FOTO: Gradi se "CTPark Novi Sad", "BMTS" otvara pogon u aprilu 2020.

U Industrijskoj zovi Sever 4 u toku su radovi na izgradnji fabrike za proizvodnju turbo-punjača kompanije "BMTS Technology", koja će tu postojati u okviru takozvanog "CTPark Novi Sad".
FOTO: Gradi se "CTPark Novi Sad", "BMTS" otvara pogon u aprilu 2020.
Foto: 021.rs
Radove su obišli gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, ambasador Austrije u Srbiji Nikolaus Luteroti, predstavnik holandske firme "CTP Invest" Vlatko Đuriček i direktor iz "BMTS Technology" Gunter Semeja.
 
Kako je rečeno, kompanija "BMTS" peti je proizvođač turbo punjača u svetu, a namerava da se uskoro nađe među prva tri. Njihova namera je da u Novom Sadu proizvode dva miliona turbopunjača za evropsko tržište. Otvaranje fabrike, koja se trenutno gradi, i u koju je danas postavljena vremenska kapsula, planirano je za april naredne godine.
 
Po rečima gradonačelnika Miloša Vučevića, u ovom slučaju radi se o višemilionskoj investicije, jer je kompanija "CTP Invest" kupila zemljište za 13 miliona evra, dok će "BMTS" uložiti u opremu još 35 miliona evra, a zaposliće najmanje 500 ljudi.
 
"Pri tome će otvoriti razvnojno-istraživački centar u okviru fabrike, gde će raditi 50 inženjera na razvnojno-istraživačkim projektima. To je ono što Novi Sad želi da vidi, da ne bude samo klasična proizvodnja turbopunjača, nego će biti i centar koji će se baviti proučavanjem, razvojem postojećih proizvoda i pripremom novih inovacija. Plus će biti angažovano još najmanje 80 inženjera u oblasti proizvodnje i imaćemo pravu kombinaciju ljudi sa visokom stručnom spremom i sa srednjom stručnom spremom. Verujem da će 'BMTS' naći dobru saradnju sa Univerzitetom u Novom Sadu i srednjim stručnim školama i da je ovo velika investicija za ceo južnobački upravni okrug, a možda i šire", poručio je Vučević.
 
  
 
Ambasador Austrije Nikolaus Luteroti naveo je da su investicije austrijske kompanije investicije na duge staze, te da je "BMTS" investitor koji se pridružuje grupi od 400 kompanija, koje već ulažu u Srbiji i obezbeđuju 18.000 radnih mesta.
 
"Naše ekonomske veze su zaista intezivne i nadam se da će rasti u budućnosti. Ono što nam je takođe važno jeste predanost Srbije da nastavi svoj put ka Evropskoj uniji i mislim da nije tajna da Austrija snažno podržava Srbiju na tom putu", dodao je on.
 
"BMTS" je novi klijent "CTP-a", koji je kupio ovo zemljište od grada, a na kojem se sada gradi fabrika od 24.350 kvadratnih metara. Otvaranje "CTParka Novi Sad" planirano je na proleće naredne godine. Holanđani su investirali do sada 15 miliona evra i, kako je rekao predstavnik ove kompanije Vlatko Đuriček, ovo je samo prvi objekat koji planiraju da grade u Novom Sadu.
 
"Naša namera je apsolutno jasna, mi želimo da nastavimo investiciju u Novi Sad, apsolutno verujemo u to i mislimo da nema upita u vezi sa perspektivom. Uskoro ćemo imati najavu i novog poslodavca", poručio je Đuriček.
 
 
Direktor "BTMS-a" Gunter Semeja rekao je da su posle mnogo istraživanja u drugim državama, odabrali Novi Sad jer smatraju da nema boljeg mesta od ovog da razvijaju biznis. Trenutno imaju pet zaposlenih u kancelariji, a do kraja meseca će ih biti 20. U punom zamahu, planiraju da ova kompanija proizvodi dva miliona turbopunjača za evropsko tržište. 
 
Kako smo već pisali, na sajtu kompanije "BMTS" već je otvoren konkurs za zapošljavanje u Novom Sadu. "CTP Invest", odnosno njihova firma "CTP Gamma", zemljište površine od 62.000 kvadrata kupila je od Novog Sada na licitaciji  polovinom 2018. godine po ceni od skoro 300 miliona dinara.
 
 
Prema prvim saznanjima, radnici u "BMTS-u" bi trebalo da rade u tri smene i da prave turbopunjače za automobile i druga vozila. Zanimljivo je da će sa 500 radnika u Novom Sadu, ovde biti najveća koncentracija zaposlenih ove kompanije na svetu, jer trenutno imaju oko 1.500 radnika u Evropi, Kini i Severnoj Americi.
 
Više o tome OVDE.
  • Biki

    02.05.2020 17:36
    Bmts
    Bmts pozitivna energija za rad svaka cast za kompaniju
  • Miki

    10.02.2020 10:11
    Cudno
    Fabrika BMTS jos uvek nije pocela da izbacuje oglase za radnike..Vrlo verovatno da ce oni biti primani po kljucu iz kancelarije SNS ili Gradske kuce.. Sto se inzenjera tice, moja dva druga su poslala CV jedan sa mnogo iskustva,drugi sa manje.. Ni jedan nije pozvan na razgovor. Vrlo cudne Arsine imaju za pozivanje na razgovor a i zaposljavanje.. Vrlo verovatno sa debelim Srbijanskim vezama kao i Lear i Aptiv, svo rukovodstvo je iz Fiat-a.. Sremaca i Vojvodjana ni nema na rukovodjecim mestima... Sami smo krivi
  • Bubi

    15.11.2019 07:06
    A sta bi sa industrijskom zonom Budisava???Silos i susara unisteni a pruga vozi li vozi...Izbori ce gospodo hajde malo se pozabavite i ovim slucajem....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti