Srbija odgovara na hrvatsku notu notom za spomen ploču u Novom Sadu: Bratić nije osuđen za ratne zločine

Nema ničeg spornog u postavljanju spomen ploče general-majoru JNA Mladenu Bratiću u novosadskoj kasarni "Jugovićevo", jer je Bratić poginuo na izvršenju borbenih zadataka 1991. godine, tadašnje legalne vojne formacije i nije osuđen za ratne zločine, navodi se u noti srpskog Ministarstva spoljnih poslova koje je odbacilo navode hrvatskog ministarstva.
Srbija odgovara na hrvatsku notu notom za spomen ploču u Novom Sadu: Bratić nije osuđen za ratne zločine
Foto: 021.rs
MSP u noti ističe učestale aktivnosti Hrvatske usmerene ka rehabilitaciji fašizma i nacističkog satelita NDH i kao primere navodi podizanje spomenika Miru Barešiću, uz prisustvo pojedinih članova Vlade Hrvatske i Sabora, spomen ploču sa ustaškim pozdravom "Za dom spremni" koja je iz Jasenovca prebačena u Novsku, kao i imenovanje ulica po Miletu Budaku.
 
Ministarstvo spoljnih poslova Srbije u noti upućenoj ambasadi Hrvatske u Srbiji ističe i da insistiranje Hrvatske na "oružanoj agresiji" Srbije može da se protumači jedino kao klasična zamena teza, "s obzirom na to da je Hrvatska proterala 250.000 Srba iz Hrvatske, što ima sve elemente krivičnog dela etničkog čišćenja".
 
"O prirodi rata na teritoriji današnje Hrvatske jasno govore podaci o ubijenim, nestalim i proteranim Srbima koji su živeli na teritoriji Hrvatske, kao i mere koje je Hrvatska preduzimala, a neke od njih i dalje preduzima kako bi se onemogućio povratak Srba", navodi se u noti srpskog ministarstva.
 
Dodaje se da uprkos napora srpskih zvaničnika da se odnosi sa Hrvatskom uzdignu na viši nivo, sa hrvatske strane postoji stalno umanjivanje dosadašnjih postignutih pozitivnih aktivnosti na unapređenju bilateralnih odnosa između dve zemlje.
 
"Smatramo da ovakve aktivnosti Hrvatske ne doprinose ni procesu pomirenja u regionu, ni izgradnji atmosfere dobrosusedstva, kao i da nanose ogromnu štetu naporima da se pronađe način za prevazilaženje teških posledica ratnih sukoba iz 90-tih godina", poručuju iz MSP.
 
Podsetimo, u zgradi Komande grada u spomen sobi 1. Kopnene brigade Vojske Srbije u Novom Sadu juče je otkrivena spomen ploča generalu Jugoslovenske narodne armije Mladenu Bratiću, koji je kao komandant Novosadskog korpusa poginuo 4. novembra 1991. godine, tokom napada na Vukovar.
 
Povodom postavljanja ploče oglasila se Hrvatska slanjem protestne note, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da Hrvatska preuveličava značaj postavljanja spomen-ploče komandantu Novosadskog korpusa nekadašnje Jugoslovenske narodne armije Mladenu Bratiću, te da on nije ratni zločinac, o čemu više OVDE.
 
  • Nemanja

    12.11.2019 09:17
    @Veverac
    I ubrus je veštačka tvorevina, a govno je prirodna, pa se ipak brišem onim prvim. A vi paćenici gudite o raspadu EU više od decenije, baš bi me čudilo da i tako debilni i sami u to još veruje. A svejedno je koliko će EU da potraje, svakako će nadživeti ovu paradržavicu.
  • Bujke

    11.11.2019 13:05
    Namcor
    Covek mirno lezao 30 godina a vampiri proslosti ga probudise
  • /

    10.11.2019 13:58
    /
    kako da bude osudjen ako nije medju zivima?

    bedan je onaj koji se ovako bezobrazno brani

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti