Novosadske zgrade svetskog izgleda arhitekte Laze Kuzmanova

Muzej savremene umetnosti Vojvodine još jednom je otvorio vrata graditeljstvu.

Piše: Živan Lazić

Kustos Vladimir Mitrović je postavkom koja je oduševila publiku predstavio novosadskog arhitektu Lazara Kuzmanova, ovogodišnjeg dobitnika Tabakovićeve nagrade.

Nekoliko stotina posetilaca se tiskalo u Gornjem foajeu gde su u Galeriji "S" mamile fotografije novijih zdanja, od kojih su neka već stekla status novosadskih orijentira.

Žurka budi grad

Otvaranje izložbe je nastavljeno moderno dizajniranom žurkom na kojoj se slavodobitnik iskazao i kao muzičar na usnoj harmonci.

Kuzmanov je i šire priznati projektant srednje generacije. Često sarađuje sa kolegama, ponajviše Mikitinom i Cvijetićem, a za već prvi projekat iz sopstvenog biroa, stambenu zgradu u Aleksa Šantića 66, dobio je lokalnu nagradu za najbolje izvedeno delo.

Do sada je projektovao četrdesetak objekata, uglavnom držeći se svog grada.

Povremeni izleti u druge sredine bili su više nego uspešni. Banjalučanima je ostao u sećanju po zgradi "Cepter banke", dok ovih dana posetioci Kopaonika uživaju u novom stambeno-poslovnom zdanju za koje autor ističe da je "podjednako tradicionalno i moderno".

Zapravo, spoj starog i novog, višeg i nižeg, je ono što Kuzmanov uspešno postiže vešto se igrajući geometrizmom na fasadi. Nekoliko zgrada u Ulici cara Dušana obeležava sklad višespratnih zgrada sa zaleđem namenjenim individualnom porodičnom stanovanju.

Poslednje realizovano zdanje u ovom kvartu, na uglu Cara Dušana i Futoškog puta, arhitekte smatraju kao tipično novosadsku zgradu.

Na prestižnom sajtu

Posetioci izložbe imaju dragocenu mogućnost da vide projekat kojim je Kuzmanov predstavio viđenje uređenja ugla Bulevara Mihajla Pupina i Ulice Narodnih heroja, gde se do pre godinu dana nalazila Komunalna banka, a sada se završava takozvana "Pupinka", od građana neprihvaćena zgradurina.

Projekat arhitekte-umetnika je postigao sklad moderne i zatečene neoklasicističke arhitekture kojom obiluje gradski kvart nemerljivo važan za Novi Sad. Kuzmanov je postigao upravo ono što projektant grozno ogromne "Pupinke" nije uspeo, a izgleda nije ni želeo.

Ovogodišnji dobitnik Tabakovićeve nagrade je i međunarodno zapažen. Za stambeno zdanje bio je nominovan za nagradu Evropske unije za savremenu aritekturu "Mies Van der Rohe".

Poslovni objekat "Pin Computers", koji se nalazi na ulazu u Novi Sad sa autoputa, dobio je više nagrada na salonima arhitekture, potom je i publikovan na www.archdaily.com , jednom od najprestižnijih sajtova za savremenu svetsku arhitekturu.

Autor je iskoristio izolovanost objekta da zgradu mirnim potezima uskladi sa okolinom. Istim postupkom projektant je porodičnu vilu u Ribnjaku uklopio i zonu tihog, opuštajućeg ritma življenja.

Posledice samovolje finansijera

Kuzmanov je cenjeno ime i među investitorima. Ipak, između autora i onih koji ulažu novac bilo je nesporazuma.

Poznati "Pariski magazin", tik uz secesijsku Menratovu palatu, arhitekta je projektovao tako da modernističko zdanje sjajno uklopi u još iz austougarskih vremena urbanistički definisanu ulicu. Međutim, finansijer je bio svojeglav, učinio nekoliko ključnih izmena i postigao upravo suprotno - neuklopljenost u okolna stara zdanja.

Umesto da bude gradski biser, "Pariski magazin" sada štrči i, budimo otvoreni, pomalo remeti centar Novog Sada. Čini se da bi sudbina ovog projekta, a sličnih primera ima podosta, morala biti podsticajna da se delo arhitekte zaštiti od samovolje finansijera.

Sledećih mesec dana Novosađani će u MSUV moći videti ovu izvanrednu izložbu. Organizator se potrudio da sredom u 13h budu stručna vođenja.

  • /

    15.11.2019 09:01
    /
    @Slobodan
    vas dvoje ste nepismeni arhitekte medju polupismenom narodu
  • Slobodan

    14.11.2019 16:21
    Pohvale
    Kao strucnjak, mogu reci jedini pravi arhitekta u Novom Sadu, u izobilju katastrofalnih resenja, propalih projektanata i investitotskog urbanizma. Zasluzena nagrada, objekti stvarno izgledaju svetski, a negativne komentare od polupismenog naroda, ne treba shvatati ozbiljno.
  • /

    14.11.2019 08:38
    /
    laza ili lazo?
    a obzirom na dodika kao mecenu...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti