Protest "Za život, šume, vode i grad" sutra u Novom Sadu

Ekološki front Novi Sad održaće protest "Za život, šume, vode i grad" sutra, 16. novembra, u pet minuta do podne na Trgu slobode u Novom Sadu.
Protest "Za život, šume, vode i grad" sutra u Novom Sadu
Foto: 021.rs
Cilj okupljanja je da nadležnima, medijima i javnosti pošalju poruku zabrinutosti za životnu sredinu i uslove života u gradu i čitavoj zemlji.
 
Kako za 021 kaže Marko Šćiban iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije protest je simbolično zakazan u pet do 12 kako bi se ukazalo da je krajnje vreme da se neke stvari promene.
 
"To se tiče nekih stvari kao što su male hidroelektrane gde je već dolazilo do sukoba između investitora i lokalnog stanovništva. Vidimo i ovo veliko zagađenje vazduha u Boru, ali i u Novom Sadu i Beogradu u prethodnom periodu. Potom požari na poljoprivrednom zemljištu i na Staroj planini. Mnogo toga ne funkcioniše. Narod je poprilično nezadovoljan i razočaran. Tako da iz tog razloga, simbolično hoćemo da ukažemo da nešto mora da se menja pre nego što svi nismo napustili ovaj brod koji izgleda da tone", kaže Šćiban.
 
Dodaje i da se protest dešava zato što se širom zemlje uviđaju problemi, kako u gradskim zonama gde se zelenilo uništava svakodnevno, pa sve do planina koje su ugrožene drugim problemima. Ipak, naglašava, sutrašnji protest stavlja fokus na Novi Sad i okolinu.
 
"Novi Sad je sa svojom okolinom drugi po veličini grad u Srbiji koji ima mnoge probleme, ali i mnoge lepe prirodne vrednosti koje treba da sačuvamo zbog budućih generacija, tako da se nadamo da ćemo za opšte dobro nastaviti da sarađujemo u ovu svrhu i da će nam se druge organizacije koje neguju iste vrednosti i imaju iste ciljeve pridružiti", zaključuje Šćiban. 
 
Zahtevi protesta su sledeći:
 
1. Moratorijum na izgradnju novih i rušenje svih do sada izgrađenih derivacionih malih hidroelektrana,
2. Osnaživanje nezavisnih i uticajnih inspekcijskih službi,
3. Obustava svih planskih dokumenata koji su na štetu gradu i života u njemu, i puno učešće građana u urbanističko planiranje Novog Sada, 
4. Izrada Katastra zelenila Grada Novog Sada,
5. Potpuna zabranu ekonomske seče šuma u nacionalnim parkovima, a posebno NP "Fruška gora".
 
Ekološki front Novi Sad je samoorganizovani i neformalni pokret koji okuplja i objedinjuje pojedince, nevladine organizacije i institucije u borbi za zaštitu životne sredine. Nastao je sa ciljem da se postojeći ekološki i drugi pokreti ujedine i podrže jedni druge, kako bi u zajedničkoj borbi promenili trenutno neodrživo stanje u Srbiji, a naročito u Novom Sadu. 
 
"Vođeni smo idejom da budućnost ove zemlje i našeg grada počiva na zdravoj životnoj sredini, očuvanim prirodnim staništima i zaštiti biodiverziteta.  Nesavesno iskorištavanje prirode i njenih resursa višedecenijski je problem u našoj državi, preko izgradnje malih hidro elektrana, nesrazmerne i neplanske seče šuma, neekološkog eksploatisanja rudnih bogatstava, do izgradnje privatnih objekata u zaštićenim područjima. Predstavnici  republičke, pokrajinske i gradske vlasti vođeni ličnim, a ne javnim interesom, donose odluke i sprovode politiku koja je u skladu sa interesima investitora i kapitala, a ne  u skladu sa životom dostojnim i po meri čoveka. Stihijski urbanizam koji isključuje učešće šire zajednice ugrožava kvalitet života svakog pojedinca. Takvo urbanističko planiranje ne vidi zelene površine kao sastavni deo zdravog života, već kao potencijal za izgradnju objekata i profit. Takođe, sve učestalije uništavanje drveća, zelenih površina i parkova u urbanim sredinama se sprovodi konstantno i dosledno uprkos upornom protivljenju građana", navode organizatori protesta.
 
Objašnjavaju da je težnja da dosadašnje aktivnosti pojedinačnih organizacija, članica Ekološkog fronta Novi Sad budu ujedinjene, efikasnije i plodonosnije. 
 
Ekološki front Novi Sad čine Društvo mladih istraživača "Branislav Bukurov", Združena akcija "Krov nad glavom", Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Naučno - istraživačko društvo studenata biologije i ekologije "Josif Pančić", Inicijativa građana "Sačuvajmo Liman od betona" i "Ne damo Livadicu".
  • @gari

    15.11.2019 14:39
    Gari sedis mi na
    Gari zasto minirash nesto pozitivno?
  • gari

    15.11.2019 13:23
    jel' to u pauzi unutarstranackih borbi za foteje u skupstini
    sta vam je ustvar prioriitet videli smo pre neki dan
    prvo borba za fotelje a posle moze mali performans
  • Brunova mama

    15.11.2019 13:21
    SVI Novosađani treba da budu na trgu sutra. SVI.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti