Na Fruškoj gori u jednom danu zasađeno 13.000 stabala hrasta

Trinaest hiljada stabala hrasta posađeno je u subotu, 23. novembra na Fruškoj gori, u velikoj akciji Exit fondacije i Delegacije Evropske unije.
U pitanju je deo EU projekta Natura 2000 "Vrati prirodi, pridruži se i posadi drvo". 
 
Kako je najavljeno, ovo je tek prva u nizu velikih ekoloških akcija Exita, koja ovim pošumljavanjem ujedno pokreće svoju veliku ekološku platformu pod simboličnim nazivom "Zelena Я:Evolucija". Cilj ove platforme je da se mobiliše javnost i pokrene masovno pošumljavanje u zemlji, regionu i svetu, gde bi se samo u Srbiji u narednom periodu zasadilo više od milion stabala.
 
"Godinama i decenijama unazad Exit podiže svest o značaju očuvanja životne sredine, ali danas živimo u vremenu kad je situacija zaista alarmantna. Želimo da pokrenemo masovno pošumljavanje jer je to prosto najefikasnije rešenje za smanjenje štetnih emisija. Čak i da negirate klimatske promene, zar neko zaista može da ima nešto protiv sadnji šuma i parkova", izjavio je na Fruškoj gori osnivač Exita Dušan Kovačević.
 
U sadnji je učestvovalo više od 400 ljudi, među kojima su i volonteri Exita, EU Delegacije u Srbiji i zemalja članica, uz prisustvo Ministarstva zaštite životne sredine, te podršku Nacionalnog parka Fruška gora i uz pomoć Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Pokreta gorana Vojvodine.
 
U Srbiji svaka osoba u proseku generiše karbonski otisak, tj. emisiju gasova sa efektom staklene bašte, u prosečnom iznosu od 8,7 tona ugljen-dioksida, koji je veliki uzročnik klimatskih promena. Novih 13.000 stabala hrasta na Fruškoj gori će u narednih deset godina absorbovati preko 300 tona ugljen-dioksida. 
 
Akcija je inicirana na ovogodišenjem Exit festivalu kada se na Petrovaradinskoj tvrđavi za ovaj poduhvat prijavilo više od hiljadu dobrovoljaca. Svim volonterima je bio obezbeđen prevoz iz Beograda ili Novog Sada, kao i osveženje, hrana, suvenir i oprema potrebna za sadnju. Nakon akcije je bilo organizovano druženje, a najsrećniji su osvojili i ulaznice za jubilarni 20. rođendan Exita od 9. do 12. jula 2020.
 
Republika Srbija, uz finansijsku podršku delegacije Evropske Unije, implementira projekat očuvanja prirode da bi se identifikovale sve potencijalne lokacije za razvoj mreže Natura 2000 u zemlji, uz cilj očuvanja ključnih područja za podvrste ili tipove staništa navedene u Direktivi o staništima i Direktivi o pticama. Njihova važnost na evropskom nivou je iznimna jer su ugrožene, ranjive, retke, endemične ili trenutni posebni primeri tipičnih karakteristika jednog ili više evropskih biogeografskih regiona. 89 vrsta staništa i 150 životinjskih vrsta iz aneksa Direktive o staništima i 116 vrsta ptica iz aneksa i Direktive o pticama nalaze se u Srbiji.
  • JaDetelinarac

    25.11.2019 11:03
    Eh
    Pozdrav za besnu masu koja lupa minuse
  • Goran

    25.11.2019 06:23
    Gospodine Sumar, mozete li nam objasniti kako izgleda suma hrasta posadjena na Tatarici posle bombardovanja, izmedju Vrdnika i Brankovca? Ja Vam mogu reci da je vecina sasusena, krzljava i zarasla u maline.
    I Milosevic sa strucnjacima je pokusao da istrebi agresivnu vrstu na Kosovu i naseli je autohtonom vrstom pa svi sad znamo rezultate. Vi branite one koje vracaju hrast koji oboljeva i susi se a lipa napreduje brzo.
    Metar kubni lipe je 280 a hrasta cca 900 evra pa da plebs shvati cemu forsiranja hrasta. Probajte da ae uclanite u SNS i dobicete posao u struci i obezbediri to mesto i za decu a auromobili koji voze sumari na FG su u rangu novijih vise i visoke klase.
    Bez ljutnje
  • Sumar

    24.11.2019 22:31
    @Goran
    Zasto se odmah ljutis? Argumentovano sam ti odgovorio na pausalno i netacno iznete tvrdnje. Isto mozes procitati u bilo kojoj knjizi.

    Da ti kazem i da je hrast skuplji od lipe.

    Ne radim u struci, kao ni vecina ljudi u ovoj zemlji, tako da nemam dodira sa trupcima, prodajom i sl.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti