Ledena šuma spremna na razgovor o selidbi iz Dunavskog parka

Udruženje građana "Ledena šuma" je spremno da razgovara sa "Ekološkim frontom Novog Sada" i drugim grupama oko promene lokacije održavanja ove manifestacije, koja se već četiri godine organizuje u Dunavskom parku, saznaje 021.rs.
Ledena šuma spremna na razgovor o selidbi iz Dunavskog parka
Foto: 021.rs

.

.

Stav o uspostavljanju dijaloga, organizatori Ledene šume su izneli nakon što se proteklih dana povela rasprava u javnosti na inicijativu ekologa zbog zabrinutosti za zaštitu Dunavskog parka.

"Predlog koji je "Ekološki front Novi Sad" izneo u pogledu promene lokacije održavanja "Ledene šume" smo voljni da prihvatimo i da u saradnji sa svim interesnim grupama donesemo jedinstveno rešenje za buduće održavanje manifestacije, pogotovo ukoliko postoje sporni ekološki uticaji naših kapaciteta", navode organizatori manifestacije i pozivaju na to da se uspostavi kontakt.

Oni su podsetili i da poseduju sve dozvole, o čemu je 021.rs već pisao OVDE, a dodali su i da "prilikom montiranja i demontaže, radnici nikada nisu uništili ni jedno drvo, živicu ili žbun niti su u nadležnosti da skidaju klupe iz parka ili bilo šta slično."

Organizatori manifestacije u Dunavskom parku koja obuhvata rad klizališta, ugostiteljskog objekta i više prodajnih kućica kažu i da su proteklih godina postavili ograde oko jezera, markacije značajnih biljnih vrsta u parku, postavku putokaza na ulazima i rekonstrukciju saletle.

Novosadski ekolozi su se oglasili već dva puta, uz navode da žele da ukažu na propuste i nepažnju nadležnih institucija, kao i na problem "Ledene šume". Oni su u osnovi upozorili da se dozvolom za održavanje ove manifestacije krše Uredba Vlade Republike Srbije iz 1998. kojom je Dunavski park proglašen Spomenikom prirode II kategorije.

Predlog Ekološkog fronta Novi Sad je da se manifestacija izmesti iz Dunavskog parka na neku prigodniju lokaciju, poput Štranda ili Limanskog parka, koji ne uživaju zaštitu.

"Od 2016. kada je prvi put postavljena "Ledena šuma", živa ograda je trajno uništena, kao i najlepši travnjak koji je bio omiljeno igralište dece. Naše dece. Ove promene su golim okom vidljive svim građanima Novog Sada. Građanima koji bespomoćno, a da nisu pitani za bilo šta, gledaju u šta im se grad pretvara", naveli su u saopštenju.

Podsetimo da su ekolozi ranije postavili pitanje i Gradu u čijem je interesu klizalište sa pratećim sadržajima, ali se lokalne vlasti nisu oglašavale proteklih dana, iako svake godine sa nekoliko miliona dinara podržava održavanje ove manifestacije.

Tako je Udruženje "Ledena šuma" u 2019. godini od Uprave za kulturu za projekat "Iz svih uglova" dobilo 1,5 miliona dinara, za projekat "Ledena šuma" tri miliona dinara, dok je od Uprave za privredu za projekat "Snežni grad" dobilo osam miliona dinara.

  • s

    06.12.2019 20:12
    i tako...
    Dođoše divlji i oteraše pitome!
  • Miško

    19.11.2019 10:23
    Nije baš sve crno-belo
    Malo je postalo naporno ovo sa ekološkim udruženjima, znači ta neka odluka da je dunavski park spomenik prirode 2 reda koju limanski park ne bi trabala da bude presudna da se klizalište premesti na liman... To nisu ekološki razlozi već birokratski, to je jedan papir! Ali realni razlozi su da je limanski park prostraniji, da je bolji sa parkinzima, da nije u samom centru gde je svakako gužva...
    Meni se lično sviđa ta ideja sa klizalištem na otvorenom, i treba da opstane, ali cene su problematične, pogotovo što grad finansira projakat, ako je tačna ova cifta iz teksta, trebalo bi besplatno da bude klizanje, eventualno klizaljke da se naplaćuju....a zaradu neka prave u kafeu i na mini štandovima koje izdaju pko klizališta... Ovako se tu provlače ozbiljno pare...
  • Vera

    18.11.2019 20:14
    ČUDAN LABUD
    Bolje objavite ko je osoba koja postavlja Ledenu šumu u Dunavskom parku.
    Gde radi i kako je tako mlad i balav postao tako lovaran da postavlja Ledeni park, a do juče nije imao šta da obuče. Sram vas bilo sve zajedno, šta radite u Dunavskom parku. Malo vam je što uzimate pare od investitora sad ste još i Duavski park uzurpirali.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti