Šta će biti sa životinjama u Dunavskom parku kada krene obnova?

Obnova Dunavskog parka mogla bi, prema najavama, da počne već početkom decembra ove godine, a građani su se zainteresovali šta će biti sa životinjama koje nastanjuju jezero u parku i ostrvce "Eržebet".
Šta će biti sa životinjama u Dunavskom parku kada krene obnova?
Foto: 021.rs
"Gradsko zelenilo" trenutno sprovodi javnu nabavku kojom traži preduzeće koje će obnoviti ovaj spomenik prirode u centru Novog Sada. Obnova će podrazumevati i revitalizaciju jezera, jer je kanalizacija dotrajala, obloge na velikom jezeru su u lošem stanju, a potrebno je postaviti novu i funkcionalnu crpnu stanicu.
 
Jedan Novosađanin obratio se redakciji 021.rs sa pitanjem šta će biti sa životinjama u jezeru Dunavskog parka.
 
"Kada već nemamo labudove, deca vole da gledaju kornjače i šarane kojih u jezeru ima. Šteta bi bilo da i oni nestanu ili da uginu", kazao je.
 
U Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode kažu za 021 da su uspostavili sistem zbrinjavanja strogo zaštićenih i zaštićenih divljih vrsta životinja kojima je potrebna pomoć. Nakon prijema i obrade dojava, stručnjaci Zavoda izlaze na teren, preuzimaju jedinku i transportuju je do Prihvatilišta za divlјe životinje u Zoološkom vrtu Palić, na dalјu negu, a nakon oporavka vraćaju u prirodu.
 
"U konkretnom slučaju vodenih kornjača iz jezerca Dunavskog parka postoje dve vrste kornjača. Evropska barska kornjača, autohtona vrsta vodene kornjače, zakonom je zaštićena - primerci ove vrste biće pušteni na neko odgovarajuće vodeno stanište pored Dunava, na primer Koviljsko-petrovaradinski rit. Crvenouha kornjača, invazivna unesena vrsta poreklom iz Severne Amerike, nje ima oko 70 do 80 odsto više u odnosu na evropsku barsku kornjaču u jezercetu parka. Primerci ove vrste će biti odneti u Prihvatilište za životinje u Zoološkom vrtu Palić. Autohtone vrste riba će, takođe, biti puštene na odgovarajućim vodenim staništima gde će moći da nastave svoj prirodni način života", navode u Zavodu za 021.rs.
 
U "Gradskom zelenilu" navode za 021.rs da su ishodovali sve potrebne dozvole za radove, te da će pred početak obnove obavestiti Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, uz čiju će pomoć kornjače iz jezera biti premeštene na sigurno mesto do završetka radova. 
 
"Pokrajinski zavod za zaštitu prirode pod čijom je nadležnošću Dunavski park je izdao uslove zaštite prirode za izvođenje ovih radova u Spomeniku prirode Dunavski park, i u tom smislu izvođač radova će biti u obavezi da ih se pridržava", dodaju u ovom preduzeću.
 
Pre nekoliko nedelja pažnju javnosti privukla je vest da na ostrvcetu "Eržebet", osim pataka, gde su nekada bili labudovi Isa i Bisa, borave novi "stanari" - pacovi. U "Zelenilu" navode da se ovaj problem rešava.
 
"'Ciklonizacija' je postavila posebne klopke koje ne ugrožavaju ostali životinjski svet, a rešavaju problem koji je nastao pojavom velikog broja pacova", zaključuju u "Zelenilu".
 
Više o tome kakvi radovi se očekuju u Dunavskom parku možete da čitate OVDE.
  • marko

    24.11.2019 12:25
    koj sarani
    Koj sarani koji su u parku, nema sanese da opstanu u Dunavu, postace hrana lokalnim grabljivicama. Neki od tih sarana su jako lepi, najveci je bar 5 godina tu, i ima 4 do 5 kg, najmanji 2 do 3 cm. Godinama ih klinci hrane i sad odose svi u ......Dunav.
    Nikom iz odrzavanja/buducih uredjivaca parka nije palo na pamet da bagerom (koji ce vec biti tu) iskopaju rupu pored jezera, ne vecu od m*m i dubinom min 90 cm, obloze najlonom rupu, naspu vodu iz jezera i svi sarani budu sacuvani i vraceni u jezero kad se zavrsi renovacija.
    A sto bi oni to radili, kad je lakse eliminisati ih.

    p.s. 4 m2 najlona je 500 din i sa 2 kasike bagera, posao uradjen za 15 min, sarani spaseni , i svi srecni.
  • Novosađanin

    21.11.2019 17:10
    Zašto
    Kako mrzim ljude kojima sve smeta! Prvo svi kukaju kako se ništa ne radi u Novom Sadu, pa onda kukaju zašto se nešto radi itd... Dunavski park i treba da se uredi nakon godina i godina propadanja, a još me zanima zašto je super ledena šuma u Austriji, a kod nas je to glupost. Stvarno ste svi veliki šabani.
  • ex chapman

    21.11.2019 15:54
    obnova?
    SPO - Sluzba Parkovske Obnove? :)
    samo, ako je sad u parku Ledena suma, kako ce da ga obnavljaju u Decembru? mislim grehota bi bilo da se klizaci sudaraju sa bagerima :)
    polu-ljudi i kompletni idioti su preuzeli kontrolu izgleda i na najnizim nivoima - od vrha vlasti pa sve do MZ, parkova i pijacarine…
    alal vera STRUCNJACI. ko jos nije poludeo, smesta da pakuje kofere i da bega odatle
    dok nije pocela Obnova

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti