Fejsbuk grupa "Tate Novosađani" nastala iz šale sa mamama, prerasla u fondaciju

Fejsbuk grupa "Tate Novosađani", koja je nastala kao šaljivi odgovor na popularnu grupu "Mame Novosađanke", prerasla je u fondaciju u kojoj su članovi, "ćalci", vrlo ozbiljno shvatili svoje mogućnosti da pomognu onima u nevolji, a pre svega bolesnoj deci.
Osnivač grupe "Tate Novosađani" je Miroslav Đorđević, koji je u šali otvorio "odgovor" na grupu koju je vodila njegova supruga, a koja je u međuvremenu porasla na više od 18.500 članica. Miroslav za 021 kaže da "Tate" sada broje oko 5.000 članova i da više nije reč ni o kakvoj šali, što se potvrdilo i tokom humanitarne akcije za Dečiju bolnicu, kad je kupljena vredna oprema za ovu ustanovu na osnovu inicijative nekoliko očeva.
 
"Sama fondacija je formirana jer smo se na primeru donacije Dečjoj bolnici uverili da je teško papirološki sprovesti uručenje kao fizičko lice. Svi smo se odrekli novčanih sredstava, nula dinara ide za nas. Koristićemo fondaciju za pomoć bolesnoj deci, deci i porodicama lošeg materijalnog statusa, ustanovama kojima bude potrebna pomoć za opremu i sredstva, svratištu za decu. Uvideli smo da je pomoć potrebna i ustanovama i pojedincima - jedan od ćalaca ima sina Kostu kojem se vratila leukemija, a za transplantaciju u inostranstvu je potrebno oko 150.000 evra. Mi smo se pokrenuli i za samo 24 sata već prikupili značajna sredstva, ali ćemo akciju širiti", priča Miroslav za 021.
 
Naime, istovremeno sa Kostom, na lečenju je bila i devojčica Nikolina iz Šapca. I njoj se, nažalost, ova bolest vratila i fondacija će raditi i za pomoć ovoj devojčici. Miroslav otkriva da se u priču uključio i Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu, čija profesorica je pokrenula akciju, s obzirom na to da je majka bolesne devojčice studirala na ovoj visokoobrazovnoj ustanovi. 
 
"PMF će organizovati donatorsku večeru, a sve prihode podeliće na Kostu i Nikolinu", navodi Miroslav Đorđević.
 
Ono što će biti pravi doživljaj za sve mame i tate je humanitarno karaoke veče, koje će se uskoro održati u Radio kafeu u Novom Sadu. Veče će začiniti di-džej i kompetitivni aspekt večeri, a najbolje očekuju i nagrade. U lokalu će biti postavljena donatorska kutija, a deo prihoda od pića takođe će biti usmeren za lečenje malog Koste, sina jednog od članova grupe "Tate Novosađani".
 
"Imamo ugovor i sa fondacijom 'Vera Ljubav nada' iz Šajkaša, čiji osnivač Miša Blizanac održava salaš za potrebe boravka dece sa smetnjama u razvoju. Planiramo da zajedničkim snagama organizujemo terapijska jahanja, likovne radionice, spremanje jela i drugi sadržaj za mališane, a pomoći ćemo u adaptaciji prostora za noćenje roditelja i dece koji su na lečenju u Novom Sadu, kako ne bi morali da troše novac na razne hotele i motele", najavljuje Miroslav Đorđević za 021.
 
  • Neša

    09.11.2019 09:31
    Ah
    Monopol na "prosperitet"!
  • Puk. Ratko Puškaš

    08.11.2019 23:26
    ...
    U Novom Sadu sve šale prerastu u fondaciju a sve pametne stvari ostanu izrugane i zaboravljene.
  • Nick

    08.11.2019 21:53
    malo teorije
    Da pojasnimo razlog između fondova, koji se kod nas relativno retko osnivaju i fondacija:

    Dajem novac, da se neka svrha ispunjava = Fond
    Tražiću novac sa raznih strana da se neka svrha ispunjava = Fondacija

    Takođe, treba objasniti i GONGO = Government Organized Non-Government Organization (po nekim parametrima, deluju kao ButeDobri, Levijatan i slične organizacije koje rade ono što je vlasti milo i za to dobijaju odgovarajući tretman).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti