Sa protesta "Stop diskriminaciji" poručeno da su potrebne korenite promene za poboljšanje položaja osoba sa invaliditetom

Protest za podršku osobama sa invaliditetom održan je večeras na Trgu slobode u Novom Sadu.
Sa protesta "Stop diskriminaciji" poručeno da su potrebne korenite promene za poboljšanje položaja osoba sa invaliditetom
Foto: 021.rs
Cilj protesta je bio da se ukaže na višestruku diskriminaciju sa kojom se suočavaju osobe sa invaliditetom, sa naročitim fokusom na oduzimanje poslovne sposobnosti i, samim tim prava na imovinu, nakon što napune 18 godina.
 
Na protestu su se prisutnima obratile Olga Selaković i Branislava Dedić.
 
Olga Selaković je naglasila da nije u pitanju politička borba, već borba za osnovna ljudska prava.
 
"Na prošlom protestu smo pričali o osobama sa multiplasklerozom. Iako je ministar Lončar najavio da će se izdvojiti sredstva za kupovinu potrebnih lekova, činjenica je da dijagnostiku rade samo četiri klinike u Srbiji - ako nema mesta, nećete doći na red. Mi smo ovde i da uputimo apel da ta njegova izjava ne bude samo prazno predizborno obećanje", rekla je Selaković.
 
Branislava Dedić, majka deteta sa Daunovim sindromom i organizatorka protesta navela je da je važno da se uvede zakon po automatizmu kada je u pitanju određivanje stepena sa invaliditetom osoba sa Daunovim sinromom, umesto da se svake dve godine odlazi na stručnu komisiju na procenu telesnog oštećenja. 
 
"Rekla bih nešto o jednom paradoksu. Dete nema 100 odsto telesno oštećenje, a već sada me savetuju da kada napuni 18 godina da ga socijalna služba proglasi rando nesposobnim. Kada dete napuni 18 godina, tada Centar za socijalni rad pritiska roditelje da je neophodno da mu se oduzme poslovna sposobnost i odredi staratelj, jer je to jedina detetova zaštita pred zakonom kao punoletnog lica. Zakon tada i predlaže produženo roditeljstvo i nije jasno zašto u Centru za socijalni rad ne savetuju to", objasnila je Dedić. 
 
 
Osvrnula se i na vest da Novi Sad konačno uvodi budžetsku liniju za usluge personalnih asistenata i ličnih pratilaca (više o tome OVDE) i rekla kako ta vest samo "zvuči sjajno".
 
"To samo malo više garantuje isplatu pratiocima, ionako već smanjene liste odobrenih asistencija. Njihova primanja su maksimalno 20 hiljada dinara i dalje su deca sa smetnjama u razvoju prepuštena na milost i nemilost takozvanih stručnih komisija. I dalje se ne uvažava mišljenje i interesovanje komisija, kao ni nalazi psihijatara. Dok se ne uvedu zakoni po automatizmu, dok se ne izvrši revizija invalidskih penzija, dok se ne udalje ljudi iz ustanova koji su se iskoristili nad tužom mukom, dok se ne počne sprovoditi inkluzija, dok se ne probudi empatija i dok se ne dese korenite i suštinske promene, živećemo kako živimo", zaključila je Dedić.
 
Sa protesta je poručeno i da je ovo samo drugi u nizu događaja koji planiraju da organizuju, kako bi se skrenula pažnja na ove probleme. 
  • dragan perković

    26.11.2019 19:57
    Ah
    Jedan preko infostuda traži invalide ali koji su registrovani verovatno da ih iskoristi a država da im daje platu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.