništa na ovom mestu nije prepušteno slučaju. Jednostavno je tu da uživaju sva čula.
 
Na propitivanje šta je važno za dobru kafu i da li ju je moguće napraviti i kod kuće, vlasnik Radionice kaže da je sve važno: dobra kafa, a to su sve kafe sa poreklom, odgovarajuća temperatura vode, dobar aparat, dobar odnos prema aparatu koji redovno mora da se čisti.
 
Naravno da je moguće napraviti dobru kafu i kod kuće, a u Radionici kombinuju različite vrste kafa na osnovu želja, navika i sklonosti kupaca, uvek držeći se visokih standarda "spešlti" kafa.
  
"Mala pržionica kafe" u Ćirpanovoj 11, zbog svega ovoga, mogla bi postati mesto sa kojeg će Novosađani uzdrmati rekord Njujorčana koji slove kao najveće kafopije na svetu. S bitnom razlikom, Novosađani su u prilici da obore rekord u ispijanju najboljih kafa, onih iz Ćirpanove 11.
  • adv

    08.11.2019 13:07
    Ubedljivo najbolja kafa u gradu, i za popiti u kafiću i za kupiti pa skuvati kod kuće - melju i pakuju na licu mesta pa kad zamirišiiiii :)
  • novosađanka

    07.11.2019 18:38
    Nisam bila. Idem prvom prilikom. Tako nešto postoji u BGD.
  • Novosadjanin

    07.11.2019 16:45
    Potpisujem sve sto je receno.Tri godine sam svaku sredu kupovao zeni kafu u Kikindi I donosio kuci da ima da pije.Odusevio sam se kad sam cuo da ce da otvore i u Novom Sadu.
    Kafa je prvoklasna!!!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti